Άνοιγμα σχολείων: Αγωνία για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Προβληματισμός στους εκπαιδευτικών για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα   Γ. Κατσίφας (πρόεδρος Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας):  «Δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις στις υπάρχουσες…

<p>paidia-maska-koronoios-775x590</p>

Προβληματισμός στους εκπαιδευτικών για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα
 
Γ. Κατσίφας (πρόεδρος Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας):  «Δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις στις υπάρχουσες αίθουσες, όταν στα μεγάλα σχολεία των αστικών κέντρων, όπως στο Αγρίνιο, υπάρχουν από 24 έως 27 μαθητές»

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, όπως ανακοινώθηκε  από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Καταλυτικό ρόλο για την αναβολή της μίας εβδομάδας στο "πρώτο κουδούνι" έπαιξαν οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου που δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα, αλλά και η ολιγόημερη καθυστέρηση στην προμήθεια των μασκών που διανεμηθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η συμβουλή των ειδικών είναι ότι θα πρέπει να επιστρέψουν οι οικογένειες από τις διακοπές τους, να μείνουν σπίτι για ένα διάστημα, να ελέγξουν αν έχουν κολλήσει- πόσω μάλλον αν είναι ασυμπτωματικοί- και μόνο τότε να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Ώστε να αποφευχθεί να κολλήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά.

Όπως και να 'χει, η αγωνία για μαθητές και εκπαιδευτικούς θα κορυφωθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όσον αφορά στην εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας. Μπορεί οι Αρχές να έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο κανόνων και νόμων βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες, ωστόσο κανείς δεν θέλει να μετατραπούν τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την προετοιμασία που δεν… έχει γίνει –όπως λένε- για την έναρξη της σχολικής χρονιάς κυρίως σε σχέση με το μεγάλο και δύσκολο θέμα του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Κατσίφας μιλώντας στη «Σ» για το θέμα τόνισε ότι θα έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. «Δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις στις υπάρχουσες αίθουσες, όταν στα μεγάλα σχολεία των αστικών κέντρων, όπως στο Αγρίνιο υπάρχουν από 24 έως 27 μαθητές» ανέφερε ο Γ. Κατσίφας και σημείωσε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου για την νέα σχολική χρονιά προστέθηκαν 50.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 2.000 αίθουσες, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως ανέφικτο να συμβεί και εδώ κάτι τέτοιο, έστω και με λυόμενες αίθουσες στα προαύλεια των σχολείων. Δυστυχώς όμως πέρασε ένα εξάμηνο από την έναρξη της πανδημίας και δεν έγινε καμία προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος της Β. ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Καλύπτονται τα κενά σε προσωπικό

Ωστόσο ο ίδιος αναγνωρίζει μια σειρά από θετικά βήματα που έγιναν από πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας είναι θετικό στοιχείο οι 1628 μόνιμοι διορισμοί που έγιναν στην Ειδική Αγωγή, εκ των οποίων οι 57 αφορούν την Αιτωλοακαρνανία και θα καλύψουν ένα μεγάλο ποσοστό των κενών που υπήρχαν. Επίσης για πρώτη φορά η α’ φάση της πρόσληψης των αναπληρωτών έγινε πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα και ήδη στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρναίας καλύφθηκε το 76% των κενών στη γενική παιδεία (προσελήφθησαν 74 εκπαιδευτικοί έναντι 98 κενών που υπήρχαν). Μάλιστα σύμφωνα με το Γ. Κατσίφα δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει ο δεύτερος γύρος προσλήψεων αναπληρωτών και να καλυφθούν σχεδόν όλα τα κενά. Επιπλέον σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας προσελήφθησαν 26 άτομα ειδικό προσωπικό (ψυχολόγοι κτλ) και 14 ακόμη εκπαιδευτικοί για την παράλληλη στήριξη.

Προβληματισμός για το καθαρισμό των σχολείων

Μια ακόμη παράμετρος όμως στο ζήτημα της ασφάλειας και σε σχέση με τον κορονοϊό είναι ο καθαρισμός των σχολείων. «Η εικόνα που αντικρίσαμε οι εκπαιδευτικοί την πρώτη μέρα ήταν αποκαρδιωτική, τα σχολεία έχουν να καθαριστούν τρεις μήνες» ανέφερε ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε στην προκήρυξη για τις σχολικές καθαρίστριες. Ωστόσο, όπως εξήγησε στη συνέχεια, η προκήρυξη προβλέπει ότι οι καθαρίστριες που θα προστεθούν θα έχουν μεσημεριανό - απογευματινό ωράριο, κάτι που δεν συνάδει με όσα λένε το Υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΔΥ για καθαρισμό κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος. Μάλιστα ο Γ. Κατσίφας έφερε το παράδειγμα του δήμου Αγρινίου, όπου φοιτά σχεδόν ο μισός μαθητικός πληθυσμός της Αιτωλοακαρνανίας, λέγοντας ότι «σε 37 σχολικές μονάδες υπάρχουν μόνο 35 μόνιμες καθαρίστριες και οι 108 που θα προσληφθούν από την προκήρυξη που βγήκε θα έχουν συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου και κυρίως δεν θα έχουν πρωινό ωράριο».

Δύο ακόμη που στοιχεία που προβληματίζουν τους εκπαιδευτικούς είναι οι οδηγίες που θα υπάρξουν στα σχολικά κυλικεία και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, όπου σχολεία συστεγάζονται και το κυλικείο είναι κοινό, καθώς επίσης το γεγονός ότι μπορεί οι λοιμοξιολόγοι  και το Υπ. Παιδείας να επιμένουν στη σημασία της «κυψέλης», που οι μαθητές της ίδιας σχολικής τάξης σχηματίζουν, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με άλλους μαθητές, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κάνουν μάθημα σε πολλά και διαφορετικά τμήματα και πολύ συχνά συμπληρώνουν το ωράριό τους και σε δεύτερο σχολείο, άρα ο κίνδυνος διασποράς του ιού παραμένει μεγάλος.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Γώγος: Μόνο χειρουργική μάσκα θα πρέπει να φορούν τα παιδιά στο σχολείο

Μόνο με χειρουργικού τύπου μάσκα και όχι με μικρή ή μεγάλη προσωπίδα θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, ξεκαθάρισε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, ο Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας ότι οι τελευταίες χρησιμοποιούνται μόνο από ορισμένους εργαζόμενους σε συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεις.
«Σπάνιο φαινόμενο, αλλά μας βάζει σε σκέψεις για την ανοσία στον ιό και κατά πόσον η παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων μας βοηθάει να είμαστε άτρωτοι σε μια λοίμωξη», είπε ο κ. Γώγος για την περίπτωση του 45χρονου στην Ξάνθη ο οποίος νόσησε ξανά από κορονοϊό μετά από 4 μήνες, ενώ είχε αρνητικοποιηθεί στον ιό.

Είπε μάλιστα, ότι ανάλογη περίπτωση υπήρξε προσφάτως και στην Πάτρα, ενώ επεσήμανε ότι παγκοσμίως έχουν αναφερθεί ελάχιστα τέτοια περιστατικά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς έχουν αναρρώσει χωρίς να εμφανίσουν ξανά τον ιό.

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εκτίμησε ότι όλα δείχνουν πως «είμαστε κοντά σε ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό, το οποίο αναμένεται να πάρει έγκριση στις αρχές του 2021».

Με αφορμή τα κρούσματα στην δομή ανηλίκων στον Βύρωνα, ο κ. Γώγος είπε ότι «στην παρούσα φάση, είναι πολύ ανησυχητική για τους επιστήμονες η διασπορά του κορονοϊού στις διαφόρων τύπων δομές, δεδομένου ότι προ μηνών στην γειτονική Ιταλία είχαμε πάρα πολλούς θανάτους σε δομές, κυρίως ηλικιωμένων».

Κεραμέως: Δεν θα μπαίνει κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα
Για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας μίλησε -μεταξύ άλλων- η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η πολιτεία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική «κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα» υπογράμμισε αρχικά η υπουργός.

«Η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο σε καιρό πανδημίας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα σχολεία. Δεν θα μπαίνει κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα. Ούτε μαθητής, ούτε καθηγητής ούτε γονιός, οποιοσδήποτε. Xρήση μάσκας απ’ όλους και στα λεωφορεία, οδηγούς, συνοδούς, μαθητές» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας.

Η κ. Κεραμέως αποσαφήνισε ότι εάν εμφανιστεί ένα κρούσμα κλείνει το τμήμα και γίνεται ιχνηλάτηση. Αν το κρούσμα είναι εκπαιδευτικός, και όχι μαθητής, γίνεται ιχνηλάτηση, και μπορεί να κλείσουν και περισσότερα τμήματα. Εξάλλου, μια έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να ακολουθήσει κλείσιμο σχολικής μονάδας, με τηλεκπαίδευση των μαθητών, καθότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

«Δεν θα διστάσουμε αν χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε τα μέτρα, θετικά ή αρνητικά, με φροντίδα στη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση» διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας.

Για την απόφαση ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου η υπουργός σχολίασε ότι «τα κρούσματα του Αυγούστου έδειξαν σε μεγάλο βαθμό ότι συνδέονται με ασυμπτωματικούς. Στόχος μας ήταν να κατασταλάξει και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα μετά την επιστροφή των εκδρομέων, να μην μετακινούνται δύο και τρεις μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία». «Ένα 15% δεν είχε γυρίσει ακόμα στα αστικά κέντρα. Είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουν οι εκδρομείς για να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Αγρίνιο: Σύλληψη ανυπότακτου