
Παραμένουν στο κόκκινο οι e-απάτες στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι ανοιχτή «πληγή» σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που εξασφάλισε η «Σ».
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Κομμάτι» της ψηφιακής καθημερινότητας των Ελλήνων και των Αιτωλοακαρνάνων είναι οι διαφόρων μορφών απάτες, οι οποίες συνεχώς κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τους γνώστες του ψηφιακού κόσμου να καλούν σε εγρήγορση όλους τους χρήστες του διαδικτύου, αναφορικά με την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ενημέρωσή τους για τις σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής απάτης.
Συνεχώς γίνονται συστάσεις στους συναλλασσόμενους για την ενδελεχή ενημέρωσή τους, αλλά και την αύξηση της προσοχής τους στην επικοινωνία και τις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου, στην παροχή προσωπικών στοιχείων σε τρίτους και γενικότερα σε κάθε μορφής δραστηριότητα στον ψηφιακό κόσμο που «κρύβεται» πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μας ή του κινητού τηλεφώνου.
Tα στοιχεία αναφορικά με τις απάτες που εξασφάλισε η «Σ» δείχνουν ότι μεταξύ 2021 και 2022 το φαινόμενο στην Αιτωλοακαρνανία παραμένει σε έξαρση και σε γενικές γραμμές στα ίδια μεγέθη. Με τη διαφορά ότι οι απάτες μέσω διαδικτύου, sms, e-mail κτλ κερδίζουν μεγαλύτερο μερίδιο έναντι των πιο παραδοσιακών μορφών απάτης. Από την άλλη είναι ενθαρρυντικό ότι στην Αιτωλοακαρνανία από τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές το ποσοστό των εξιχνιάσεων ξεπερνά το 50%.
Στοιχεία σοκ για τις απάτες και το 2021
Οι τέσσερις νέες και περισσότερο εξελιγμένες μορφές απάτης ήταν και είναι οι απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης, ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, κλοπές στοιχείων ταυτότητας κλπ, και απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).
«Εμβαθύνοντας» στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για απάτες μέσω αποστολής μαζικών μηνυμάτων, απομακρυσμένης πρόσβασης αποστολής e-mail σε πελάτες και όχι μόνο, αλλά και πιο εξεζητημένοι τρόποι απ’ αυτούς!
Το 2021 στην Αιτωλοακαρνανία τελέστηκαν συνολικά 110 απάτες, εκ των οποίων οι 71 είναι μέσω διαδικτύου και sms!
Φαίνεται πως είχε πάψει να «πείθει» το τέχνασμα των επιτηδείων με την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος, ενώ στο «χορό» έμπαινε σιγά – σιγά και η μέθοδος της απάτης σε επιχειρήσεις με πρόφαση τη λάθος πληρωμή, η οποία «συνοδεύονταν» με την απαίτηση της επιστροφής χρημάτων, μέθοδος που είχε παρουσιαστεί σε μεγάλο βαθμό στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα του εξωτερικού στον χώρο των επιχειρήσεων παντός τύπου φυσικά.
Στην Αιτωλοακαρνανία το 2021 είχαν προκύψει συνολικά 4 τέτοιες περιπτώσεις, 2 στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας (με έδρα το Αγρίνιο) και 2 στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας (με έδρα το Μεσολόγγι).
Παρά όμως τη μεγάλη «εξειδίκευση» που παρουσιάστηκε στις μεθόδους εξαπάτησης από τους επιτήδειους, καλά φαίνεται πως κρατούσαν και οι άλλες μορφές απάτης που προφανώς γίνονταν και γίνονται με πιο «κλασικό» τρόπο, καθώς στην Αιτωλοακαρνανία κατά το 2021 υπήρξαν συνολικά 50 απάτες με κάθε άλλη μορφή, πέραν δηλαδή των διαδικτυακών και της απάτης σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες με τη μέθοδο της διαφθοράς, της λάθος πληρωμής!
Η εικόνα για το 2022 – «Σαρώνουν» οι απάτες μέσω διαδικτύου
Στην καθημερινότητα των Αιτωλοακαρνάνων παρουσιάζονται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ» από την ΕΛ.ΑΣ., πολλές περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου και sms!
Συγκεκριμένα κατά το 2022 υπήρξαν συνολικά 93 απάτες με την μεθοδολογία μέσω διαδικτύου και sms. Συγκεκριμένα 64 περιπτώσεις κατεγράφησαν στην ΑΔ Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο και 29 στην ΑΔ Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι. Στην κατηγορία των απατών αυτών (μέσω διαδικτύου και sms) εντάσσονται κυρίως οι απάτες με την αποστολή μαζικών μηνυμάτων και την αποστολή e-mail σε πελάτες εταιρειών.
Με την μέθοδο του ψευδούς τροχαίου ατυχήματος σε συγγενικό πρόσωπο του υποψήφιου θύματος υπήρξε 1 απάτη στην περιοχή ευθύνης της ΑΔ Αιτωλίας και 2 στην περιοχή της ΑΔ Ακαρνανίας, ενώ μόλις 1 απάτη υπήρξε στην περιοχή της ΑΔ Αιτωλίας με την μέθοδο της διαφοράς σε επιχείρηση, στην οποία υποτίθεται πως υπήρξε λάθος πληρωμή και ζητήθηκε η επιστροφή των χρημάτων. Την ίδια στιγμή κατά το 2022 φαίνεται πως άλλες μορφές απάτης καλά κρατούν καθώς στην περιοχή εμβέλειας της ΑΔ Ακαρνανίας σημειώθηκαν 13 και στην περιοχή της ΑΔ Αιτωλίας 15 (συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία 28).
Απ’ όλες αυτές τις απάτες, ανεξαρτήτου μεθοδολογίας εξαπάτησης 104 χαρακτηρίζονται ως τετελεσμένες (63 στην Ακαρνανίας και 41 στην Αιτωλία), υπήρξαν 16 απόπειρες στην Ακαρνανία και 5 στην Αιτωλία (συνολικά 21) και τέλος υπήρχαν συνολικά 59 εξιχνιάσεις, εκ των οποίων οι 32 έγιναν στην ΑΔ Ακαρνανίας και οι 27 στην ΑΔ Αιτωλίας.
Χρήσιμες συμβουλές για τις διαδικτυακές απάτες!
Η μη αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή και η άγνωστη ταυτότητα του πωλητή (ή υποψήφιου απατεώνα) έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιπτώσεων απάτης, με την χρήση πιστωτικών καρτών στο Διαδίκτυο.
Οι απάτες αυτής της μορφής πραγματοποιούνται με την αλίευση (phising) στο διαδίκτυο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και κυρίως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να επιτευχθεί η παράνομη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς μελών τους που βρίσκονται στην Ελλάδα ή οι χρεώσεις πιστωτικών καρτών πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές διάφορων προϊόντων. Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται κυρίως ως ακολούθως:
Είτε οι χρήστες του διαδικτύου δίνουν οι ίδιοι άθελά τους τα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου. Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή sms με φερόμενο αποστολέα Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμός λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ), για λόγους π.χ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας, ειδάλλως ο λογαριασμός του θα κλείσει. Το μήνυμα, μέσω υπερσυνδέσμου, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα στοιχεία.
Είτε κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία κι αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι έχοντας εξαπατηθεί, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.
Είτε επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και εν συνεχεία τα χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Αγρίνιο: 30 υπάλληλοι εκτός καθαριότητας – Χωρίς ΦΕΚ ακόμη η τετράμηνη παράταση