ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΆνοιξε το myΘέρμανση: Πως διαμορφώνεται το επίδομα στην Αιτωλοακαρνανία

Άνοιξε το myΘέρμανση: Πως διαμορφώνεται το επίδομα στην Αιτωλοακαρνανία

Άνοιξε το myΘέρμανση: Πως διαμορφώνεται το επίδομα στην Αιτωλοακαρνανία

Άνοιξε το myΘέρμανση. Πως διαμορφώνεται το επίδομα στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα σε 19 περιοχές του νομού. Από 182 έως 314 ευρώ για το δικαιούχο με τρία παιδιά το επίδομα στο Αγρίνιο.  

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Άνοιξε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας η πλατφόρμα myΘέρμανση για αιτήσεις για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και η πρώτη δόση του βοηθήματος θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Υπολογίζεται ότι από το μέτρο επωφελούνται περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι.

Φέτος το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι αυξημένο, με το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης να προβλέπει δύο βασικές αλλαγές:

1.     Κερδισμένοι είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται έως και τα 1.600 ευρώ.

2.     Παράλληλα, οι πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ, καθώς προβλέπεται ειδική προσαύξηση φέτος 25%.

Όσον αφορά στην προκαταβολή, προβλέπεται μόνο για όσους πήραν και πέρσι το επίδομα, καθώς θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και πολλοί έμειναν με την εντύπωση ότι φέτος τον χειμώνα θα λάβουν επίδομα θέρμανσης ποσό 350 ευρώ. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Και αυτό γιατί το ύψος του επιδόματος για τους δικαιούχους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσού βάσης των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης (0,12 – 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό, προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Η «Σ» παρουσιάζει σήμερα με αναλυτικά παραδείγματα πως ακριβώς διαμορφώνεται το νέο ύψος του επιδόματος θέρμανσης στις πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και σε μεγάλους ή ορεινούς οικισμούς. Στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής,το επίδομα θέρμανσης θα κυμανθεί από 182 ευρώ έως 314 ευρώ για το δικαιούχο με τρία παιδιά (το αντίστοιχο περσινό επίδομά ήταν από 156 έως 249 ευρώ).

Αντίστοιχα στο Θέρμο, που έχει μεγαλύτερο συντελεστή, το επίδομα θα διαμορφωθεί από 245 ευρώ έως 423 ευρώ αντίστοιχα για τον δικαιούχο με τρία παιδιά. Από την άλλη σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που έχουν μεγαλύτερο συντελεστή αντίστοιχα μεγαλώνει και το επίδομα. Για παράδειγμα στις ορεινές περιοχές του Βάλτου ή της Ναυπακτίας το επίδομα θέρμανσης μπορεί να φτάσει τα 598 ευρώ για το δικαιούχο με τρία παιδιά (Περδικάκι) ή ακόμη και τα 635 ευρώ (Πλάτανος Ναυπακτίας).

Προβληματισμός

Στην παρούσα φάση η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αιτωλοακαρνανία είναι με βάση τα τελευταία στοιχεία στο 1,40 ευρώ συνυπολογιζόμενης και της κυβερνητικής επιδότησης στην αντλία. Ωστόσο οι πρατηριούχοι εκτιμούν τα καύσιμα πολύ σύντομα θα έχουν νέες αυξήσεις λόγω της εξέλιξης της τιμής τους διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ήδη η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει βρεθεί ξανά σχεδόν στα 2,10 ευρώ. Έτσι για τους καταναλωτές, παρά τη διεύρυνση του επιδόματος και την κυβερνητική παρέμβαση στην αντλία κατά 25 λεπτά, ο προβληματισμός συνεχίζει να υφίσταται, αφού όλα τα νοικοκυριά πλήττονται από το μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Tα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα θέρμανσης αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα:

1.           Ως 16.000 ευρώ για τους άγαμους ή σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

2.           Ως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο

3.           Ως 27.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαύξηση 3.000 για κάθε τέκνο μετά το πρώτο)

4.           Ως 200.000 η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους, ως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους

Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Αυτά διαμορφώνονται σε 180.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Οι πληρωμές

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις (3) δόσεις ως εξής:

1.     Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

2.     Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

3.     Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σταμνά – Αγγελόκαστρο: Η ανεμοθύελλα «ράβδισε» τις ελιές –  Τουλάχιστον το 20% του καρπού έπεσε

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ