ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΖωη & ΥγειαΑνησυχεί και στο Αγρίνιο η συνύπαρξη γρίπης και covid-19 – «Καμπανάκι» για δύσκολο χειμώνα

Ανησυχεί και στο Αγρίνιο η συνύπαρξη γρίπης και covid-19 – «Καμπανάκι» για δύσκολο χειμώνα

Ανησυχεί και στο Αγρίνιο η συνύπαρξη γρίπης και covid-19 – «Καμπανάκι» για δύσκολο χειμώνα

Ανησυχεί η συνύπαρξη γρίπης και covid-19 – «Καμπανάκι» για δύσκολο χειμώνα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως αν και μέχρι στιγμής τα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου δείχνουν πως δεν υπάρχει έξαρση στη γρίπη, παράλληλα προϊδεάζουν πως θα έχουμε ένα χειμώνα που θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά! Τι αναφέρει στην εφημερίδα ο πνευμονολόγος Γιώργος Κατσουράκης για την περιοχή μας και για το πώς προέκυψε η εμφάνιση της γρίπης νωρίτερα από κάθε άλλη φορά 

Αναλυτικά το δημοσίευμα:    

Η συνύπαρξη γρίπης και covid-19, ή αλλιώς twindemic, είναι κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες για το χειμώνα που έρχεται.

Η γρίπη φέτος εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο νότιο ημισφαίριο, που τώρα έχει χειμώνα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη λόγω του covid-19, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα τα «κύματα» γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι’αυτό το λόγο υπήρχαν εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, μπορεί να δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό μείγμα»!

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ΕΟΔΥ «χτύπησε καμπανάκι» για τις ενδείξεις που υπάρχουν για τα ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα γρίπης το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός ανέφερε: «παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος. Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό».

Ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης

Ο πνευμονολόγος Γιώργος Κατσουράκης εξηγεί στη «Σ» όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή για την γρίπη, το «κοκτέιλ» γρίπης και covid-19 και αναφέρεται ειδικά στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή και την εικόνα που υπάρχει, τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, διότι, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και αν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων θα αποφύγουμε τη μεγάλη ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατσουράκης αναφέρει: «αυτό το διάστημα στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μια έξαρση στην γρίπη. Η εικόνα αυτή παρουσιάζεται περισσότερο στα νησιά των Κυκλάδων και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, γιατί υπάρχει αύξηση των τουριστών το διάστημα αυτό, οι οποίοι προέρχονται από το νότιο ημισφαίριο όπου εκεί, δυστυχώς, αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη έξαρση της γρίπης.

Με τον συγχρωτισμό που υπάρχει στα νησιά και με τους τουρίστες από το νότιο ημισφαίριο που έρχονται, βλέπουμε πολύ μεγάλα νούμερα που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η γρίπη και στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου εμφανίστηκε νωρίτερα βάση των δεδομένων που υπάρχουν. Εκεί συνήθως παρουσιάζονταν τον Απρίλιο που είναι τότε το δικό τους φθινόπωρο. Το χαρακτηριστικό της γρίπης μέχρι στιγμής είναι ότι νοσούν μικρής ηλικίας άτομα και δυστυχώς το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι ότι χάσαμε την ανοσία που υπήρχε τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω του κορονοιού, η οποία επιτεύχθηκε εξαιτίας  του μεγάλου περιορισμού των επαφών, της χρήσης μασκών και της εφαρμογής όλων των μέτρων προστασίας από τον covid.

Στην Ελλάδα η γρίπη ξεκινούσε στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Τον Δεκέμβριο ήταν η έξαρσή της μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Τα εμβόλια της γρίπης στην Ελλάδα συνήθως έρχονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οπότε ακόμη δεν υπάρχουν εμβόλια και είναι δύσκολη η κατάσταση, όπως δύσκολο είναι και το ζήτημα του ότι πρέπει να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί για την γρίπη, μετά από την εμβολιαστική κόπωση του κορονοιού.

Θα χρειαστεί σωστή διαχείριση. Τα συμπτώματα συχνά είναι πιο βαριά στην γρίπη που παρουσιάστηκε αυτή την περίοδο, σε σημείο που κάποιες φορές χρειάζεται και νοσηλεία.

Στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν αυξημένες εισροές σε νοσοκομεία και ιατρεία με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η γρίπη είναι ένα άλλο στέλεχος κορονοϊού, συνεπώς, αν ένας ασθενής διαμαρτυρηθεί λ.χ. για μπούκωμα, θα του γίνει τεστ για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του covid -19. Σε όλη την Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί αυτό το διάστημα 170 περιστατικά, τα οποία είναι λίγα. Από τα δεδομένα που υπάρχουν προκύπτει πως στην περιοχή μας δεν υπάρχουν υψηλά νούμερα γρίπης που να μας ανησυχούν, αλλά ξέρουμε πλέον πως μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας.

Τα δεδομένα σε σχέση με το 2019, προ covid-19 δηλαδή, δείχνουν πως φέτος θα είναι πολύ αυξημένα τα περιστατικά γρίπης, σε όλες τις χώρες που «φέρνουν» αυτό το διάστημα την γρίπη στην Ελλάδα. Αναμένουμε γενικότερα ένα χειμώνα που θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τις μεγάλες δυσκολίες, όπως επίσης και η χρήση μάσκας, η οποία βοηθάει στον συγχρωτισμό, καθώς η γρίπη μεταδίδεται από τα σταγονίδια και η μάσκα καλύπτει το στόμα και την μύτη που είναι «πύλες» εισόδου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Με καταγωγή από την ορεινή Ναυπακτία η μοναδική Ελληνίδα που έτρεξε στο Ράλι Ακρόπολις (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ