ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΑνησυχία στους αγρότες της περιοχής

Ανησυχία στους αγρότες της περιοχής

Καμία παράβαση δεν διαπιστώθηκε στην Αιτωλοακαρνανία μέχρι στιγμής στη συγκομιδή της ελιάς

 

Ανησυχία στους αγρότες της περιοχής

 

Οι αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον νόμο στις εργασιακές-ασφαλιστικές προϋποθέσεις της συγκομιδής των ελιών στην Κρήτη, έφερε ανησυχία στους αγρότες ολόκληρης της Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την συγκομιδή των ελιών τους

 

 

Ενώ η περίοδος της συγκομιδής είναι σχεδόν στο τέλος της οι έρευνες από τους αρμόδιους στην Αιτωλοακαρνανία συνεχίζονται κατ αρχάς για την εύρεση ανασφάλιστων εργατών που απασχολούνται στους ελαιώνες και στις εργασίες γενικότερα που σχετίζονται με την γη και κατά δεύτερον για να διαπιστωθεί αν οι αλλοδαποί εργάτες διαθέτουν ή όχι άδεια παραμονής στη χώρα.

Σχετικά με τους ελέγχους για τους ανασφάλιστους εργάτες γης, εδώ και τέσσερα χρόνια είναι υποχρεωτική η ασφάλισή τους για την συμπλήρωση ενσήμων και την ασφάλειά τους. Η αλλαγή του καθεστώτος προβλέπει, ακόμη και μέσω των εργόσημων, την πληρωμή των εργατών γης κατ ευθείαν από τους εργοδότες.

Στην πράξη, αρκετές φορές διαφέρουν κατά πολύ τα πράγματα τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και γενικότερα στην Ελλάδα. Η τύχη ή η επινόηση κάποιας τακτικής αλλάζουν άρδην τα πράγματα από τα νομοθετήματα με αποτέλεσμα σε όλη την Ελλάδα η συγκομιδή της ελιάς να γίνεται πάντα με τον «παραδοσιακό», σε κάθε επίπεδο τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι οι εργάτες γης δουλεύουν για τα χρήματα χωρίς καμία ασφάλιση.

Στα Χανιά της Κρήτης, παρά του γεγονότος ότι η περίοδος της συγκομιδής σχεδόν τελειώνει, έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχουν  πολλοί ανασφάλιστοι εργάτες γης. Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, αφού διαπίστωσαν τις συνέπειες της παράνομής πράξης, εξουθενώθηκαν οικονομικά από τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ανησυχήσει, ενώ όσοι δεν έχουν τελειώσει σπεύδουν να το κάνουν καθώς η εφαρμογή της νομοθεσίας γύρω από τα θέματα αυτά είναι αυστηρή και οι προϋποθέσεις εργασίας στον κλάδο αυτό είναι αρκετά πιο ελεύθερες από το ασφαλιστικό-νομικό καθεστώς που τον διέπει τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια μέχρι στιγμής στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχει εντοπιστεί καμία απολύτως παράβαση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα λειτουργούν όπως προβλέπεται βάση νόμου.

Εκτός όμως αυτών των ελέγχων αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρούνται και κλοπές τόσο της σοδιάς όσο και αγροτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την συγκομιδή.

Το παράδοξο είναι όμως ότι αν και οι κλοπές, κυρίως καρπού σε  περιορισμένες ποσότητες είναι σχετικά συχνές στην Αιτωλοακαρνανία, στην αστυνομία έχει δηλωθεί για όλο αυτό το διάστημα της συγκομιδής μόνο μια κλοπή στην περιοχή του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου, όπου υπήρξε μαζί και κλοπή μηχανημάτων συγκομιδής.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ