ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΑνεργία και πρωτογενής τομέας oι προτεραιότητες Κατσιφάρα

Ανεργία και πρωτογενής τομέας oι προτεραιότητες Κατσιφάρα

Παρουσίαση των θέσεων και υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών «Δυτικής Ελλάδας – Δικαίωμα στην Πρόοδο».

Υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά: «Χρειάζεται προσπάθεια και δουλειά»

Τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και τους βασικούς άξονες της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει εάν επανεκλεγεί, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Απόστολος Κατσιφάρας, νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο». Τον κ. Καστιφάρα συνόδευσε η Χριστίνα Σταρακά, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, η οποία από πλευράς της αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα της περιφερειακής ενότητας.

Στην εισήγησή του, ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε στήριξη του συνδυασμού που ηγείται «αυστηρά και δίκαια» και ζήτησε να του δοθεί εντολή για να «συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο το οποίο έχει αρχίσει», ενώ παρουσιάζοντας τα ονόματα των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών, είπε ότι το στίγμα της παράταξης είναι ο συνδυασμός «της εμπειρίας με το νέο».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εν περιλήψει στα σημαντικότερα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία χαρακτηρίστηκε από την πρωτόγνωρη περικοπή δαπανών, η οποία, όπως είπε, έφτασε το 60%. Μεταξύ αυτών, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να σταθεί όρθια παρά την δυσχερή οικονομική συγκυρία και μάλιστα να αναρριχηθεί στην 6η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, συμμετέχει στην μακρο-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη φωνή της, ενώ παράλληλα δεν άφησε αναξιοποίητο κανένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο.
Ως βασικούς άξονες της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει στην επόμενη τετραετία, ο κ. Κατσιφάρας έθεσε το ζήτημα της μείωσης της ανεργίας και της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα απασχόλησης.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ. Σταρακά, η οποία μίλησε για συγκεκριμένα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ κατά τη θητεία της συγκεκριμένης Περιφερειακής Αρχής, ενώ παρουσίασε και λίστα έργων τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης ή της δημοπράτησης. Επίσης η κ. Σταρακά αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έγινε για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα της ισότιμης αντιμετώπισης σε όλους τους πολίτες, «στη βάση των ιδιαιτεροτήτων του καθενός». Η ίδια εξέφρασε την πεποίθησή της ότι στα επόμενα χρόνια, τα έργα που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν και δήλωσε την δέσμευσή της για «προσπάθεια και δουλειά».
Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Σ» για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν στον πρωτογενή τομέα ώστε αυτός να επανακάμψει, ο κ. Κατσιφάρας έκανε λόγο για στήριξη τριών τομέων, της φυτικής παραγωγής, της ζωικής και της αλιείας. Όπως είπε, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, μαζί με τον νομό Ηλείας, το γεγονός ότι το 35% του πληθυσμού ασχολείται ήδη με την αγροτική και ζωική παραγωγή. Όπως είπε μάλιστα, θεωρεί ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η διασύνδεσή του με τον δευτερογενή, είναι από τα «κλειδιά» για να αυξηθεί το εγχώριο ΑΕΠ και να εξέλθει η χώρα από την βαθιά οικονομική κρίση.
Ως πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ανέφερε το καλλιεργητικό πλάνο, το οποίο είναι στα χέρια του κάθε παραγωγού ο οποίος μπορεί να πληροφορηθεί για το τι και πώς μπορεί να καλλιεργήσει, ενώ μάλιστα παρέχονται και συμβουλές εναλλακτικών καλλιεργειών. Παράλληλα, μίλησε για την αγροτο-διατροφική σύμπραξη και το ηλεκτρονικό καλάθι, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τομέα, εκμεταλλευόμενα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας.
Όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια, μέσα στις δράσεις που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της αγροκτηνοτροφίας, είναι η βελτίωση και εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου, έργα για τα οποία διεκδικούνται πόροι μέσω του ΕΣΠΑ. Ερώτηση για το ζήτημα αυτό δέχθηκε και από τον Παναγιώτη Καλογιάννη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ανυπαρξία πλάνου εκμετάλλευσης των υδάτων του φράγματος Αχυρών, το οποίο δύναται να τροφοδοτήσει μια γεωργική έκταση 35.000 στρεμμάτων. Ο κ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε την περίπτωση αυτή ως μια τυπική περίπτωση μη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, και εξέφρασε την ελπίδα πως σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr