Ανδρέας Παπανδρέου: Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από το νεύμα στην Δήμητρα Λιάνη – Οι εκβιασμοί και οι αντιδράσεις

Αποτέλεσε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές στην πολιτική, αλλά κυρίως στην προσωπική ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου. Το νεύμα στην Δήμητρα Λιάνη στις 22 Οκτωβρίου 1988, με το οποίο νομιμοποίησε τη σχέση τους σε μια περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη

Ανδρέας Παπανδρέου: Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από το νεύμα στην Δήμητρα Λιάνη – Οι εκβιασμοί και οι αντιδράσεις

Αποτέλεσε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές στην πολιτική, αλλά κυρίως στην προσωπική ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου. Το νεύμα στην Δήμητρα Λιάνη στις 22 Οκτωβρίου 1988, με το οποίο νομιμοποίησε τη σχέση τους σε μια περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη, κατά την άφιξη του από το Χέρφελιντ του Λονδίνου προκάλεσε θύελλα σχολίων και ακόμη και σήμερα αποτελεί θέμα συζήτησης.

Η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου θυμήθηκε το παρασκήνιο πίσω από το ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου και όπως δήλωσε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!», η κίνηση αυτή νομιμοποίησε τη σχέση τους: «Ήταν μία πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση, μία κίνηση που άλλαξε το ρου της ιστορίας σε ό,τι αφορούσε τη σχέση μας. Μου είχε πει να περιμένω να βγει να χαιρετήσει και μετά κάποιο σήμα του. Εγώ φαντάστηκα ότι το σήμα που μου είπε θα ήταν διακριτικό και όχι ότι θα γυρίσει και θα μου κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση», δήλωσε.

Για την ίδια, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ατρόμητος ακόμη και μπροστά στον θάνατο: «Δεν φοβήθηκε ποτέ. Ο άνθρωπος που φτάνει κοντά στον θάνατο βλέπει αλλιώς τα πράγματα. Ο Ανδρέας ήταν καθαρά ο σκηνοθέτης και ο εμπνευστής αυτής της κίνησης.

Τη μεγαλειότητα αυτής της κίνησης την κατάλαβα αργότερα, όταν πολλές γυναίκες μου έλεγαν «μπράβο, αυτός είναι άντρας». Ο Ανδρέας έκανε αυτή την κίνηση για να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει εμένα στον ελληνικό λαό».

Όπως αποκάλυψε  είχαν βιώσει μία σειρά εκβιασμών για να μην επιστρέψει μαζί του. «Ένας έκδοτης είχε πει να πάω στην Αμερική για 6 μήνες. Υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν πως δεν πρέπει να γυρίσω μαζί του από το Χέρφιλντ, γιατί τον καταστρέφω. Με βοήθησε πολύ ο Ανδρέας στα σχόλια που άκουγα. Μου έλεγε να μην ακούω κανέναν και να επιστρέψουμε μαζί».

Ακόμη και σήμερα αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και αν θα άλλαζε αυτή τη στιγμή, η απάντησή της είναι «όχι». «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα σε καμία περίπτωση εκείνη την στιγμή του νεύματος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου για μένα ήταν Θεός. Ήταν ο δικός μου Θεός…».

«Μάθαμε για την απόφασή του λίγο πριν ξεκινήσουμε για την Ελλάδα»

Επίσης, στο ιστορικό νεύμα του μεγάλου πολιτικού αναφέρθηκε ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος σημείωσε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ζητήσει από τον τότε υφυπουργό Τύπου, Δημήτρη Μαρούδα, να κάνει γνωστή την σχέση του με την Δήμητρα Λιάνη.

«Κάποιοι έλεγαν ότι του υπέδειξαν το νεύμα, κάποιοι είχαν αντιρρήσεις, αλλά εκείνος δεν εμπιστεύτηκε σε κανέναν αυτή την απόφασή του. Η κίνηση αυτή ήταν σκακιστική και ψυχολογίας. Εμείς μάθαμε για την απόφαση του λίγο πριν ξεκινήσουμε για την Ελλάδα». Όπως τόνισε ο ίδιος, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να ανακοινώσει τη σχέση τους σε μία περίοδο δύσκολη, όταν η Δήμητρα Λιάνη δεχόταν ένα τσουνάμι σχολίων.

thebest.gr

Πάτρα: 52χρονος στο νοσοκομείο από εκπυρσοκρότηση όπλου