ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτικα ΝεαΑναβιώνει το σχέδιο για τον East Med

Αναβιώνει το σχέδιο για τον East Med

Αναβιώνει το σχέδιο για τον East Med

Ο αγωγός Eastmed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2025, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Eni  Γκίντο Μπρούσκο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο EastMed είναι ο  υποθαλάσσιος αγωγός που έχει σχεδιαστεί για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο μέσω Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,97 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο οποίος σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, πάγωσε καθώς οι Αμερικανοί  ήραν την υποστήριξή τους,  όπως είχε γίνει γνωστό με  κοινό υπηρεσιακό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το έγγραφο έκανε λόγο για «υπέρογκο κόστος, εξέφραζε περιβαλλοντικές ανησυχίες. και ζητήματα ασφαλείας.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν πως πίσω από την αρνηση των ΗΠΑ υπήρξε δάκτυλος της Τουρκίας που εξέφραζε  αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι διέρχεται μέσα από τη θαλάσσια περιοχή που οριοθετεί η «Γαλάζια Πατρίδα».

Πάντως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξαναβλέπουν το θέμα με νέα ματιά.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, ο  υφυπουργός για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Άντριου Λάιτ είχε αναφέρει ότι υπό το φως των εξελίξεων θα επανεξεταστεί με νέα δεδομένα.

epiruspost.gr

Νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ για την ελιά Καλαμών – Προαναγγέλλουν νέα προσφυγή αντιδρώντας οι Μεσσήνιοι

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ