ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑνατροπή Τώρα «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού»

Ανατροπή Τώρα «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού»

Για το νερό ο δήμος Αγρινίου και η ΔΕΥΑ Αγρινίου πληρώνουν σε ετήσια βάση 219.000,00 ευρώ

Ανατροπή Τώρα «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού»

Εκδήλωση για τα δημόσια αγαθά με έμφαση το νερό σε συνάρτηση με την κρίση διοργάνωσε η επιτροπή περιβάλλοντος της δημοτικής παράταξης του κ Δημήτρη Τραπεζιώτη «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα» το βράδυ του Σαββάτου. Πως συνδέεται το θέμα με τα νερά της περιοχής και την ΔΕΥΑ Αγρινίου

 

Στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η εκδήλωση της επιτροπής περιβάλλοντος της δημοτικής παράταξης του κ Δημήτρη Τραπεζιώτη «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα» της οποίας το θέμα είναι «Δημόσια αγαθά και κρίση – Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού». Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Υδάτινων Πόρων και Υγρών Αποβλήτων του Πανεπιστημίου Πατρών κ Χρ. Ακράτος, ο Καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Απ. Αλεξόπουλος, το μέλος του Δ.Σ της ΔΕΥΑ Αγρινίου κ Βαγ. Σαρασαβίδης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ Θ. Φωτονός, ο ίδιος ο κ Τραπεζιώτης, ενώ τοποθετήθηκαν επί του θέματος  και 3 οικολογικές οργανώσεις. Στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη και η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος τελικά απουσίαζε για λόγους υγείας, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Μαρία Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με τον κ Τραπεζιώτη, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και με την εφαρμογή μιας πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης ξεκίνησε μια διαδικασία ψευδεπίγραφης αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε εθνικό κτηματομεσιτικό γραφείο. Το ερώτημα που ανακύπτει μέσω της εκδήλωσης είναι κατά πόσο δικαιούται ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας να αποξενώνεται από τα στοιχεία της δημόσιας κτήσης όταν από την απώλεια αυτή διακριβώνατε η ίδια η υπόστασή του και η βιωσιμότητα του.

Εκτός του γενικού πλαισίου που κινείται η εκδήλωση το θέμα προσαρμόστηκε και στα δεδομένα του δήμου Αγρινίου. Πέραν της ιστορικής διαδρομής του νερού στην περιοχή και της ίδρυσης της ΔΕΥΑ Αγρινίου που έγινε από τον κ Σαρασαβίδη παρουσιάστηκαν από τον ίδιο ομιλητή στοιχεία ότι η τοπική ΔΕΥΑ δεν είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του νερού. «Διαθέτουμε την μοναδική στην Ελλάδα δημόσια επιχείρηση ύδρευσης η οποία επί της ουσίας είναι μεταπωλητής νερού» δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι ο κύριος διαχειριστής του νερού της περιοχής είναι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1972. Αυτό σημαίνει ότι το νερό που έρχεται από το Καστράκι στο κεντρικό διυλιστήριο στη Σπολάιτα και μέσω αγωγού καταλήγει στις  δεξαμενές του Αγρινίου είναι ιδιοκτησίας του συνδέσμου ύδρευσης δήμων και κοινοτήτων και για το νερό αυτό ο δήμος Αγρινίου και η ΔΕΥΑ Αγρινίου πληρώνουν σε ετήσια βάση 219.000,00 ευρώ.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του παν. Πατρών κ Χρήστος Ακράτος προσπάθησε αρχικά να κάνει μια ανασκόπηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης σε όλη την χώρα, μια σύγκριση με το γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε ως προς την τιμολόγηση του νερού και ως προς την διαχείρισης και διοίκησης των επιχειρήσεων αυτών και κατά δεύτερον να εξετάσει τον τρόπο που η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στην διαχείριση του νερού ύδρευσης αλλά και των υγρών αποβλήτων μέσα από ευρύτερες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να ισχυροποιηθεί περισσότερο ο δημόσιος χαρακτήρας της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην Ελλάδα.

Ο επόμενος ομιλητής, ο επίσης Καθηγητής Υδρογεολογίας του παν. Αθηνών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Απόστολος Αλεξόπουλος εστίασε αποκλειστικά στο νερό ως δημόσιο αγαθό. «Οι μνημονικές πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα δημόσια αγαθά και είναι προφανές ότι πρέπει συστηματικά και οργανωμένα να προχωρήσουμε στην ανατροπή της κυβέρνησης αυτής για να ανατρέψουμε την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και την δημιουργία συνθηκών τέτοιων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει» δήλωσε ο καθηγητής και βουλευτής, ο οποίος μίλησε και για την διαχείριση η οποία είναι συνάρτηση του προγράμματος της ανάπτυξης που προϋποθέτει χωροταξικό σχεδιασμό και με βάση αυτόν και τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους θα οργανωθεί η ανασυγκρότηση της χώρας.

Με στόχευση ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ότι πρέπει να διατηρηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις στα χέρια των δήμων, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτοί πρέπει να φανούν αντάξιοι και μακριά από πελατειακές τακτικές τοποθετήθηκαν οι 3 οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες ήταν η «Αιτωλική Εταιρία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος, η Οικολογική Κίνηση Πατρών (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ) και η Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας (Ε.Π.Τ). Μέσω της εκδήλωσης αυτής ξεκινάει η προσπάθεια της παράταξης να σταματήσει την επικρατούσα κατάσταση και η ΔΕΥΑ Αγρινίου να μετατραπεί σε αποκλειστικό φορέα διαχείρισης όλων των υδάτινων πόρων της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα ζητείται η κατάργηση του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων.

 

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr