ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑναστάσιος Καρανδρέας – Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan: Ανώδυνη αντιμετώπιση χωρίς νυστέρι για την κύστη κόκκυγα

Αναστάσιος Καρανδρέας – Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan: Ανώδυνη αντιμετώπιση χωρίς νυστέρι για την κύστη κόκκυγα

Αναστάσιος Καρανδρέας – Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan: Ανώδυνη αντιμετώπιση χωρίς νυστέρι για την κύστη κόκκυγα

Ο Αναστάσιος Καρανδρέας, χρόνια δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα όπως αιμορροϊδοπάθεια με χρήση υψηλής τεχνολογίας και περιοχική αναισθησία, όγκους μαλακών μορίων κλπ στη βάση της κλινικής ημέρας με άμεση αποχώρηση του ασθενούς από το νοσοκομείο με οριστική θεραπεία και ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.

Ο Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan θα βρίσκεται κάθε Παρασκευή στο Αγρίνιο, λειτουργώντας ιατρείο, επί της οδού Μπαϊμπά 32. Ο λόγος για τον διακεκριμένο επιστήμονα – γενικό χειρουργό Αναστάσιο Καρανδρέα.

Το βιογραφικό του κ. Καρανδρέα πλούσιο!

Αριστούχος απόφοιτος Βαρβακείου προτύπου σχολής.
Ακολούθως Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πτυχιακό έτος, συνέπεια της αριστείας του και με σύσταση του κοσμήτορος του Πανεπιστημίου έγινε δεκτός στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard USA.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και κατόπιν τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και ακολούθως την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό).
Έλαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής σε μεγάλα κέντρα Μεγάλης Βρετανίας καθώς και της Ελλάδας.
Εξειδίκευση σε παθήσεις ανωτέρω πεπτικού στην Πανεπιστημιακή κλινική Hammersmith του Λονδίνου.
Εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική χειρουργική στο Louis Pasteur University του Στρασβούργου.
Εξειδίκευση στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την υποστήριξη βαρέως χειρουργικών ασθενών.
Διευθυντής χειρουργικής κλινικής νοσοκομείου Metropolitan.

Τα τελευταία χρόνια δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα όπως αιμορροϊδοπάθεια με χρήση υψηλής τεχνολογίας και περιοχική αναισθησία, όγκους μαλακών μορίων κλπ στη βάση της κλινικής ημέρας με άμεση αποχώρηση του ασθενούς από το νοσοκομείο με οριστική θεραπεία και ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Ο κ. Καρανδρέας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 8.000 χειρουργικές επεμβάσεις.

Για ραντεβού με τον κ. Καρανδρέα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 480 9000 και στο 694 478 9999. Ήδη το ιατρείο λειτουργεί στο Αγρίνιο με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι μεγάλη.

Τέλος στις επώδυνες  ή/και χρονοβόρες επεμβάσεις για την κύστη κόκκυγα δίνει η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας, που επιτρέπει πλέον την αντιμετώπισή της χωρίς νυστέρι, αντιβιοτικά και νοσηλεία!

Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στα ραδιοκύματα, με τα οποία επιτυγχάνεται ταυτοχρόνως αναίμακτη εκτομή της κύστης και διαμόρφωση των ιστών, με μη-τραυματικό τρόπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτομή της κύστης κόκκυγος με ραδιοκύματα παρέχει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς όχι μόνο περιορίζεται σε λίγες ώρες η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, αλλά η ανάρρωσή του επιταχύνεται θεαματικά και οι πιθανότητες υποτροπής σχεδόν εκμηδενίζονται.

Η κύστη κόκκυγος είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του υποδόριου ιστού. Αναπτύσσεται όταν εισδύσουν στο δέρμα τρίχες οι οποίες δημιουργούν μαζί με τα δερματικά κύτταρα μια μη-φυσιολογική κοιλότητα. Η κοιλότητα αυτή αναπτύσσεται σχεδόν πάντοτε κοντά στην «ουρά» (ιεροκοκκυγική περιοχή), ακριβώς πάνω από τη σχισμή των γλουτών.

Οι τρίχες συνήθως εισέρχονται στο δέρμα εξαιτίας της τριβής και της πίεσης (π.χ. του δέρματος των γλουτών μεταξύ τους, του δέρματος με πολύ στενά και σκληρά ρούχα κ.λπ.), που τις ωθούν προς το εσωτερικό του. Ο οργανισμός αντιδρά στην είσοδό τους σαν να είναι ξένο σώμα, δημιουργώντας γύρω τους μία κύστη για να τις περιορίσει.

Εάν αναπτυχθεί στην κύστη φλεγμονή, δημιουργείται απόστημα το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε συρίγγιο (λέγεται τριχοφωλεακό συρίγγιο).

Παράγοντες κινδύνου

Η κύστη κόκκυγα εκδηλώνεται συχνότερα στους νεαρούς άνδρες (είναι τριπλάσιοι έως τετραπλάσιοι απ’ όσες οι γυναίκες ασθενείς) και έχει την τάση να υποτροπιάζει. Υπολογίζεται ότι ετησίως την εκδηλώνουν 30 άνθρωποι ανά 100.000 πληθυσμού, με την πλειονότητα των πασχόντων να έχουν ηλικία 18 έως 25 ετών. Η εκδήλωσή της στις ηλικίες άνω των 45 ετών είναι πολύ σπάνια.

Η κύστη εκδηλώνεται συχνότερα σε όσους διάγουν καθιστική ζωή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. επαγγελματίες οδηγοί). Είναι επίσης πιθανότερη σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό κύστεως κόκκυγος, καθώς και στους παχύσαρκους ασθενείς. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η αυξημένη και η τραχιά σωματική τριχοφυΐα. Μελέτες έχουν καταδείξει πως ποσοστό 35-50% των υποτροπών της κύστεως παρατηρείται σε άτομα με τέτοιου είδους παράγοντες κινδύνου.

Τα συμπτώματα

Όταν η κύστη δεν φλεγμαίνει, ο ασθενής μπορεί να παρατηρεί απλώς ένα μικρό εξόγκωμα στο σημείο όπου έχει αναπτυχθεί. Αν, όμως, αναπτυχθεί φλεγμονή, η περιοχή διογκώνεται, συχνά γίνεται ερυθρή και σκληρή, ενώ εκδηλώνεται έντονος πόνος και σε αρκετές περιπτώσεις εκροή υγρού ή πυώδους υλικού, με δυσάρεστη οσμή. Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει πυρετό (συχνά υψηλό), ναυτία και καταβολή των δυνάμεων.

Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά ενός αποστήματος και χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει διάνοιξη και παροχέτευση, για να απελευθερωθεί το πύον και να ελαττωθεί ο πόνος, η φλεγμονή και ο πυρετός. Ριζική λύση, ωστόσο, και μείωση στο ελάχιστο του κινδύνου υποτροπής δίνει η αφαίρεση της κύστεως, από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό.

Εγχείρηση χωρίς νυστέρι

Η χειρουργική αντιμετώπιση της κύστεως κόκκυγα χρονολογείται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά οι σύγχρονες τεχνικές έχουν αλλάξει ριζικά την πρόγνωση των ασθενών.

Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) με τοπική αναισθησία ή μέθη είναι μία από τις ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, που εφαρμόζονται σε εξωνοσοκομειακή βάση. Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, είναι μη-τραυματική, οι ασθενείς δεν χρειάζονται αντιβιοτική αγωγή μετά την ολοκλήρωσή της, ενώ οι περισσότεροι δεν χρειάζονται κανένα παυσίπονο φάρμακο.

Μετά το πέρας της επεμβάσεως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο έπειτα από λίγες ώρες. Την επομένη ημέρα επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία του.

Όταν η επέμβαση με ραδιοσυχνότητες εκτελείται από έμπειρο χειρουργό, σε καλά οργανωμένο νοσηλευτικό κέντρο, οι πιθανότητες υποτροπής είναι κάτω από 1% – ένα ποσοστό που δεν επιτυγχάνεται με τις άλλες επεμβατικές θεραπείες για τη κύστη κόκκυγα.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pilonidal-cyst/symptoms-causes/syc-20376329

http://jmscr.igmpublication.org/home/index.php/archive/142-volume-05-issue-09-september-2017/3336-radiofrequency-pilonidal-sinus-excision-better-option-to-wide-excision-and-open-wound-healing-technique

https://emedicine.medscape.com/article/788127-overview

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2569315/pdf/jnma00188-0064.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Pilonidal_disease

 

Απεργιακή συγκέντρωση στο Αγρίνιο ενάντια στο ασφαλιστικό (ΦΩΤΟ + VIDEO)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr