ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΑνασυγκρότηση σε πολιτικό επίπεδο των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ

Ανασυγκρότηση σε πολιτικό επίπεδο των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ

Επιχειρείται η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την επαναλειτουργία των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας

 

Ανασυγκρότηση σε πολιτικό επίπεδο

των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ

 

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την επαναλειτουργία των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας σε νέο θεσμικό πλαίσιο. Ποιο ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας ήδη επιχειρεί την εκσυγχρονισμένη επαναλειτουργία του.

 

 

Με στόχο την εφαρμογή νέου νομοθετικού πλαισίου που πρέπει να διέπει ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως τους ΤΟΕΒ που είναι πολλαπλάσιοι σε αριθμό έγινε η συνάντηση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρη Κουκουλόπουλου. Στην παρούσα φάση, τόσο οι ΓΟΕΒ όσο και οι ΤΟΕΒ στην Αιτωλ/νία και ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα είναι υπό κατάρρευση, γεγονός που παρουσίασε σε όλη του την έκταση ο κ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αρδευτικό δίκτυο, από το οποίο εξαρτάται και η παραγωγή ολόκληρης της περιφέρειας. «Χρειάζεται ένα γενικότερο πλαίσιο εξυγίανσης για τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, ώστε να υπάρχει ένα καθαρό τοπίο και στη νέα Προγραμματική Περίοδο, να μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης, επέκτασης λειτουργίας τους. Ουσιαστικά να υπάρχει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης», δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας στον υπουργό.

Ταυτόχρονα, όπως είχε πρωτοπαρουσιάσει η «Σ» στις 4 Νοεμβρίου 2014 ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του ΓΟΕΒ Αχελώου στο Αγρίνιο, το οποίο ήδη εξυπηρετεί κόσμο και από την 01/01/2015 θα γίνει η εκσυγχρονισμένη ολική του λειτουργία.

Δείγμα του μεγέθους του υπό κατάρρευση δικτύου των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας και της Αιτωλ/νίας μπορεί να απεικονιστεί μόνο και μόνο από τον αριθμό της έκτασης των διωρύγων και των εκτάσεων που έχει υπ’ ευθύνη του μόνο ο ΓΟΕΒ Αχελώου, ο οποίος όπως προαναφέραμε εκσυγχρονίζεται ενώ ήδη επαναλειτουργεί. Οι διώρυγες του ΓΟΕΒ Αχελώου αγγίζουν τα 300 χλμ και ο αριθμός των στρεμμάτων που έχει υπ’ ευθύνη του είναι 325 χιλιάδες, ενώ υπό την επίβλεψή του έχει 15 ΤΟΕΒ. Με δεδομένους τους αριθμούς αυτούς εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος και οι εκτάσεις των εγκαταστάσεων των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας και της Αιτωλ/νίας, που πρέπει να ανανεωθούν και να επαναλειτουργήσουν σωστά.

Στο τραπέζι, κατά την συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και του Υπουργού, τέθηκαν και άλλα ζητήματα όπως η νέα Προγραμματική Περίοδος, για την οποία ήδη ο σχεδιασμός που υπάρχει αφορά την ζωική και φυτική παραγωγή, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε προτεραιότητα είναι τα πρώιμα κηπευτικά, οι θερμοκηπευτικές καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr