Ανάπτυξη με δέσμια τα Επιμελητήρια;

«Πρόεδρε, τι νέα από την Ιταλία;» ρώτησε η στήλη τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή με αφορμή την παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής του επιμελητηρίου…

<p>tsixritzhs</p>

«Πρόεδρε, τι νέα από την Ιταλία;» ρώτησε η στήλη τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή με αφορμή την παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής του επιμελητηρίου στα πλαίσια της «8ης Συνάντησης Διεθνούς Ανταλλαγής Πολιτιστικού Τουρισμού» στην Ματέρα της Ιταλίας.

Ο Π. Τσιχριτζής μας μίλησε για τα πρώτα βήματα που κάνουν ορισμένες επιχειρήσεις στο νομό και σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού, ένα κομμάτι που η αλήθεια είναι πως δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο, παρά το πολιτιστικό - μνημειακό απόθεμα της περιοχής. Μάλιστα είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία που δημιουργήθηκαν πρόσφατα έχοντας αυτή τη στοχοθεσία.

Όμως το ελληνικό φαινόμενο είναι ότι τις περισσότερες φορές η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων έρχεται όχι ιδία βουλήσει, αλλά μετά από το «σπρώξιμο» των Επιμελητηρίων.

Πόσο όμως μπορούν να «τρέξουν» τα Επιμελητήρια;

Ο Π. Τσιχριτζής μας μετέφερε ότι η Ένωση των Επιμελητηρίων στην Απουλία της Ιταλίας διαθέτει 60(!) άτομα προσωπικό, ως Ένωση. Και στη Δυτική Ελλάδα τα τρία Επιμελητήρια μαζί είναι ζήτημα αν διαθέτουν το μισό προσωπικό. Ένα προσωπικό που καλείται εκ των πραγμάτων να «εξυπηρετήσει» και τις ανάγκες του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου. Τα Επιμελητήρια καίτοι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά, υφίστανται όλες τους περιορισμούς (και στις προσλήψεις) του δημοσίου τομέα. Κατά τα άλλα μιλάμε για ανάπτυξη…

Με τους καθ’ ύλην αρμόδιους επιχειρηματικούς φορείς, όπως το Επιμελητήριο, να είναι δέσμια της κρατικιστικής λογικής.

Εφημερίδα "Συνείδηση"

Έχουν να πουν κάτι στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για το ΔΠΠΝΤ;