ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας: Ο Θωμάς Κουτσουπιάς για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου (ΦΩΤΟ + VIDEO)

1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας: Ο Θωμάς Κουτσουπιάς για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου (ΦΩΤΟ + VIDEO)

1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας: Ο Θωμάς Κουτσουπιάς για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Από το βήμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ περιέγραψε σήμερα το βασικό πλαίσιο των απολύτως απαραίτητων θεσμικών αλλαγών, αλλά και εκείνων στη φιλοσοφία και τις πρακτικές άσκησης πολιτικών που πρέπει να υπάρξουν, αν πράγματι η στόχευση είναι το πέρασμα σε ένα περισσότερο αποδοτικό παραγωγικό μοντέλο.

Όπως, μάλιστα, με έμφαση τόνισε, αναγκαία συνθήκη και βασική προϋπόθεση είναι να αλλάξει πρώτα η ίδια η νοοτροπία, αφού, όπως είπε, αντί να εργαστούμε για να βελτιώσουμε τη δουλειά και το μέλλον μας, ασχολούμαστε με το τι κάνει ο διπλανός μας. Και όσο κυριαρχούν αυτές οι λογικές, όσο δεν υπάρχει εκπαίδευση στον αγροτικό χώρο, δεν θα αποκτήσουν οι άνθρωποι που τον υπηρετούν και το κύρος που τους αρμόζει. Ενδεικτικά και προς επίρρωσιν, ο κ Κουτσουπιάς έφερε το παράδειγμα με τον κτηνοτρόφο-αγελαδάρη της Αμερικής, τον cowboy, που αποτελεί σύμβολο για την εκεί χώρα, σε αντιδιαστολή με τον Έλληνα κτηνοτρόφο, που ζει σε κοινωνική απαξία…

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσουπιάς εστίασε σε κυρίαρχες στρεβλώσεις, εξηγώντας κατ’ αρχάς ότι η απουσία πολιτικής γης και πολιτικής νερού, αποτελούν παράγοντα ανάσχεσης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης, όσο η πολιτεία δεν έχει στρατηγική πολιτική γης και όσο τα χωράφια εκλαμβάνονται όχι ως μέσα παραγωγής αλλά ως μέσα πλουτισμού, θα έχουμε το παράδοξο από τη μια να υπάρχουν ατέλειωτες εκτάσεις που παραμένουν ακαλλιέργητες και από την άλλη αυτοί που θέλουν και που μπορούν να παράγουν να μην έχουν τη γη για να το κάνουν.
anaptiksiako koutsoupias

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουτσουπιάς στο γεγονός της απουσίας χρηματοδότησης προς τους αγρότες, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα που καταρρίπτουν τους μύθους γύρω απ’ το θέμα.

Φυσικά, μίλησε και για την απουσία έρευνας-καινοτομίας και δομών εκπαίδευσης στην αγροτοκτηνοτροφική Αιτωλοακαρνανία, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη πιστοποίησης προϊόντων του νομού μας και ουσιαστικής στήριξης του τομέα της αγροδιατροφής.

Επίσης, παρεμβαίνοντας σε ομιλίες άλλων εισηγητών, ο κ. Κουτσουπιάς έλαβε αφορμές για να εξηγήσει τον αρνητικό κρατικό παρεμβατισμό και την προσπάθεια πλήρους ελέγχου του συνεταιριστικού κινήματος, ενώ, μιλώντας για τη φορολογία, συμπλήρωσε ότι τη στιγμή που οι συνεταιρισμοί καταγγέλλουν απίστευτα φαινόμενα φοροδιαφυγής και μαύρης αγοράς, η πολιτεία, αντί να ελέγξει τα καταγγελλόμενα, στέλνει τις υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου στους καταγγέλλοντες!

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ