ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑναμονή για το τζίρο – Μικρές ελπίδες για εορταστικό ρεφάρισμα σε εστίαση & αναψυχή

Αναμονή για το τζίρο – Μικρές ελπίδες για εορταστικό ρεφάρισμα σε εστίαση & αναψυχή

Αναμονή για το τζίρο – Μικρές ελπίδες για εορταστικό ρεφάρισμα σε εστίαση & αναψυχή

Μικρές ελπίδες για εορταστικό ρεφάρισμα σε εστίαση & αναψυχή. Αναμονή για το τζίρο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως υποχρεώσεις και λογαριασμοί «τρώνε» τα επιδόματα, βραχνάς η ενέργεια για τα μαγαζιά

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβλέψουν την κίνηση τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γιατί η ακρίβεια είναι μεγάλος αντίπαλος, όμως οι φετινές γιορτές ίσως φέρουν μια καλύτερη εικόνα. Ήδη πέρασαν δύο χρόνια με το ένα να έχει κλειστά μαγαζιά και το άλλο(πέρυσι) να απαιτεί πιστοποιητικά υγείας για τους πελάτες.

Όπως λέει στην «Σ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης & Αναψυχής του Αγρινίου κ. Κώστας Ναστούλης, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα δουλέψουν τα μαγαζιά, θα υπάρξει μια καλή επισκεψιμότητα. «Να είμαστε ειλικρινείς, οι γιορτές φτιάχνουν έναν σημαντικό παράγοντα, αυτόν της ψυχολογίας, πράγμα που από μόνο του έχει σημασία.

Καλό είναι εμείς με τα μαγαζιά να μην μιζεριάζουμε προκαταβολικά, ας μεταφέρουμε μια εικόνα αισιοδοξίας κι αν διαψευστούμε εδώ είμαστε να ζητήσουμε μέτρα ή να γκρινιάξουμε. Η προσωπική μου εκτίμηση πάντως είναι πως θα υπάρξει δουλειά στις γιορτές, παρότι δεν μας έχει «καθίσει» καλά φέτος το καλεντάρι, με την έννοια ότι έπεσαν οι γιορτές σε Σαββατοκύριακο. Αν ήταν οι γιορτές μεσοβδόμαδα θα είχαμε άλλες πέντε επιπλέον με κίνηση στον κλάδο μας».

Αναμονή για το τζίρο - Μικρές ελπίδες για εορταστικό ρεφάρισμα σε εστίαση & αναψυχή
Ο Κώστας Ναστούλης

Το αν το κλίμα των εορτών θα ανατρέψει τα προβλήματα είναι δύσκολο να προβλεφθεί αλλά ας μην κάνουν το λάθος κάποιοι να λένε ότι δεν βοηθούν οι εκδηλώσεις, οι συναυλίες, τα γεγονότα στην πόλη, τονίζει ο κ. Ναστούλης. «Οι μουσικές, οι εκδηλώσεις βοηθούν.

Όχι μόνο το κέντρο όπου γίνονται, γενικότερα συμβάλουν στην ατμόσφαιρα. Σίγουρα πολλά πράγματα επηρεάζουν την κίνηση, πόλεις σαν το Αγρίνιο ή την Καλαμάτα επηρεάζονται αυτή τη εποχή κι από την συγκομιδή της ελιάς, αφού αρκετοί λείπουν μέρες από τον αστικό ιστό για το σκοπό αυτό. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι είναι κάτι καθοριστικό, ας μην αθροίζουμε προβλήματα.

Κάτι υπαρκτό είναι πως τα επιδόματα που δίνονται, όλο αυτό το ενισχυτικό χρήμα, δύσκολα φτάνει στις δικές μας επιχειρήσεις, αναλώνεται πια σε λογαριασμούς και καθημερινές υποχρεώσεις, σε είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά και πάλι, ένα μέρισμα φτάνει μέχρι και τα δικά μας μαγαζιά», επισημαίνει, θεωρώντας ότι ο καλός καιρός που επικρατεί μπορεί να μην δημιουργεί το γνωστό χριστουγεννιάτικο σκηνικό με τα κρύα και τα χιόνια, αλλά βοηθά τα καταστήματα να έχουν έξω αρκετό κόσμο κι επιτρέπουν πιο άνετες μετακινήσεις, μην ξεχνάμε ότι «όλοι ψάχνουν μια αφορμή πια για να κλειστούν σπίτι τους», όπως λέει.

 Τιμές και ακρίβεια

Σε ό, τι αφορά την  ακρίβεια, που συνεχίζει να δοκιμάζει τόσο το συγκεκριμένο χώρο, όσο και τον καταναλωτή, ο πρόεδρος της Εστίασης και της Αναψυχής στο Αγρίνιο θεωρεί ότι οι συμπολίτες δεν διαπιστώνουν σημαντικές αυξήσεις και βλέπει ότι αυτές απορροφούνται από τα καταστήματα. «Μπορεί να ανέβηκε ελαφρά το γρήγορο φαγητό του δρόμου, αλλά δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τα καταστήματα φαγητού ή τα μπαρ στο Αγρίνιο έχουν αυξήσει τα προϊόντα που πωλούν παρότι όλοι ξέρουν πως οι πρώτες ύλες έχουν ακριβύνει σημαντικά.

Όταν για τη φέτα και το κίτρινο τυρί σε εμάς η τιμή είναι διπλάσια στην χοντρική, καταλαβαίνει κανείς ότι θέλουμε να διορθώσουμε τις τηγανητές πατάτες που είχαν τρομακτική αύξηση, λόγω ηλιέλαιου αλλά δεν μπορούμε.

Το πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε είναι η ενέργεια, αρκεί να σας πω ότι εγώ έχω τέσσερις φορές πάνω τα έξοδα του μήνα στο ρεύμα, συν για γκάζι κλπ. Όποιος έχει πάει σε άλλες αγορές, στα Γιάννενα, στην Πάτρα, ξέρει ότι παίζουν με άλλες τιμές. Το Αγρίνιο έχει από τις χαμηλότερες τιμές και τις λιγότερα αυξανόμενες στην χώρα. Από και κει πέρα, εδώ το πρόβλημα είναι η μη αύξηση του τζίρου, γιατί τα εισοδήματα πάνε σε άλλες ανάγκες», εξηγεί.

Ο στολισμός βοηθά την ψυχολογία αλλά…

Σε γενικές γραμμές η πόλη έχει στολιστεί αρκετά εντυπωσιακά στο κέντρο της κι αυτό συμβάλει στην ψυχολογία του κόσμου, αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την εικόνα αγοράς που σχηματίζεται, κάτι που δεν μπορεί να πάει σε όλες τις γειτονιές ή όπου είναι η επιχείρηση του καθενός. Όπως λέει ο κ. Ναστούλης, «πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση για να μπορεί να έχει η πόλη ενιαία εικόνα, αλλά φέτος πρέπει να συνυπολογιστεί και η οικονομία που πρέπει να γίνει στην ενέργεια, οπότε σε γενικές γραμμές είναι μια καλή προσπάθεια.

Εγώ συμβουλεύω όσους μπορούν από τον κλάδο μας να ενισχύουν τον τοπικό στολισμό από το δήμο και προσπαθώ να υποδεικνύω σημεία που θέλουν φως και στολισμό. Άλλα είναι τα προβλήματα, αυτά λύνονται, τα δύσκολα έχουν να κάνουν με τους μισθούς και τις υποχρεώσεις. Μην ξεχνάμε ότι ήμασταν και συνηθισμένοι διαφορετικά. Σε αρκετούς επιχειρηματίες έρχονται ειδοποιήσεις για τέλη αυτή την εποχή και οι πιο πολλοί από όσους δραστηριοποιούνταν στους γύρω δήμους δεν ήξεραν καν ότι πλήρωναν κάτι τέτοιο»…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αιτωλοακαρνανία: 59% αυξήθηκαν το 2021 οι γονικές παροχές

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ