ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑνακοπή στην Καρδιολογική

Ανακοπή στην Καρδιολογική

Κλειστές οι Καρδιολογικές Κλινικές στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Στο πλευρό του Καρδιολόγου που εφημερεύει επί τρία συνεχόμενα 24ωρα οι υπόλοιποι γιατροί του Νοσοκομείου

Ανακοπή στην Καρδιολογική

Έκθετοι όσοι δεν κατάφεραν να προλάβουν το «λουκέτο», τη στιγμή που το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Εκτός νομού παραπέμπονται πλέον όλα τα περιστατικά

«Προφητικό» με τον πιο άσχημο τρόπο αποδείχθηκε το χθεσινό θέμα της εφημερίδας «Σ» για τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Όπως πρώτο μετέδωσε αποκλειστικά χθες το μεσημέρι το sinidisi.gr, τελικά μπήκε «λουκέτο» στις Καρδιολογικές κλινικές και των δύο Νοσοκομείων. Η ανικανότητα εύρεσης λύσης στα απανωτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες, είχε ως αποτέλεσμα αυτό που όλοι εξαρχής φοβόντουσαν, το κλείσιμο της Καρδιολογικής Κλινικής σε πρώτη φάση, ενώ πολύ φοβόμαστε ότι έπεται και συνέχεια. Πρόβλημα αντιμετωπίζει με τη σειρά της και η Παιδιατρική Κλινική, ενώ από το κλείσιμο της Καρδιολογικής επηρεάζονται άμεσα τόσο η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όσο και τα Χειρουργία.

Η γνωστοποίηση του κλεισίματος των Καρδιολογικών Κλινικών έγινε χθες το μεσημέρι, την ώρα που, κατά ειρωνικό τρόπο, πραγματοποιούνταν ενημέρωση του προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγρινίου για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Νωρίτερα, είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να μετακινηθεί ο Καρδιολόγος του Μεσολογγίου στο Αγρίνιο για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ο ίδιος όμως ειδοποίησε την διοίκηση ότι λαμβάνει αναρρωτική άδεια, ενώ το ίδιο έπραξε και ο ένας από τους δύο Καρδιολόγους που είχαν απομείνει στο Αγρίνιο με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να ανασταλεί η λειτουργία όλων των Κλινικών αφού έμειναν χωρίς γιατρούς!

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου παρέμεινε να εργάζεται επί τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο Καρδιολόγος κ. Τσακάς, με εντολή του Διοικητή, Γιώργου Βλάχου. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η ψυχική και σωματική κόπωση του γιατρού που απέμεινε να εργάζεται μόνος του στο Νοσοκομείο, ήταν τέτοια που του προκάλεσε επεισόδιο κρίσης. Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι το άγχος που βιώνουν καθημερινά οι γιατροί των δύο Νοσοκομείων εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, σε συνδυασμό με τα εξαντλητικά προγράμματα των εφημεριών που καλούνται να καλύψουν, έχουν αποτελέσει πολλές φορές αιτία να παρουσιάσουν οι ίδιοι σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ακόμη και να κινδυνεύσει η ζωή τους. Είναι πράγματι απορίας άξιο το πώς μπορεί κανείς να προσδοκά ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν ακόμη και βιολογικά στα ιατρικά τους καθήκοντα.

Μετά την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της Καρδιολογικής, δόθηκαν εξιτήρια στους ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί με ελαφρά περιστατικά ενώ χρειάστηκε η διακομιδή ενός ασθενή στον «Άγιο Ανδρέα» της Πάτρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλο αυτό θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί νωρίτερα, αφού ήταν μαθηματικά προδιαγεγραμμένο ότι κάποια στιγμή το σύστημα θα έφτανε στα όρια της λειτουργίας του.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό όμως και είναι ακόμη βαρύτερες οι ευθύνες των υπεύθυνων, γιατί τη στιγμή που όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και μήνες δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια που να έχει επιφέρει αποτελέσματα. Η παραίτηση του πρώην διευθυντή της Κλινικής, Αριστείδη Τζιόβα, τον περασμένο Αύγουστο, μια κίνηση που είχε ως στόχο της την ευαισθητοποίηση διοίκησης και δημοτών, φαίνεται ότι αντί να σημάνει εγρήγορση, έπεσε στο κενό. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, περισσότερους από δύο μήνες μετά και μετά από ημίμετρα που ελήφθησαν εν τω μεταξύ, να φτάσουμε στο προδιαγεγραμμένο τέλος της λειτουργίας των Καρδιολογικών Κλινικών της Αιτωλοακαρνανίας.

Αν και οι τέσσερις από τους πέντε Καρδιολόγους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια από την οποία κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, ο αριθμός τους εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ομαλή λειτουργία των Κλινικών και την κάλυψη των εφημεριών, έτσι όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης τίθεται θέμα επιστημονικής ευθύνης, καθώς επικεφαλής της κάθε Κλινικής θα πρέπει να είναι γιατρός με βαθμό Διευθυντή ή Επιμελητή Α, γεγονός που περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές στην κάλυψη των κενών.

Τέλος, ας υπενθυμίσουμε σε όλους, ότι η Καρδιολογική Κλινική αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος, κρίκου από τον οποίο εξαρτάται άμεσα και ουσιαστικά η λειτουργία ενός Νοσοκομείου. Από τη στιγμή που τα προβλήματα της Καρδιολογικής αρχίζουν να διαχέονται και στις υπόλοιπες Κλινικές και η Παιδιατρική ήδη από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να έχει τα δικά της κενά στην λειτουργία της, φοβούμαστε ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα και τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής υπήρξε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου, όπου κάνει λόγο για «πρωτοφανές γεγονός». Ο κ. Καραπάνος μάλιστα καταφέρεται με σκληρές εκφράσεις εναντίον του υφυπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, μιλώντας για «εμπαιγμό» και «κοροϊδία» αναφορικά με την ανάκληση της απόσπασης Καρδιολόγου από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο, ζητώντας την διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr