ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑκτιο–ΒονιτσαΑνακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωση Βόνιτσας για τα δημοτικά τέλη του 2022

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωση Βόνιτσας για τα δημοτικά τέλη του 2022

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωση Βόνιτσας για τα δημοτικά τέλη του 2022

Ανακοίνωση από Λαϊκή Συσπείρωση Βόνιτσας για την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο των δημοτικών τελών για το 2022 

Στο Δήμο μας μπορεί να μένουν παγωμένα τα δημοτικά τέλη στα περσινά επίπεδα, αλλά σε συνθήκες πανδημίας ουσιαστικά είναι αύξηση. Γιατί η περιοχή μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ολοένα και αυξάνονται (δίμηνα οκτάμηνα κλπ). Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται πάνω από 50% και επιπλέον προβλέπεται νέα μείωση από τη φορολογία.

Τα νέα χαράτσια των Δημοτικών Τελών, προβλέπονται ήδη από το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που έχουν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που εκπροσωπούνται  από τις υπόλοιπες 3 δημοτικές παρατάξεις στο ΔΣ), που εμβαθύνει και γενικεύει την ανταπόδοση, ώστε να αποδεσμεύει κρατικούς πόρους προκειμένου αυτοί να κατευθύνονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” υποστηρίζει ότι αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτονται με την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, «δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”» για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καθώς «οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό με διεύρυνση φόρων και τελών οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άμεσους και έμμεσους φόρους. Η λειτουργία των Δήμων διέπεται από τη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Η αποκέντρωση λειτουργιών του Κράτους δεν ήταν πάρα μία συστηματική προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τοπικής διοίκησης σε αντιλαϊκή κατεύθυνση».

Απέναντι στην παραπάνω τακτική της δημοτικής αρχής που υλοποιεί με την παραπάνω φορολόγηση και τη στρατηγική της λεγόμενης αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, δηλαδή των λειτουργιών του κράτους ώστε να ευθυγραμμιστεί και η Τοπική Διοίκηση στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και στην ανταγωνιστικότητά του, η “Λαϊκή Συσπείρωση”  προβάλλει την ανάγκη:

• Για την άμεση κατάργησή των δημοτικών τελών  για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως είναι άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κ.ά. λαμβάνοντας υπ’ όψη την περιουσιακή κατάσταση και χωρίς να υπολογίζεται η πρώτη κατοικία.

• Για τη δραστική μείωσή  των δημοτικών τελών κατά 50% για τα λαϊκά νοικοκυριά, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και τους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες (μικρές επιχειρήσεις) με δίκαια εισοδηματικά κριτήρια , με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους-  με ταυτόχρονη αύξηση για τους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους του δήμου ( τράπεζες, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, βιομηχανικές μεγαλοεπιχειρήσεις εργοστάσια, εκκλησία).

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη κατάργηση και μείωση των ανταποδοτικών τελών και γενικότερα της ανταποδοτικής-επιχειρηματικής λειτουργίας του δήμου, απαιτώντας ταυτόχρονα μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στις υπηρεσίες του δήμου, σχεδιασμό και εκτέλεση έργων που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που προέρχονται από το φορολογούμενο λαό και τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Όλες αυτές οι διεκδικήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν πρώτη κύρια υπόθεση του λαϊκού κινήματος γιατί αφορούν τις βασικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Νώντας Μωραΐτης,

Δημοτικός σύμβουλος, 

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 

«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»

Επί ποδός ο μηχανισμός του Δήμου Ναυπακτίας για την αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ