ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑνακαλύφθηκε μεταβυζαντινός ναός στον Δήμο Αμφιλοχίας

Ανακαλύφθηκε μεταβυζαντινός ναός στον Δήμο Αμφιλοχίας

Ο ναός αφιερωμένος στην Παναγία είναι κατασκευασμένος κατ’ εξοχήν από πέτρα, ενώ η «σωστική» παρέμβαση της 22ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι επιτακτική για να διασωθεί

Τις μέρες του Πάσχα ανακαλύφθηκε στον δήμο Αμφιλοχίας, στην περιοχή του Ρίβιου, μεταβυζαντινός ναός της Παναγίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα είναι κατασκευή του 17ου με 18ου αιώνα, ενώ μέχρι και στις μέρες μας φέρει τοιχογραφίες, οι οποίες λόγω του ότι το κτίσμα διαστάσεων 10,50Χ5,7 cm και ύψους 2,65 cm είναι χωρίς στέγη, δεν είναι σε ικανοποιητική κατάσταση.
Η κατασκευή του ναού είναι εξ ολοκλήρου πέτρινη, ακαθόριστου μεγέθους, ενώ ακόμη και το τέμπλο της είναι κτισμένο επίσης με πέτρες. Ο ναός αποτελείται από μονόχωρη αίθουσα και σύμφωνα με τις ενδείξεις η σκεπή του αποτελούνταν από πέτρινες πλάκες. Η κεντρική είσοδος είναι σε μορφή τόξου, διαστάσεων 1,85Χ1. Το πάχος του τοίχου του ναού είναι 0,60 cm, η ωραία πόλη έχει ύψος 1,85 cm και πλάτος 0,77 cm.
Δυτικά του ναού της Παναγίας υπάρχει μικρή είσοδος. Στην κόγχη του ιερού παριστάνονται έξι ιεράρχες σε ολόσωμη μορφή, πλην όμως δεν διασώζονται, δεν διακρίνονται τα πρόσωπά τους. Σε άλλη ζώνη, άνωθεν των ιεραρχών διακρίνονται τα πόδια οκτώ ατόμων και πιθανολογείται ότι πρόκειται για την Θεία μετάληψη.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανακάλυψης αυτής είναι ότι στο ναό αυτό δεν υπάρχει Αγία Τράπεζα, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει καταστραφεί. Ακόμη, ο ναός αυτός δεν διαθέτει κτητορική επιγραφή, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που είθισται να φέρουν οι τοιχογραφίες, αλλά δεν διαθέτει ούτε παράθυρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Αθ. Παλιούρα, την ανακάλυψη του ναού και την καταγραφή των στοιχείων του την έκανε ο αρχαιολόγος και ιερέας Παναγιώτης Σαβελώνας. Κατά τα λεγόμενα των επιστημόνων, ο χώρος πέριξ της Αμβρακίας κατά το παρελθόν κατοικούνταν από γεωργούς και κτηνοτρόφους και για τον λόγο αυτό υπάρχουν ναοί αντίστοιχοι με αυτόν της Παναγίας.
Μετά την ανακάλυψη αυτή που αναδεικνύει ακόμη ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο γία την περιοχή μας, η αρμόδια υπηρεσία, η 22η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πρέπει να προβεί σε «σωστικά» μέτρα του ναού, ώστε να διασωθεί και να συμπληρώσει το παζλ του ιστορικού παρελθόντος της ευρύτερης περιοχής.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την ανακάλυψη του πατρός Παναγιώτη Σαβελώνα και αναμένεται να προβεί σε αυτοψία.
Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr