ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑναφορά του Γ. Βαρεμένου στην Βουλή για την επιδότηση των τουριστικών λεωφορείων της Αιτωλοακαρνανίας

Αναφορά του Γ. Βαρεμένου στην Βουλή για την επιδότηση των τουριστικών λεωφορείων της Αιτωλοακαρνανίας

Αναφορά του Γ. Βαρεμένου στην Βουλή για την επιδότηση των τουριστικών λεωφορείων της Αιτωλοακαρνανίας

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος φέρνει, με Αναφορά του, στην Βουλή το θέμα της -κατά λάθος- μή ένταξης των ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδίων στην κατηγορία επιδότησης “Γ-Εστίαση & Τουρισμός”, αλλά στην κατηγορία  “Β-Εμπόριο και Παροχή Υπηρεσιών”, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις να αποκλεισθούν από το πρόγραμμα επιδότησης της Περιφέρειας.

Με την αναφορά ζητείται η αναγνώριση του λάθους και η ένταξη των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων στην ορθή κατηγορία του Τουρισμού, στην οποία αυτοδικαίως υπάγονται, προχωρώντας σε διόρθωση των τελικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Διαμαρτυρία των Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Αιτωλοακαρνανίας αναφορικά με το Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid 19 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Ο Βουλευτής Γεώργιος Βαρεμένος καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων την Επιστολή που απέστειλε στις  10.03.2021 η «Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού» (ΓΕ.Π.Ο.Ε.Τ.), προς τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, αναφορικά με το Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid 19 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στο κείμενο της Επιστολής αναφέρεται ότι η ΓΕ.Π.Ο.Ε.Τ. έγινε αποδέκτης πληροφόρησης -διαμαρτυρίας από το τοπικό Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Τουριστικών Λεωφορείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας “Ο Άγιος Χριστόφορος” -μέλος της Ομοσπονδίας- αναφορικά με το Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid 19 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα τουριστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων με ΚΑΔ 79.11 & 79.12 “Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδιών” και 49.39 “Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.” αντίστοιχα, δεν εντάχθηκαν στην κατηγορία επιδοτούμενων επιχειρήσεων “Γ. Εστίαση & Τουρισμός” της προκήρυξης της δράσης όπως θα έπρεπε, αλλά στην κατηγορία “Β. Εμπόριο και παροχή υπηρεσιών”. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις- τουριστικά γραφεία αποκλείστηκαν από την λήψη επιδότησης λόγω χαμηλής βαθμολογίας και λόγω μικρότερου προϋπολογισμού της κατηγορίας “Β. Εμπόριο και παροχή υπηρεσιών.

Ωστόσο, η Διαχειριστική Υπηρεσία της Περιφέρειας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα τουριστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις ΤΕΟΜ που διαθέτουν και αυτές τουριστικά λεωφορεία, λαμβάνουν βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους από το Υπουργείο Τουρισμού, ανήκουν στον πολύ στενό πυρήνα των τουριστικών επιχειρήσεων από την ίδρυσή τους και η λειτουργία και η παροχή υπηρεσιών τους ρυθμίζεται αποκλειστικά από την κείμενη τουριστική νομοθεσία.

Τέλος, ζητείται την αναγνώριση του λάθους και η ένταξη των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων στην ορθή κατηγορία του τουρισμού, στην οποία αυτοδικαίως ανήκουν, προχωρώντας σε διόρθωση των τελικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι η Διαχειριστική Αρχή που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το οποίο και θα πρέπει να δώσει την λύση

Αντίγραφο της ως άνω αναφερόμενης επιστολής επισυνάπτεται στο παρόν, καθώς και η σχετική Επιστολή -Διαμαρτυρία του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Τουριστικών Λεωφορείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας “Ο Άγιος Χριστόφορος” προς την ΓΕ.Π.Ο.Ε.Τ.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για την σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2021

Γιώργος Βαρεμένος

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr