Αναβλήθηκε το 2013!

Ενστάσεις από τις δημοτικές παρατάξεις για τη διαδικασία αλλά και για τα οικονομικά δεδομένα του ισολογισμού του δήμου Αγρινίου

Αναβλήθηκε το 2013!

Θα δοθεί χρόνος στους ορκωτούς λογιστές για αναμόρφωσή του με βάση τις παρατηρήσεις τους και παραπομπή σε νέα συνεδρίαση

 

Με πολλές ενστάσεις και δίχως να λείψουν στιγμές έντασης έλαβε χώρα χθες το απόγευμα η 3η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, η οποία είχε ως θέματα την Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων απολογισμού εσόδων-δαπανών οικονομικού έτους 2013 και την Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2013 του δήμου Αγρινίου. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων αφορούσαν τόσο στην διαδικασία, καθώς για την ίδια μέρα είχε προγραμματιστεί και τακτική συνεδρίαση, με μεγάλη θεματολογία, αλλά και επί της ουσίας των ισολογισμών, αφού υπήρξαν πολλές παρατηρήσεις για συγκεκριμένα σημεία. Τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας που τράβηξε αρκετά σε μήκος, ήταν να αναβληθεί η συζήτηση για επόμενη συνεδρίαση, ώστε να μπορέσουν οι ορκωτοί λογιστές να αναμορφώσουν τον ισολογισμό βάση των παρατηρήσεων που έχουν κάνει.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους Στέλιο Μερμίγκη, επικεφαλή του «Ανυπότακτου Αγρινίου» και Δημήτρη Τραπεζιώτη, επικεφαλή του «Ανατροπή Τώρα», να θέτουν σοβαρό ζήτημα διαδικασίας. Η ένσταση των δύο επικεφαλών είχε να κάνει με τον ορισμό δύο απανωτών συνεδριάσεων στην ίδια ημέρα με μεγάλο αριθμό θεμάτων στην ημερήσια διάταξη αλλά και με τους πραγματικά ογκωδέστατους φακέλους των θεμάτων και τον περιορισμένο χρόνο που υπήρχε για την μελέτη τους από τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς τους παρέλαβαν μόλις την περασμένη Παρασκευή. Παίρνοντας τον λόγο ο τέως δήμαρχος, Παύλος Μοσχολιός, είπε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα η συνεδρίαση αλλά και να είχαν λάβει σε πιο σύντομο χρόνο τους φακέλους οι δημοτικοί σύμβουλοι ώστε να έχουν χρόνο να τους μελετήσουν. Όπως είπε όμως στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο δήμος είχε την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στην Ειδική Συνεδρίαση οικονομικού περιεχομένου, προτού παρέλθουν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες, κάτι για το οποίο ενημερώθηκε και ο ίδιος πολύ πρόσφατα.

Στη συνέχεια, έγιναν παρατηρήσεις και τοποθετήσεις των παραβρισκόμενων επί της ουσίας των θεμάτων της ειδικής συνεδρίασης, με τον κ. Παπαναστασίου να παρατηρεί ότι τόσο το 2013 όσο και το 2012, υπάρχει σχεδόν πανομοιότυπη παρατήρηση των ορκωτών λογιστών ότι δεν έχουν λάβει από την οικονομική υπηρεσία του δήμου στοιχεία για τις αγωγές που υπάρχουν σε εκκρεμότητα, και αναρωτήθηκε αν η συμπερίληψη αυτών των στοιχείων στους ισολογισμούς θα μπορούσε να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα του δήμου. Παρατηρήσεις έκανε και ο κ. Μερμίγκης, ο οποίος διαπίστωσε αντιλογισμούς για τους οποίους δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, αλλά και αύξηση διαφόρων κονδυλίων από χρονιά σε χρονιά.

Παίρνοντας πάλι τον λόγο ο κ. Παπαναστασίου, είπε ότι τα στοιχεία της νομικής υπηρεσίας ζητήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο με ημερομηνία 28 Ιουλίου το οποίο απαντήθηκε στις 12 Σεπτέμβρη. Συνεχίζοντας, είπε ότι «ο δήμος κουβαλάει χρέη από αγωγές τρίτων τα οποία δεν υπολογίζονται στους ισολογισμούς, δημιουργώντας έτσι μια μαγική εικόνα». Καταλήγοντας, ο κ. Παπαναστασίου έθεσε το ερώτημα γιατί έγινε απαντήθηκε εκείνη τη στιγμή το ερώτημα που δεν είχε απαντηθεί όταν το ζητούσαν οι ορκωτοί λογιστές.

Από πλευράς του ο κ. Μοσχολιός, ο οποίος πήρε στη συνέχεια τον λόγο, είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα δημοτικό συμβούλιο για τόσο σοβαρά ζητήματα, ενώ κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να μην «δημιουργεί εντυπώσεις σχετικά με τις εκκρεμείς αγωγές». «Όλοι οι δήμοι έχουν αγωγές, κάποιες είναι λογικές και αποδεκτές και κάποιες παράλογες, υπάρχουν και δικομανείς και πονηροί πολίτες», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι όσες εκδικάζονται μπαίνουν στον ισολογισμό του δήμου. «Το θέμα δεν έχει ουσία απλά δημιουργεί εντυπώσεις», κατέληξε ο ίδιος. Τέλος, όσον αφορά στα οικονομικά του δήμου, είπε ότι οι πόροι έχουν δεχτεί περικοπές γύρω στο 65%, αλλά παρ’ όλα αυτά ο δήμος παραμένει «οικονομικά εύρωστος». Για να υποστηρίξει μάλιστα το επιχείρημά του, παρέθεσε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τόσο για τα δάνεια του δήμου όσο και για τα υπόλοιπα που υπάρχουν στα διάφορα ταμεία του δήμου Αγρινίου. Επεσήμανε ωστόσο ότι «ο δήμος χρειάζεται δουλειά, καθημερινή ενασχόληση και φροντίδα».

Ο κ. Παπαναστασίου επανέλαβε την προηγούμενη τοποθέτησή του για δημιουργία «μαγικής εικόνας» στα οικονομικά του δήμου, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Τραπεζιώτης ο οποίος επίσης αμφισβήτησε στο σύνολό της την οικονομική πολιτική του δήμου επί της προηγούμενης τετραετίας. Ως παραδείγματα ανέφερε την αύξηση των δημοτικών τελών και των παγίων δημοτικών επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για «φοροληστρική πολιτική» η οποία εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και του μνημονίου. Όσον αφορά στο θέμα των εκκρεμών αγωγών εναντίον του δήμου, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία, όπως υποστήριξε, αμφισβητούν τον ισολογισμό του δήμου.

Ο Τίμος Παπανικολάου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε αμέσως μετά, λέγοντας ότι η παράταξή του είχε προειδοποιήσει με όσες δυνάμεις είχε στην διάθεσή της, για τα «δεινά» που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης». Όπως είπε, όλα όσα συμβαίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν να κάνουν μόνο με το εφαρμοζόμενο μνημόνιο, αλλά με την επιχειρούμενη «καπιταλιστική αναδιάρθρωση η οποία θέλει όλα τα βάρη να τα αναλάβουν οι πολίτες». Όσον αφορά στη ίδια τη διαδικασία, είπε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει πιο σύντομα και η εισήγηση και η έκθεση των ορκωτών λογιστών να είχε παραδοθεί για μελέτη από τους δημοτικούς συμβούλους.

Ο Στέλιος Μερμίγκης, εκπρόσωπος του «Ανυπότακτου Αγρινίου», πήρε τελευταίος από πλευράς δημοτικών συμβούλων τον λόγο, θέτοντας πάλι το ζήτημα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για αν συζητηθούν τόσο σοβαρά θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι η τελευταία φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Αναφέρθηκε όμως ειδικά και στο θέμα των αποθεματικών της ΔΕΥΑ (περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ), κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι είχε προχωρήσει σε διακοπές υδροδότησης ακόμη και για οφειλές 80 ευρώ. Τέλος, ζήτησε τις επόμενες φορές να υπάρχει περισσότερος χρόνος για την μελέτη των φακέλων από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είπε ότι δεν θα πρέπει να δίνονται μόνο στους επικεφαλείς των παρατάξεων.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου, πρότεινε να επιστραφεί ο ισολογισμός και να αναμορφωθεί στη βάση των παρατηρήσεων που έχουν κάνει οι ορκωτοί λογιστές, και το θέμα να παραπεμφθεί σε νέα συνεδρίαση, ώστε να υπάρχει παράλληλα περισσότερος χρόνος για μελέτη των οικονομικών στοιχείων. Η πρόταση αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία και ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις.

Μετά το τέλος της Ειδικής Συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Μπεσίνης ανάγνωσε κείμενο με το οποίο ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αγρινίου. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον κ. Παπαναστασίου και ακολούθησε συζήτηση, α και υπήρξε αντιπρόταση εκ μέρος του «Ανυπότακτου Αγρινίου» για νέα συνεδρίαση με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης το νοσοκομείο, αύριο Τετάρτη.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr