ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταAν δεν καλλιεργηθεί η Αιτωλοακαρνανία δεν θα δει αύξηση πληθυσμού ξανά

Aν δεν καλλιεργηθεί η Αιτωλοακαρνανία δεν θα δει αύξηση πληθυσμού ξανά

Aν δεν καλλιεργηθεί η Αιτωλοακαρνανία δεν θα δει αύξηση πληθυσμού ξανά

Aν δεν καλλιεργηθεί η Αιτωλοακαρνανία δεν θα δει αύξηση πληθυσμού ξανά

Διαβάσαμε το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Θέρμου κ. Κωνσταντάρα όταν μαθεύτηκαν τα μαντάτα για την απώλεια του 30% και πλέον του πληθυσμού του δήμου του από το 2011 έως σήμερα, βάσει της απογραφής που δημοσιεύτηκε.

Η αγωνία του είναι απολύτως κατανοητή, όπως και οι εκκλήσεις του για να βρεθούν λύσεις. Όμως οι τράπεζες ή οι υπηρεσίες δεν υπάρχουν για να φέρουν πληθυσμό, το αντίστροφο ισχύει, οι οργανισμοί αυτοί είναι αποτελέσματα της ύπαρξης πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό, λοιπόν, που δεν γίνεται σαφές από κανέναν δήμαρχο (και είναι τρομακτική η απώλεια πληθυσμού σε όλους τους δήμους, ίσως με την εξαίρεση του Αγρινίου, απλά για λόγους εσωτερικής μετανάστευσης) είναι το τι πρέπει να κάνουμε.

Με λίγα λόγια, ακόμη δεν έχει ειπωθεί ένα κεντρικό πλαίσιο, η μία βασική ιδέα που θα φέρει εισόδημα και πληθυσμό. Ενώ ερίζουμε για υπηρεσίες και δημοσίους υπαλλήλους δεν λέμε τι ακριβώς μπορεί να γίνει ώστε κόσμος να θέλει να ζήσει στη περιοχή.

Ας πούμε στο Θέρμο, για να ζήσει ξανά κόσμος εκεί, τι πρέπει να προκύψει; Ένα τεράστιο καζίνο; Μια μεγάλη βιομηχανία που θα την φυτέψει κάποιος εκεί και θα ψάχνει για εργατικά χέρια; Τι ακριβώς;

Όλοι ξέρουν την απάντηση, όχι μόνο για το Θέρμο. Καλλιέργεια της γης και αγροτουρισμός, δηλαδή και πάλι καλλιέργεια γης!

Μονάδες μεταποίησης για τοπικά προϊόντα, δραστηριότητα με σύγχρονους αγρότες όχι με το πρότυπο της δεκαετίας του ’80.

Με ομάδες, συνεργασίες, με στόχευση ώστε να επανέλθει κόσμος που θέλει εισόδημα και σιχάθηκε τα αστικά κέντρα. Τώρα, όχι σε 20 χρόνια.

Οι δήμοι πρέπει να ζητήσουν πόρους για να φτιάξουν τοπικά “κυβερνεία” με μόνο σκοπό την διευκόλυνση νέων ανθρώπων να καλλιεργήσουν τα ημι-ορεινά και τον κάμπο. Μπορούν να παράγουν σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

H εγκαταλελειμμένη επαρχία φέρνει την αστυφιλία

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ