Παραμένουν οι ελλείψεις στα ράφια των φαρμάκων του Αγρινίου - Αμυδρή ομαλοποίηση

Αμυδρή ομαλοποίηση στην έλλειψη φαρμάκων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία τονίζει πως παραμένουν οι ελλείψεις. Η εικόνα στα ράφια των φαρμακείων του Αγρινίου έχει ελαφρώς βελτιωθεί κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης σε ορισμένα παιδιατρικά φάρμακα. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος

Αμυδρή ομαλοποίηση στην έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία του Αγρινίου, αλλά παραμένουν οι ελλείψεις

Αμυδρή ομαλοποίηση στην έλλειψη φαρμάκων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία τονίζει πως παραμένουν οι ελλείψεις. Η εικόνα στα ράφια των φαρμακείων του Αγρινίου έχει ελαφρώς βελτιωθεί κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης σε ορισμένα παιδιατρικά φάρμακα. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στο ίδιο έργο θεατές είναι ασθενείς και φαρμακοποιοί με τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων! Η κατάσταση όλο αυτό το διάστημα έχει εν μέρει ομαλοποιηθεί μόνο σε ένα «κομμάτι» των παιδιατρικών φαρμάκων και αυτό διότι οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο και γι’ αυτό έχει μειωθεί η νοσηρότητα και έτσι έχει μειωθεί και η ζήτηση σε παιδιατρικά φάρμακα.

Από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έχει παρουσιαστεί στα φαρμακεία η εικόνα της εν μέρει βελτίωσης σε κάποια από τα παιδιατρικά φάρμακα, αλλά ακόμη και σ’ αυτά, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, διότι λ.χ. στα εισπνεόμενα συνεχίζεται και υπάρχει έλλειψη.

Στα υπόλοιπα φάρμακα που εξ’ αρχής υπήρχε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο! Το ακόμη όμως πιο δυσάρεστο είναι πως τα φάρμακα αυτά σχετίζονται σε ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες, με αποτέλεσμα η έλλειψη να «διογκώνει» το πρόβλημα στους ασθενείς που κάνουν αγώνα δρόμου συνεχώς για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά, τα οποία είναι λ.χ. για ασθένειες όπως ο ζαχαρώσεις διαβήτης, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό, αιματολογικές παθήσεις, αντιεπιληπτικά και όχι μόνο.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε στις ελλείψεις και περιέγραψε την όλη κατάσταση που επικρατεί γύρω από το χώρο του φαρμάκου σε συνάρτηση με τις ελλείψεις τονίζοντας πως:

Αμυδρή ομαλοποίηση στην έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία του Αγρινίου, αλλά παραμένουν οι ελλείψεις
Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

«λόγω του ότι πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο έχει μειωθεί η νοσηρότητα και έτσι έχει μειωθεί η ζήτηση σε παιδιατρικά φάρμακα, αλλά όχι σε όλα.

Έχουμε παραλάβει κάποιες πολύ μικρές ποσότητες στα φάρμακα αυτά και για τους δύο αυτούς λόγους έχει εν μέρει εξομαλυνθεί η κατάσταση. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και κυρίως στα φάρμακα που αφορούν άλλες και σοβαρές ασθένειες όπως λ.χ. ο ζαχαρώσεις διαβήτης, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό, αιματολογικέ παθήσεις, αντιεπιληπτικά και όχι μόνο.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή, αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με αυτό που υπήρχε καιρό πριν. Επίσης, στα παιδιατρικά φάρμακα και ειδικότερα στα εισπνεόμενα συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα, αλλά λόγω της μείωσης της ζήτησης για τους λόγους που προαναφέραμε τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, όπως ήταν πριν. Η εν μέρει βελτίωση που διαπιστώνεται τις ημέρες αυτές ξεκίνησε να φαίνεται στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Αναμένουμε εβδομάδα με την εβδομάδα να παραλάβουμε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς έχουμε υποσχέσεις από τις εταιρείες ότι θα παραλάβουμε φάρμακα για τις ιώσεις. Για τα υπόλοιπα φάρμακα είναι άγνωστο τι θα γίνει. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τίποτε και από κανέναν και αναμένουμε μήπως ληφθούν νέα μέτρα δραστικότερα, μήπως και έτσι αλλάξει λίγο η κατάσταση».

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ φαρμακαποθηκών και εταιρειών

Από τη μία πλευρά οι φαρμακαποθήκες που ισχυρίζονται πως οι φαρμακευτικές εταιρείες, "συνειδητά"- όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων- έχουν μειώσει τις ποσότητες των σκευασμάτων που εισάγουν στην ελληνική αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακευτικές που επιμένουν στη διαφάνεια σε όλη τη εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, σημειώνοντας πως προτεραιότητα έχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και μετά οι παράλληλες εξαγωγές.

Εντούτοις η υποκατάσταση με γενόσημα σκευάσματα, ειδικά σε αντιβιώσεις, αντιβηχικά σιρόπια και αναλγητικά, φαίνεται πως έχει εξομαλύνει την κατάσταση. Πάντως, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως όσο κρατούν οι ιώσεις και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, οι ελλείψεις θα παραμένουν

«Όσο δεν εισάγονται φάρμακα στην Ελλάδα, τόσο θα έχουμε ελλείψεις, ακόμη και αν απαγορευτούν οι εξαγωγές για ακόμη περισσότερους κωδικούς, από τους διακόσιους που ισχύουν σήμερα», τονίσαν κατά την προχθεσινή συνέντευξη τύπου, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών, ανέφεραν πως μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μειώσει αδικαιολόγητα τις ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων που εισάγουν και διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών, το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δεύτερη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία πενταετία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο σύλλογος προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιριών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο Υπ. Υγείας. Όπως εκτίμησαν, μια αιτία για τις μειωμένες εισαγωγές είναι το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών και εκπτώσεων clawback και rebate, που φτάνουν μέχρι και το 55% της τιμής του σκευάσματος.

Σε ότι αφορά την κατάσταση σήμερα στην φαρμακευτική αγορά, αυτή σταδιακά  ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα, όπως είπαν. Συγχρόνως η λίστα που ανάρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία. Δεν φαίνεται όμως καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα, και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Αυξήσεις στις συντάξεις – Γ. Δημητρουλής: «Μετά από τόσες περικοπές, μιλάμε για μερικά ευρώ κι όχι για όλους»