ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑκτιο–ΒονιτσαΑμβρακικός Κόλπος: Συνεργασία με στόχο πάνω από 120 εκατ.

Αμβρακικός Κόλπος: Συνεργασία με στόχο πάνω από 120 εκατ.

Αμβρακικός Κόλπος: Συνεργασία με στόχο πάνω από 120 εκατ.

Αμβρακικός Κόλπος: Συνεργασία με στόχο πάνω από 120 εκατ. όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία μιλάει για τη σύμπραξη πέντε Δήμων για μια ενιαία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στο Αμβρακικό.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σε σύμπραξη προχωρούν οι Δήμοι πέριξ του Αμβρακικού Κόλπου για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Συγκεκριμένα οι Δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Αρταίων, Πρέβεζας, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά και η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ) συμπράττουν με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) σε μια «Συμφωνία εταιρικής σχέσης για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ)για την περιοχή του Αμβρακικού».

Η ΜΟΔ έκανε δεκτό το αίτημα των Δήμων της περιοχής για τη σύνταξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου ΟΧΕ της περιοχής του Αμβρακικού. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός Προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Παρεμβάσεων Επενδύσεων για την περιοχή, το οποίο θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση της στρατηγικής και της οριοθέτησης της περιοχής και την κατάρτιση αναλυτικού σχεδίου δράσης για να τύχει χρηματοδότησης, προκειμένου να επιτευχθεί ο κύριος στόχος, που είναι «η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στηριγμένη στην προώθηση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, στη δημιουργία υποδομών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος».

Το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί εκτιμάται ότι από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας περιόδου (ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης κ.α) θα μπορούσε να αντλήσει περί τα 120 εκατ. € για την περιοχή.

Το συνολικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα και έτσι οι Δήμοι της περιοχής να αρχίσουν να εντάσσουν τα πρώτα τους έργα.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο νέο ΕΣΠΑ έχει ήδη προβλεφθεί και θα υπάρξει μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τους Δήμους Αμφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας, που βάσει του Περιφερειακού Χωροταξικού αποτελούν μια χωρική ενότητα με ομοιογενή ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά.

Στόχοι της ΟΧΕ θα είναι ο Αμβρακικός κόλπος και η προστασία του, η ανάδειξη/αξιοποίησή του ως κοινού στοιχείου βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, η ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση του παράκτιου τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ορεινή ενδοχώρα, η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και ιδίως της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ενθουσίασε το “υδάτινό” γκράφιτι των αδερφών Κρέτση στην οδό Καζαντζή, στο Αγρίνιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ