ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΑμντιεμβολιαστικά Κινήματα: «Οι νευρωτικοί χτίζουν κάστρα στον αέρα – Οι ψυχωτικοί ζουν σε αυτά. Και οι ψυχίατροι εισπράττουν το νοίκι»

Αμντιεμβολιαστικά Κινήματα: «Οι νευρωτικοί χτίζουν κάστρα στον αέρα – Οι ψυχωτικοί ζουν σε αυτά. Και οι ψυχίατροι εισπράττουν το νοίκι»

Αμντιεμβολιαστικά Κινήματα: «Οι νευρωτικοί χτίζουν κάστρα στον αέρα – Οι ψυχωτικοί ζουν σε αυτά. Και οι ψυχίατροι εισπράττουν το νοίκι»

Του Άκη Ροδίτη

Δεν πρόλαβα να γράψω για την ανάγκη διαχωρισμού εμβολιασμένων – αντιεμβολιαστών και η πραγματικότητα ήρθετ ην αμέσως επόμενη μέρα να με επιβεβαιώσει. Και τι δεν είδαμε στις συγκεντρώσεις των αρνητών στην πλατεία Συντάγματος και αλλού, και τι δεν παρατηρήσαμε σε αυτό τo μοναδικό case study ψυχιατρικής και κοινωνιολογίας! Τις καταγεγραμμένες στην επιστημονική βιβλιογραφία διαβαθμίσεις του θρησκόληπτου, του νευρωτικού και του κοινωνικά περιθωριοποιημένου ατόμου, ως περιπτώσεις χειραγωγούμενης κοινωνικής αντίδρασης; Τις ζωγραφισμένες Παναγίες πάνω στη Σημαία και τις μεγαλόστομες αναφορές στα θεία να συνυπάρχουν δίπλα από πλακάτ με κατάρες και αναθέματα; Ή μήπως το γεγονός ότι οι διαδηλωτές διατηρούν την ισχυρή πεποίθηση της συμμετοχής τους σε κάτι σημαντικό, ότι εκτελούν την επιθυμία μιας ανώτερης δύναμης ή ότι εγγράφουν απαιτήσεις ανταμοιβής, ενδεχομένως σε μια επόμενη αιώνια ζωή; Δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο από τα παραπάνω ήταν το πιο εντυπωσιακό. Αυτό όμως που σίγουρα μπορώ να πω, είναι ότι η αποστροφή τους για κάθε σύγχρονη εξέλιξη είναι από μόνη της η ικανή συνθήκη που θα τους συσπειρώσει πίσω από τον τσαρλατάνο που θα τους πει ότι η Νέα Τάξη Πραγμάτων προορίζει τα κεφάλια τους να γίνουν οι κεραίες αναμετάδοσης του δορυφορικού ίντερνετ του Έλον Μασκ.

Οι αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης εβδομάδας απέδειξαν περίτρανα αυτό που οι περισσότεροι υποπτευόμασταν. Ότι δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί έχουνε πάρει οριστικό διαζύγιο από τη λογική και ότι ένα μεγάλο τμήμα τους χρήζει άμεσης ψυχιατρικής φροντίδας. Για την ακρίβεια οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν είχαν πάρει τα χάπια τους και οι άλλοι μισοί τα είχαν πάρει επί δύο. Οι εκδηλώσεις αυτές όμως βοήθησαν και στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων:

Οι αντιεμβολιαστές είναι μια ασήμαντη μειοψηφία. Μπορούν όμως να αποσπούν την προσοχή ημών των υπολοίπων γιατί ανήκουν στις λεγόμενες vocal minorities.

Η μηδενική κριτική ικανότητα αρκετών Ελλήνων τους κάνει να μην εμπιστεύονται τη δική τους λογική και να αντιγράφουν τις επιλογές άλλων. Στη χώρα μας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής οργάνωσης. Με τόσους συμπολίτες μας μαθημένους να κινούνται σε κοπάδια, επόμενο είναι να βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις.

Η εμμονική ψυχοσύνθεση των αντιεμβολιαστών και η κατήχηση που έχουν υποστεί με τα χρόνια, χωρίζουν σε στεγανά τα εγκεφαλικά τους διαμερίσματα και καθιστούν τη συνεννόηση μαζί τους αδύνατη. Και για να καταλάβετε τι εννοώ, αφήστε ένα κομματάκι τροφής στο τραπέζι και παρατηρήστε μια μύγα. Όσο εσείς θα την διώχνετε, τόσο αυτή θα κάνει κύκλους και θα επανέρχεται στην τροφή.

Συζήτηση και μέση λύση μαζί τους είναι αδύνατο να υπάρξει. Μέση λύση δεν είναι η χάραξη αυθαίρετων γραμμών ανάμεσα σε αυτούς που θα εμβολιαστούν και σε αυτούς που δεν θέλουν. Ειδικά όταν αυτή η γραμμή τοποθετεί απαραιτήτως τους αντιεμβολιαστές από την πλευρά όσων απαλλάσσονται. Κράτος  Δικαίου σημαίνει επιλογή. Και επιλογή σημαίνει αποδοχή των συνεπειών της. Και οι αντιεμβολιαστές κάνοντας την επιλογή τους αναλαμβάνουν και τις συνέπειες.

Η κυβέρνηση επιτέλους οφείλει να πράξει το αυτονόητο. Αν υποχωρήσει στις πιέσεις η αξιοπιστία της θα πάει περίπατο. Για τους υπάλληλους σε ευαίσθητους τομείς του δημοσίου που αρνούνται να εμβολιαστούν, να ακολουθηθεί η υπαγωγή των περιπτώσεων τους στις σχετικές διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου και στις νομοθετικές διατάξεις που θεσπίζονται για την περίπτωση για να πάνε σπίτι τους. Τουλάχιστον μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να ισχύσει και για τον Παύλο Πολάκη που συνεχίζει την αντιεμβολιαστική του «επανάσταση», παρά το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Εκτός όμως από τους δημόσιους υπαλλήλους, πειθαρχικές διαδικασίες προβλέπονται για τους γιατρούς και για τους δικηγόρους. Και εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους ιατρικούς και δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Γιατί δεν επιτρέπεται γιατροί να γίνονται υποκινητές και μπροστάρηδες αντιεμβολιαστικών κινημάτων προβάλλοντας αντιεπιστημονικά επιχειρήματα και δικηγόροι να κάνουν δημόσια σχόλια και τοποθετήσεις για «καθεστωτικές πρακτικές» και «χούντες» από την κυβέρνηση(όταν ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές της νομικής γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει) δημιουργώντας σύγχυση, και οι σύλλογοί τους να σφυρίζουν αδιάφορα.

 

Ο Μπράνκο Βργκοτς στον Παναιτωλικό για δύο χρόνια

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr