ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑμφιλοχιαΗ Αμφιλοχία στο επίκεντρο ενεργειακών σχεδίων

Η Αμφιλοχία στο επίκεντρο ενεργειακών σχεδίων

Η Αμφιλοχία στο επίκεντρο ενεργειακών σχεδίων

Η Αμφιλοχία στο επίκεντρο ενεργειακών σχεδίων σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. Δήμαρχος Αμφιλοχίας – Γ. Κατσούλας: Εξετάζουμε τις προτάσεις κατά περίπτωση – Oι κάτοικοι βλέπουν όφελος

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ακόμα ένα έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για φωτοβολταϊκό σταθμό στην Αιτωλοακαρνανία έχει σημείο αναφοράς την Αμφιλοχία. Πρόκειται για το project κατασκευής και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Συνολικής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 79.99970MW στη θέση «Πλατός – Παλιά Αχερώνα» στον Δήμο Αμφιλοχίας. Το έργο έλαβε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώνοντας σταδιακά την αδειοδοτική διαδικασία, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία GIGA SOLAR GREECE.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ την προσπίπτουσα   σε φωτοβολταϊκά στοιχεία (πάνελ) ηλιακή ενέργεια, μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική και διοχετεύοντάς την στο δίκτυο διανομής. Ο χώρος εγκατάστασης απέχει 2,95km από την πλησιέστερη εναέρια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης Άκτιο- Καστράκι κι ενδεχομένως να απαιτηθεί επέκταση ή/και παράκαμψη στις υφιστάμενες υποδομές. H σύνδεση του έργου στο Δίκτυο θα πραγματοποιηθεί μέσω εναέριου καλωδίου 150kV, με υφιστάμενο πυλώνα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,95km.

Είναι προφανές ότι η ευρύτερη περιοχή της Αμφιλοχίας είναι στο επίκεντρο διάφορων πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, ας μην ξεχνά κανείς το έργο της αντλησιοταμίευσης στον Βάλτο αλλά και έργα αιολικών που παράγουν ήδη ενέργεια και ανταποδίδουν στην τοπική κοινωνία. «Να το καταστήσουμε σαφές», εξηγεί ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, «εμείς ως δήμος κι ως δημοτικό συμβούλιο εξετάζουμε πάντα κατά περίπτωση, δεν δίνουμε γενικώς και αορίστως άδειες για να εγκαταστήσει όποιος θέλει, ό, τι θέλει κι όπου θέλει. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στην περιοχή του Λουτρού όπου είχαμε αίτημα για μονάδα με μεγάλη εγγύτητα σε ναό της περιοχής και απλά είπαμε να μην το φέρουν καθόλου το θέμα γιατί θα βρισκόμασταν απέναντι», επισημαίνει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Ο Γιώργος Κατσούλας

«Κατά τα λοιπά είναι πολλές οι περιοχές που βοηθιούνται σημαντικά απ’ ην ύπαρξη τέτοιων μονάδων ενέργειας. Σε ορισμένα χωριά όπως η Κεχρινιά κι αλλού, κάποια νοικοκυριά που αποτελούνται από δύο γεροντάκια σε ένα σπίτι,όχι απλά δεν καταναλώνουν όλο το ρεύμα που είναι δωρεάν αλλά τους μένει και για τους επόμενους ογαριασμούς. Μην ξεχνάμε ότι οι εταιρίες δίνουν πάνω από 2% των εσόδων τους στο κράτος, 1% στους δήμους και σχεδόν 2,7% σε ανταποδοτικά. Για το δήμο μας ένα συγκεκριμένο έργο αποφέρει 150.000 ευρώ που πάνε σε δράσεις κοινής ωφέλειας», τονίζει ο κ. Κατσούλας.

Από εκεί κι έπειτα κάτι που πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη είναι η μεγάλη αξία που λαμβάνουν χωράφια και κτήματα που είναι χέρσα εδώ και πολλά χρόνια και αποκτούν σε περιπτώσεις εγκατάστασης τέτοιων μονάδων μεγάλη αξία. «Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για κάποιον που το περιουσιακό του στοιχείο έχει φτάσει να αξίζει 200 ευρώ το στρέμμα, να παίρνει από αυτές τις εταιρίες, τρεις, τέσσερις και πέντε χιλιάδες ευρώ. Ξαναλέω, όμως ότι αυτό δεν είναι το μόνο κριτήριο, μετράει για εμάς το αν προστατεύεται το οικοσύστημα, η ιστορικότητα του τόπου αλλά και η ασφάλεια των πολιτών», καταλήγει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι για συσσωρευτές ενέργειας

Στο μεταξύ στα σκαριά βρίσκεται ακόμα ένα έργο αποθήκευσης “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς έλαβε το πράσινο φως νέο project στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, για το οποίο, πάντως, ο δήμος Αμφιλοχίας δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη πλήρη γνώση. «Δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει», ήταν αυτό πουμεταφέρθηκε στην «Σ».

Πρόκειται για το έργο κατασκευής και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, ισχύος 49,95 MW στη θέση “ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ” του Δήμου Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία. Το έργο έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βαίνει προςυλοποίηση. Φορέας υλοποίησης του project στην Αμφιλοχία είναι η εταιρεία «ΚΟΥΕΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, εγκατεστημένης ισχύος 49,95 MW. Η ονομαστική ισχύςτου σταθμού είναι 49,95 MW.Ο Σταθμός Αποθήκευσης περιλαμβάνει Μονάδες Αποθήκευσης, συνολικής αρχικής εγκατεστημένης χωρητικότητας 125,24MWh (DC). Πρόκειται να εγκατασταθούν 84 μονάδες αποθήκευσης, χωρητικότητας 1.490,90kWh η κάθε μια. Εγκαθίστανται επίσης 14 μετατροπείς, ισχύος 3.915kW ο καθένας καθώς και 14 μετασχηματιστές Χ.Τ/M.T., συνολικής ισχύος 56MVA. Στο σταθμό θα εγκατασταθούν δύο προκατασκευασμένοι οικίσκοι, ενδεικτικής καθαρής επιφάνειας 12m x 5m έκαστος. Ο πρώτος οικίσκος είναι ο οικίσκος Μέσης Τάσης (switchgear room) εντός του οποίου θα περιλαμβάνονται οι κυψέλες άφιξης μέσης τάσης από τους δεκατέσσερις εσωτερικούς υποσταθμούς και οι κυψέλες αναχώρησης προς το κτίριο Μέσης Τάσης του υποσταθμού ΥΤ.

Ο δεύτερος οικίσκος είναι ο οικίσκος ελέγχου (office and storage room), θα περιέχει εξοπλισμό επιτήρησης καθώς και εφεδρικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες συντήρησης και άμεσης αποκατάστασης βλαβών τμημάτων του σταθμού αποθήκευσης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δυτικά FM: Δυνατά, ζωντανά κι ενημερωτικά και πάλι, από Δευτέρα 28/8

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ