ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Άμεση αποκατάσταση» το σύνθημα, αλλά… υπάρχει fast truck;

«Άμεση αποκατάσταση» το σύνθημα, αλλά… υπάρχει fast truck;

«Άμεση αποκατάσταση» το σύνθημα, αλλά… υπάρχει fast truck;

«Άμεση αποκατάσταση» το σύνθημα, αλλά… υπάρχει fast truck;

Τρεις μήνες  στο καλό σενάριο μόνο για την έγκριση πιστώσεων

6 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση από το «Μπάλλο»  στο οδικό δίκτυο του Δήμου Αγρινίου

Ο προβληματισμός για τις μεγάλες καταστροφές, που υπέστη η Αιτωλοακαρνανία από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή στις 10-11 Δεκεμβρίου είναι έντονος.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι – Περιφέρεια) με μια φωνή ζητούν την κρατική αρωγή, καθώς το μέγεθος των ζημιών ιδίως στο οδικό δίκτυο, επαρχιακό και δημοτικό, ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες των Δήμων και της Περιφέρειας. Οπωσδήποτε μια βασική παράμετρος είναι τα χρήματα.

Ωστόσο εκτός από τα χρήματα υπάρχει και ο παράγοντας του χρόνου, γιατί ορισμένα σίγουρα –αν όχι όλα- από τα προβλήματα που προέκυψαν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το θέμα των πλημμυρών και των αποκαταστάσεων συζητήθηκε κυρίως με την μορφή ενημέρωσης του Σώματος και πάρθηκε η απόφαση (κατά πλειοψηφία) να γίνει με την έναρξη της νέας χρόνιας ευρεία σύσκεψη με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης της περιοχής και τους εμπλεκόμενους Υπουργούς.

Ένα τρίμηνο για την έγκριση πιστώσεων στην καλύτερη περίπτωση

Ωστόσο ένα ενδεικτικό παράδειγμα για τους χρόνους της αποκατάστασης είναι αυτό των τεχνικών δελτίων που συνέταξε ο Δήμος Αγρινίου για την αποκατάσταση των ζημιών όχι από την τελευταία θεομηνία, αλλά των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μπάλλος», που έπληξε την περιοχή στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Τα συγκεκριμένα τεχνικά δελτία που συνέταξε ο Δήμος Αγρινίου πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μάλιστα πρόσφατα πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που θα τα υποβάλλει στη ΣΑΕΠ 801 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Η απάντηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη έγκριση των σχετικών πιστώσεων αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Επομένως, μιλάμε για ένα τρίμηνο περίπου μετά από μια φυσική καταστροφή, προκειμένου να εγκριθούν οι πιστώσεις.

Πρώτος ο Δήμος Αγρινίου θα εντάξει έργο αποκατάστασης

Και αυτή η περίπτωση είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα, καθώς ο Δήμος Αγρινίου είναι ο πρώτος Δήμος της Αιτωλοακαρνανίας που θα εντάξει έργο αποκατάστασης από την κακοκαιρία του περασμένου Οκτωβρίου.

Ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς ότι μιλάμε ουσιαστικά παρεμβάσεις που αφορούν μόνο την άρση της επικινδυνότητας σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους (άρση καταπτώσεων πρανών και ανακατασκευή υφιστάμενων τοιχίων αντιστήριξης που έχουν καταστραφεί, ανακατασκευή κατεστραμμένων υφιστάμενων συρματοκιβωτίων, σωληνωτών, αγωγών και τεχνικών κ.α.) , δηλαδή για παρεμβάσεις που δεν απαιτούν μια διαστασιολόγηση και όχι δύσκολες και χρονοβόρες μελέτες.

Αυτό και μόνο αρκεί να καταλάβει κανείς ποιοι -δυστυχώς- θα είναι οι χρόνοι της αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου, εκεί όπου «κόπηκαν» οι δρόμοι, εκεί όπου υπάρχουν σε εξέλιξη κατολισθήσεις και γεωλογικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Αρακύνθου και Μακρυνείας, εκεί δηλαδή όπου χρειάζονται μεγάλες και χρονοβόρες μελέτες.

Η διεκδίκηση των χρημάτων από την κεντρική κυβέρνηση για τις αποκαταστάσεις των φυσικών καταστροφών, είτε μιλάμε για τις μεγάλες ζημιές, είτε για τις πιο «απλές», απαιτεί μια τεχνική δουλειά και προεργασία που πρέπει να προηγηθεί. Μόνο έτσι προκύπτουν χρηματοδοτήσεις. Και αυτή η τεχνική δουλειά απαιτεί χρόνο.

Δύο εργολαβίες για την αποκατάσταση δημοτικών και αγροτικών δρόμων του Δήμου Αγρινίου

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αγρινίου, ως φαίνεται τις επόμενες εβδομάδες θα καταφέρει να εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο επιμέρους εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την:

        «Αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από την θεομηνία της 16ης Οκτώβριου 2021 στις Δ.Ε. Αγρινίου-Στράτου-Μακρυνείας- Αρακύνθου-Αγγελοκάστρου», προϋπολογισμός: 2.531.000€.

        Και την  «Αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από την θεομηνία της 16ης Οκτωβρίου 2021 στις Δ.Ε. Παρακαμπυλίων- Παραβόλας- Παναιτωλικού- Θεστιέων», προϋπολογισμός: 3.400.000€.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ