ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΑλυκές Μεσολογγίου: Εδώ παράγεται το 65% του ελληνικού αλατιού

Αλυκές Μεσολογγίου: Εδώ παράγεται το 65% του ελληνικού αλατιού

Αλυκές Μεσολογγίου: Εδώ παράγεται το 65% του ελληνικού αλατιού

Η αλυκή του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας καθώς μπορεί να παράγει το 50-80% του αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Είναι γνωστή και ως «Άσπρη αλυκή». Η έκταση της φτάνει τα 11.500 στρέμματα και η παραγωγή τους 120.000 τόνους κάθε χρόνο. Τα ρηχά και ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι ιδανικά για την παραγωγή αλατιού.

Με τον όρο «αλυκή» αναφερόμαστε στον τόπο όπου παράγεται το αλάτι, έπειτα από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού με την επίδραση της θέρμανσης από τον ήλιο και τον αέρα. Για την παρασκευή του αλατιού χρειάζεται ένα έδαφος επίπεδο, με αργιλικό υπόστρωμα που να συγκρατεί το νερό. Για αυτό συνήθως οι αλυκές βρίσκονται κοντά σε παραλία. Περιοχές όπως η λεκάνη της Μεσογείου θεωρούνται ιδανικές για τη παραγωγή αλατιού καθώς διαθέτουν ηλιοφάνεια και ιδανικές ακτές για συλλογή αλατιού.

Στη χώρα μας, τη δεκαετία του 1840 δραστηριοποιούνταν οκτώ αλυκές, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα διπλασιάστηκαν. Πλέον όμως, από το 1996 λειτουργούν οκτώ, οι οποίες ανήκουν στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ και η παραγωγή μπορεί να φτάσει συνολικά τους 260.000 τόνους, με την μισή να προέρχεται από τις αλυκές του Μεσολογγίου. Στο Μεσολόγγι υπάρχει και μια δεύτερη αλυκή, στο νησί Τουρλίδα, που ονομάζεται και «Μαύρη αλυκή». Έχει έκταση 2.500 στρεμμάτων και η παραγωγή φτάνει τους 15.000 τόνους.

Πηγή: https://www.mixanitouxronou.gr/ Instagram: n.p._production https://bit.ly/2QnGVYS Κάτοχος άδειας χειριστή ΣμηΕΑ (Drone) με πιστοποίηση Υ.Π.Α.

Πέθανε ο Νικόλαος Πετράτος, διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου «Άργος»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr