ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: «Αλμυρά» φέτος τα γλυκά, καθώς οι τιμές είναι «τσιμπημένες» σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Αγρίνιο: «Αλμυρά» φέτος τα γλυκά, καθώς οι τιμές είναι «τσιμπημένες» σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Αγρίνιο: «Αλμυρά» φέτος τα γλυκά, καθώς οι τιμές είναι «τσιμπημένες» σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

«Τσιμπημένες» οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες  καθώς οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και η ενεργειακή κρίση «καίνε» τους ζαχαροπλάστες

Έως και 40% οι αυξήσεις σε αλεύρι και σοκολάτα, 100% αυξήθηκε η ζάχαρη σε σχέση με πέρυσι

Ο Δεκέμβριος, είναι ο μήνας των γιορτών, συνεπώς και των γλυκών. Οι καταναλωτές ήδη δειλά – δειλά έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν στα ζαχαροπλαστεία του Αγρινίου και να ψωνίζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αν και ως είθισται η κίνηση κορυφώνεται λίγα μόλις 24ωρα πριν την ημέρα των Χριστουγέννων και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Φέτος οι ενεργειακή κρίση έχει «τσακίσει» τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς οι πρώτες ύλες έχουν ήδη αυξηθεί από 25% μέχρι και 43%, ανάλογα το προϊόν. Φέτος για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, οι καταναλωτές θα συναντήσουν αυξήσεις στις τιμές κυρίως των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων σε μικρό όμως ποσοστό, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και γι’ αυτό η αύξηση δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύει στο να ελαφρύνει λίγο το κόστος που πληρώνουν για την προμήθεια των  πρώτων υλών.

Η «Σ» μίλησε με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, που μίλησαν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα και όλοι «εστίασαν» στην αύξηση των πρώτων υλών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της ζάχαρης και της σοκολάτας.

Ο Κώστας Ράπτης

Ο Κώστας Ράπτης Αντιπρόεδρος της Εστίασης Αγρινίου και Συναφών Επαγγελμάτων ανέφερε: «το ενδιαφέρον για τα γλυκά των Χριστουγέννων ήδη έχει ξεκινήσει από τον κόσμο, αλλά ως είθισται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα παρουσιαστεί τις παραμονές των γιορτών. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό που βιώνει όλος ο κόσμος βιώνουμε και εμείς και οι επιχειρήσεις μας. Ωστόσο, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να έχουμε περίπου τις ίδιες τιμές με τιμές του παρελθόντος ή σε όποια προϊόντα δεν μπορούμε η αύξηση να είναι πραγματικά αμελητέα. Η τιμής της ζάχαρης που είναι από τα βασικότερα είδη για εμάς διπλασιάστηκε. Η τιμή της ήταν στα 60 λεπτά και τώρα είναι από 1,26 έως 1,30. Όλες οι πρώτες ύλες στον κλάδο μας πήραν μεγάλη αύξηση μέχρι και 25%, ενώ συνεχώς αυξάνονται».

Ο Θοδωρής Πλατανιάς

Ο Θοδωρής Πλατανιάς τόνισε: «σε σχέση με το παρελθόν η αύξηση φέτος των πρώτων υλών είναι 43%, αλλά το θέμα είναι πως κάθε δύο εβδομάδες αυξάνονται συνέχεια οι πρώτες ύλες και συνεχώς τις πληρώνουμε ακριβότερα. Ο κόσμος κινείται με σχετική λιτότητα, γνωρίζει ότι οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται συνεχώς αλλά και εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο τον δυνατόν καλύτερες τις τιμές μας. Φέτος μόνο τα μελομακάρονα θα πάρουν μια μικρή αύξηση, η τιμή στους κουραμπιέδες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Όλα τα υπόλοιπα γλυκά είναι στις περσινές τιμές. Σκεφτόμαστε και τους πελάτες μας, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό θέμα με την ενεργειακή κρίση. Το κόστος είναι δυσβάστακτο λόγω της ενεργειακής κρίσης και δεν μπορούμε εύκολα να το ελέγξουμε. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την Κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει παντελής αδιαφορία».

Ο Δημήτρης Βλάχος

Ο Δημήτρης Βλάχος δήλωσε: «η δυσκολία είναι πολύ μεγάλη για εμάς λόγω ενεργειακής κρίσης. Η πανδημία δεν ήταν τίποτε μπροστά στη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης. Λόγω αυτής ξεκίνησαν οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες που ανέρχονται από 15% στην καλύτερη περίπτωση και φτάνουν μέχρι και 40%, ενώ συνεχώς υπάρχουν και νέες αυξήσεις. Ο κόσμος στον αντίποδα δεν έχει πάρει καμία αύξηση στον μισθό του ή στην σύνταξή του και αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε με τις ανάλογες τιμές. Η αύξηση σε όλους σχεδόν τους επαγγελματίες είναι φέτος μέχρι και 18% στα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Το ενδιαφέρον για τα γλυκά και κυρίως για κουραμπιέδες και μελομακάρονα ξεκινά δειλά – δειλά μετά της Αγίας Αικατερίνης και «φουντώνει» ως είθισται λίγο πριν τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο κόσμος θα ψωνίσει γλυκά, τα θέλει, αλλά φέτος θα είναι δύσκολα. Ισχύει κάθε πέρσι και καλύτερα, διότι δυσκολευόμαστε στις πρώτες ύλες. Το τσουβάλι με ζάχαρη κόστιζε 22 ευρώ και τώρα είναι στα 36 ευρώ, το ίδιο ισχύει και για το αλεύρι. Η σοκολάτα από 8 ευρώ το κιλό έχει πάει στα 10 και 11 ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε προϊόν που εντάσσεται σ’ αυτό που λέμε πρώτες ύλες για την ζαχαροπλαστική αυξήθηκε σίγουρα κατά 35%».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Κακιά Σκάλα: Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ