ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΞηρομεροΑλλάζει ο Αστακός και το Ξηρόμερο (εικόνες)

Αλλάζει ο Αστακός και το Ξηρόμερο (εικόνες)

Αλλάζει ο Αστακός και το Ξηρόμερο (εικόνες)
  • Σε τρεις περίπου μήνες ολοκληρώνεται η α φάση της ανάπλαση του Αστακού και έπεται η β’ φάση που θα «μεταμορφώσει» τον Αστακό
  • Τι αναφέρει ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης για τα έργα που ήδη «τρέχουν» αλλά και για αυτά που προωθούνται και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων 

Με τα έργα που ήδη είναι σε εξέλιξη στο δήμο Ξηρομέρου και προωθούνται θα αλλάξει άρδην η εικόνα του δήμου, τόσο από αισθητικής άποψης κομμάτι, όσο κυρίως από την πλευρά της βελτίωσης και της αναβάθμισης της ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής!

Σήμερα στον Αστακό «τρέχουν» έργα ανάπλασης στον εμπορικό δρόμο, αλλά και στο πάνω κομμάτι του παραλιακού μετώπου, ενώ σε φάση δημοπράτησης είναι συμπληρωματική μελέτη, η οποία προβλέπει την ανάπλαση του κομματιού της εισόδου της πόλης, τους περιβάλλοντες δρόμους του πάρκου και θα συνδεθεί με την ανάπλαση που είναι τώρα σε εξέλιξη.

Επίσης στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για την τοποθέτηση των φορτιστών και των ταχυφορτιστών οχημάτων σε όλο το δήμο και κυρίως στον Αστακό και τον Μύτικα.

«Είναι μια συμπληρωματική μελέτη, η οποία αφορά και το έργο που εκτελείται τώρα στον Αστακό.

Βρισκόμαστε στο στάδιο δημοπράτησης της δεύτερης φάσης. Ολοκληρώνοντας και τη δεύτερη φάση θα έχει αλλάξει ένα σημαντικό κομμάτι του Αστακού.

Έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις από το πρόγραμμα Leader για να γίνει ανάπλαση και μπροστά από το τουριστικό καταφύγιο, με αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις αυτές να αλλάξουν την αισθητική του Αστακού.

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Έργο τέτοιας εμβέλειας είχε να γίνει πολλά χρόνια στον Αστακό. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και είμαστε στη φάση που βάλαμε τεχνικό σύμβουλο και στη φάση της δημοπράτησης για μια σειρά μελετών, που αλλάζουν το παραλιακό μέτωπο, τόσο του Αστακού, όσο και του Μύτικα.

Είναι σημαντική η ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη της περιοχής,

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται μελέτη για τη δημιουργία μαρίνας στον Αστακό και τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης στο Μύτικα, όπως επίσης και κάποια συμπληρωματικά έργα που θα αλλάξουν την μορφή των δύο πόλεων.

Αυτή την στιγμή στον Αστακό εξελίσσονται τα έργα της πρώτης φάσης της ανάπλασης που είναι από τα μέσα του παραλιακού μετώπου και στον εμπορικό δρόμο πίσω από το λιμάνι.

Εντός του επόμενου τριμήνου ολοκληρώνονται τα έργα που είναι σε εξέλιξη.

Πιστεύω ότι τον Μάιο περίπου θα υπάρχει ο τελικός ανάδοχος και για τα έργα της δεύτερης φάσης της ανάπλασης.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την ανάπλαση του κομματιού της εισόδου της πόλης, τους περιβάλλοντες δρόμους του πάρκου και έτσι θα συνδεθεί με την ανάπλαση που είναι τώρα σε εξέλιξη, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία σχεδόν 30 θέσεων στάθμευσης.

Παράλληλα εξελίσσεται και το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για την τοποθέτηση των φορτιστών και των ταχυφορτιστών οχημάτων σε όλο τον δήμο και κυρίως στον Αστακό και τον Μύτικα.

Ολοκληρώνεται επίσης το έργο ύδρευσης από τις πηγές μέχρι το αντλιοστάσιο «Λιβανέικα» και ήδη περιμένουμε την αξιολόγηση της δεύτερης φάσης του έργου αυτού που έχει κατατεθεί ως πρόταση στο πρόγραμμα «Τρίτης» για την αλλαγή όλων των αγωγών από το αντλιοστάσιο «Λιβανέικα» μέχρι και τις πηγές, έργο 11χλμ.

Ουσιαστικά θα αντικατασταθούν όλοι οι παλιοί αγωγοί που μεταξύ αυτών υπάρχουν κομμάτια αμιάντου, σιδεροσωλήνων κτλ.

Στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται η αντικατάσταση του εξοπλισμού και η εξυγίανση τριών αντλιοστασίων, όπως επίσης και ενός κομματιού του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, αλλά και τηλεμετρία» τόνισε ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Γ. Τριανταφυλλάκης : Η εικόνα του Ξηρομέρου αλλάζει και σύντομα θα φανεί

«Από μέρα σε μέρα θα αντικατασταθούν τα ασφαλτικά και το μπετόν στον περίπατο του Αστακού. Ήδη έχουμε υπογράψει με τον ανάδοχο για να ξεκινήσουν οι μελέτες για πεζοπορικές διαδρομές στα όρια του δήμου, ώστε να ωριμάσει και αυτό το έργο, ενώ στο Μύτικα είναι στη φάση της δημοπράτησης η ανάπλαση της πλατείας και των δρόμων πέριξ αυτής.

Προβλέπεται επίσης η αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού στον κεντρικό πεζόδρομο και το παραλιακό μέτωπο, ενώ εξελίσσονται αυτή την στιγμή έργα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Μύτικα, όπως αλλαγή του χλοοτάπητα, περίφραξη, ενώ επιχειρούμε να τοποθετήσουμε φωτισμό για να είναι πιο πλήρες το έργο.

«Τρέχουμε» έργα πυροπροστασίας σχολείων, κατασκευής ραμπών ΑμεΑ και wc ΑμεΑ στα σχολεία μέσω προγράμματος και ήδη ξεκίνησε η αντικατάσταση 14 παιδικών χαρών σε όλο τον δήμο Ξηρομέρου, όπως και έργα τεσσάρων αγροτικών οδοποιιών, στη Μπαμπίνη, το Αρχοντοχώρι, την Πλααιομάνινα και στην Παναγιά τη Φανερωμένη.

Είμαστε υποστελεχωμένοι, αλλά δουλεύουμε και περιμένουμε και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Μας βοήθησαν πολλοί οι επιλογές συνεργατών. Προχωράμε επίσης την πρόταση προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων. Η εικόνα αλλάζει και θα φανεί» τόνισε ο κ. Τριανταφυλλάκης.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”      

Σε ύφεση η πανδημία στην Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ