Αλλαγή «σελίδας» με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Εν αναμονή των νέων τιμών – Η απόφαση για σταθερό ή κυμαινόμενο λογαριασμό

Την 1η Ιανουαρίου2024 η λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος κάνει επανεκκίνηση. Οι οριζόντιες επιδοτήσεις καταργούνται και τα είδη τιμολογίων κατηγοριοποιούνται με χρώματα. Ωστόσο, σε αντίθεση με…

5687723-scaled-1

Την 1η Ιανουαρίου2024 η λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος κάνει επανεκκίνηση. Οι οριζόντιες επιδοτήσεις καταργούνται και τα είδη τιμολογίων κατηγοριοποιούνται με χρώματα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την περίοδο πριν την ενεργειακή κρίση, τα νοικοκυριά καλούνται να ελέγχουν και να συγκρίνουν τις τιμές κάθε πρώτη του μήνα και αντίστοιχα να μετακινούνται από τον έναν πάροχο στον άλλο.

Οι τελικές τιμές του Ιανουαρίου για τα πράσινα τιμολόγια θα ανακοινωθούν την Πρωτοχρονιά. Οι εταιρείες όμως έχουν ήδη δημοσιεύσει τις παραμέτρους, στοιχεία των οποίων μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα.

Για τον Γενάρη, αν η τιμή της χονδρικής παραμείνει ίδια, η κιλοβατώρα θα πωλείται στη λιανική από 14,5 έως 19 λεπτά ενώ μπορεί να ξεπεράσει τα 23 λεπτά αν η πληρωμή του λογαριασμού γίνει εκπρόθεσμα και χαθεί η έκπτωση συνέπειας.

Πράσινα Τιμολόγια

  • Με τιμή χονδρικής: 11λεπτά/kWh
  • Εύρος Λιανικής (ανά kWh): Από 14,5 λεπτά έως 19 λεπτά
  • Χωρίς έκπτωση συνέπειας: 23,1 λεπτά

Τα 14,5 λεπτά αντιστοιχούν στο ποσό που πλήρωνε ο καταναλωτής τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών επιδοτήσεων. Τα 23,1 λεπρά όμως, είναι τιμή υπερδιπλάσια της χονδρικής.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση παρόχου να ρίξει την τιμή του σταθερού τιμολογίου στα 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σταθερά (μπλε) τιμολόγια

  • Τιμή ανά kWh – Aπό 17,5 λεπτά έως 68,9 λεπτά

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το μπλε τιμολόγιο θα υποχρεώσει τους παρόχους να χαμηλώσουν το περιθώριο κέρδους τους σε όλα τα ενεργειακά τους προϊόντα.

Μέχρι στιγμής, η πιο φθηνή κιλοβατώρα εντοπίζεται σε κίτρινα τιμολόγια. Η σύγκριση εταιρειών όμως δεν είναι δυνατή ούτε για τους ειδικούς.

Κίτρινα τιμολόγια

  • Με τιμή χονδρικής: 11λεπτά/kWh
  • Λιανική: 13,55 λεπτά -17λεπτά

Όχι μόνο δεν έχουν ανακοινωθεί από όλους τους παρόχους, αλλά πολλές εταιρείες που διαφημίζουν προσφορές και δώρα, δεν αναγράφουν σε ευκρινές σημείο τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού της τιμής. Αντίθετα, έχουν σε εμφανές σημείο τις χρεώσεις του Δεκεμβρίου με τις επιδοτήσεις, που δεν θα ισχύουν το νέο έτος.

Οι 70.000 οικιακοί καταναλωτές που έχουν έξυπνους μετρητές δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να επιλέξουν πορτοκαλί τιμολόγιο, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί από καμία εταιρεία.