Αλλαγές στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης - Γ. Παπαναστασίου: Θα μιλήσουμε συνολικά ως ΚΕΔΕ για τον εκλογικό νόμο, τώρα μας «καίνε» ύδρευση και απορρίμματα
Αλλαγές στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης φέρνει η Κυβέρνηση. Αντιπερισπασμός ή όχι; Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου μιλώντας στη "Συνείδηση" τόνισε μεταξύ άλλων: "Θα μιλήσουμε συνολικά ως ΚΕΔΕ για τον εκλογικό νόμο, τώρα μας «καίνε» ύδρευση και απορρίμματα"
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Αυτοδιοικητικές εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ένα γύρο προτείνει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, από το συνέδριο της ΚΕΔΕ, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να δίνουν και να παίρνουν.
Υπάρχουν σημεία που συγκεντρώνουν το περισσότερο… debate αφού καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πράγμα που εξ ορισμού αρκετούς τους βάζει απέναντι όμως οι αλλαγές είναι σε όλα σχεδόν τα πεδία.
Ο δήμαρχος θα εκλέγεται σε ένα γύρο αλλά σε δύο φάσεις, καθώς οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής δύο συνδυασμών! Σε περίπτωση που κανείς συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% στην πρώτη φάση, στη δεύτερη φάση προστίθενται στους δύο πρώτους τα ποσοστά της δεύτερης επιλογής των ψηφοφόρων των υπόλοιπων συνδυασμών (σ.σ. από τον τρίτο και κάτω). Δημοτική Αρχή εκλέγεται ο συνδυασμός που θα συγκεντρώσει 50%+1, ο οποίος, όπως και σήμερα θα λαμβάνει τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων.
Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε κατάργηση των Δημοτικών ενοτήτων, ενώ τόνισε ότι η αύξηση των ΚΑΠ για το 2025 δεν θα είναι 53 εκατ. αλλά μια ολόκληρη ΚΑΠ (περίπου 135 εκατ). Ο κ. Λιβάνιος κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζουν τα διοικητικά όρια δήμων και περιφερειών, παραμένουν 332 και 13 αντίστοιχα.
Προβλέπεται κήρυξη πρόωρων εκλογών, εντός των 3 πρώτων ετών της πενταετούς θητείας, για το υπόλοιπο της θητείας εφόσον συμφωνούν τα 4/5 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης αντίστοιχα, βάζοντας τέλος σε φαινόμενα διοικητικής παράλυσης που δημιουργούνται σε περιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης δημοτικών συμβούλων.
Μπαίνει ποσόστωση για τη συμμετοχή υποψηφίων ηλικίας έως 30 ετών στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ενώ κάθε συνδυασμός θα μπορεί να ορίσει επιπλέον υποψηφίους που θα εκλέγονται μόνο αν ο συνδυασμός τους ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, με στόχο «την προσέλκυση ικανών επιστημόνων και υποψηφίων εγνωσμένου κύρους».
Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα απόσπασης αιρετών δημοσίων υπαλλήλων λόγω εκλογής, ένα σύγχρονο αίτημα που είχε ωριμάσει από καιρό και, τέλος, μια αξιόλογη αλλαγή που παρατηρείται είναι εκείνη της μείωσης του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων έως 50% επιπλέον των θέσεων, αντί 150% που ισχύει σήμερα.
Έτσι παύει η… παράνοια να πρέπει, ανάλογα με το μέγεθος του δήμου, να συγκεντρώσει εκατοντάδες υποψηφίου, από τους οποίους πάνω από τους μισούς έμπαιναν στα ψηφοδέλτια λόγω «υποχρεώσεων» και γνωριμιών, στην ουσία λόγω εξαρτήσεων. Ένας συνδυασμός δημοτικών εκλογών σε ένα συμβούλιο 31 μελών, αντί για έως 78 υποψηφίους, που μπορούσε να είχε το 2023, θα έχει 47.
Οι αλλαγές είναι πολλές και είναι ενδιαφέρουσα η γνώμη του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος κλήθηκε να δώσει δύο διαφορετικές εκλογικές μάχες και να κάνει δύο θητείες με αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.
Η απάντησή του, πάντως, δείχνει ότι γενικότερα ο χώρος (σημ: όταν επικοινωνήσαμε ήταν στον συντονισμό δύο διαφορετικών ενοτήτων σε σύσκεψη παρουσία των αρμόδιων υπουργών στην ΚΕΔΕ σχετικά με το νερό, τα απορρίμματα, τις χρηματοδοτήσεις κλπ) αυτή την δεδομένη στιγμή μοιάζει να έχει όλα τα μέτωπα ανοιχτά, σε σημείο που μάλλον οι αλλαγές στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητά του.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής, έχω γνώμη για όσα είδαν τη δημοσιότητα αλλά έχω κι έναν θεσμικό ρόλο(σ.σ. αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ) τον οποίο θεωρώ σημαντικό. Για το λόγο αυτό θέλω τις επόμενες μέρες να μελετήσω με τους συναδέλφους μου στην ΚΕΔΕ διεξοδικά τα όσα προτείνονται και να πάρουμε αποφάσεις που θα κοινοποιήσουμε ως Κεντρική Ένωση. Θεωρώ ότι οι αλλαγές αυτές δεν έρχονται ως εντολές, θα ήταν κάτι πρωτοφανές, πάντα προηγείται διάλογος και γίνονται παρεμβάσεις και αλλαγές.
Πιστεύω, με άλλα λόγια, ότι είναι το πλαίσιο, οι προτάσεις πάνω στις οποίες θα γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται», εξηγεί ο κ. Παπαναστασίου.
Όσο για τον χρόνο που δημοσιεύονται οι αλλαγές και μάλιστα δια στόματος Λιβάνιου, ο δήμαρχος Αγρινίου επισημαίνει στη «Συνείδηση»: «Δεν πιστεύω σε αντιπερισπασμούς, σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά πολύ σοβαρά μέτωπα όπως η ύδρευση, οι ΦΟΔΣΑ και τόσα άλλα. Όποιος ήταν στις σημερινές εργασίες τις οποίες συντονίζω θα καταλάβαινε ότι οι προτεραιότητες μας “καίνε” όλους», καταλήγει.
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"