ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑλλαγές στη σήμανση των σούπερ-μάρκετ – ΙΝΚΑ: Οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τον ελεγκτή

Αλλαγές στη σήμανση των σούπερ-μάρκετ – ΙΝΚΑ: Οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τον ελεγκτή

Αλλαγές στη σήμανση των σούπερ-μάρκετ – ΙΝΚΑ: Οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τον ελεγκτή

Οι αλλαγές στη σήμανση των προϊόντων που υποχρεώνονται να εφαρμόσουν τα σούπερ μάρκετ από σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου, αναμένεται να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους καταναλωτές.

Το γεγονός, δηλαδή, ότι πολλές φορές αδυνατούσαν μέχρι τώρα να εστιάσουν στην πραγματική τιμή του προϊόντος. Ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι έπεφταν θύματα μιας διαδικασίας που ήταν σε βάρος τελικά του αγοραστή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα πρέπει να μπουν έντονα και μεγάλα γράμματα στα ταμπελάκια όπου αναγράφονται οι τιμές των προϊόντων, ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται άμεσα και εύκολα και μην παραπλανώνται ως προς την τιμή ή την ποσότητα του προϊόντος που αγοράζουν.

Η σχετική ρύθμιση είχε προαναγγελθεί τους προηγούμενους μήνες ώστε να δοθεί το κατάλληλο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

Αναλυτικά, στα συσκευασμένα προϊόντα θα πρέπει να αναγράφεται κατ’ ελάχιστο:

α) Η τιμή πώλησης ανά συσκευασία προϊόντος,

β) Η τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος και

γ) Η ονομασία του προϊόντος.

Οι τιμές αναφέρονται σε ευρώ, με τη μορφή δεκαδικού αριθμού με δύο δεκαδικά ψηφία συνοδευόμενη από το σύμβολο «€», και περιλαμβάνουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που αντιστοιχεί στο προϊόν σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Οι τιμές αναγράφονται με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες ενώ το μέγεθος των χαρακτήρων αναγραφής της τιμής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης θα πρέπει να είναι ίσο με το 70%, τουλάχιστον, του μεγέθους των χαρακτήρων της τιμής πώλησης ανά συσκευασία. Να μην είναι δηλαδή για παράδειγμα γραμμένη με μικρά γράμματα η τιμή κιλού και ο καταναλωτής να διαπιστώνει στο τελικό λογαριασμό πόσο κοστίζει τελικά το προϊόν που αγόρασε.

Επίσης οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται με έντονη γραφή (bold) και «τα μεγέθη των χαρακτήρων θα πρέπει να είναι επαρκή ώστε να εξασφαλίζεται ότι η παρεχόμενη πληροφορία είναι ευκρινής και εύκολα αντιληπτή από τον καταναλωτή» όπως επισημαίνεται. Στα μη συσκευασμένα προϊόντα, επίσης αναγράφεται με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες ενώ δεν επιτρέπεται η αναγραφή της τιμής πώλησης για ποσότητες που αποτελούν υποδιαίρεση της μονάδας μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος.

Τι λέει το ΙΝΚΑ

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης, ο οποίος μεταφέρει ένα αίσθημα επιδοκιμασίας για το συγκεκριμένο μέτρο καθώς όπως λέει «θα πάψει τουλάχιστον η κοροϊδία των υπεραγορών που ήθελε τον καταναλωτή να διαβάζει ψιλά γράμματα όπως στα συμβόλαια ή να κάνει υπολογισμούς που ήταν αδύνατον να γίνουν στα ψώνια του». Όμως ο κ. Λεχουρίτης επισημαίνει ότι αυτό το μέτρο βοηθά μεν αλλά δεν δίνει λύση σε άλλα ζητήματα, εξίσου σημαντικά. «Εξακολουθούν να παραπονιούνται οι καταναλωτές για ληγμένα τρόφιμα στα ράφια ή για διαφορετικές τιμές στο ράφι και στο ταμείο. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με τις ταμπέλες, χρειάζεται έλεγχος, μηχανισμός. Δεν μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τον ελεγκτή του κράτους στα σούπερ-μάρκετ!», επισημαίνει.

Για τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ είναι αναγκαιότητα να επανδρωθεί ο ΕΦΕΤ με στελέχη, καθώς τα υπάρχοντα έχουν καταγγείλει ότι  δεν επαρκούν, ούτως ή άλλως. «Χρειάζονται συνεχείς έλεγχοι στα μεγάλα μαγαζιά ειδικά. Δεν ξέρω πως ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι 70 άτομα που αποτελούν την λεγόμενη ειδική ομάδα που έχει φτιάξει επαρκούν για να ελέγχουν τις παραβάσεις των μεγάλων τραστ…», συμπληρώνει.

Τα πρόστιμα

Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Το συνολικό ύψος του προστίμου, ανά έλεγχο, που επιβάλλεται δεν ξεπερνά:

α) Τις 3.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών έως και 1.000.000 ευρώ.

β) τις 10.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.000.000 ευρώ έως και 10.000.000 ευρώ.

γ) τις 20.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 10.000.000 ευρώ έως 50.000.000 ευρώ και

δ) τις 30.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 50.000.000 ευρώ

Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται: τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων με εμβαδόν μικρότερο από 50 τ.μ, εφόσον δεν πωλούν προϊόντα αρτοποιίας, τα περίπτερα, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εφόσον δεν εντάσσονται στο πλαίσιο καταστήματος πώλησης ομοειδών προϊόντων, μαγειρεμένα ή ωμά τρόφιμα που προσφέρονται από καταστήματα εστίασης, παγωτά καθαρού βάρους έως 200 γραμμάρια, σοκολάτες καθαρού βάρους έως 100 γραμμάρια, προϊόντα καθαρού βάρους έως 50 γραμμάρια, εφόσον πωλούνται κατά συνήθη εμπορική πρακτική με το τεμάχιο, προϊόντα καθαρού όγκου έως 50 χιλιοστά του λίτρου, εφόσον πωλούνται κατά συνήθη εμπορική πρακτική με το τεμάχιο, καλλυντικά και προϊόντα αρωματοποιΐας και είδη κοσμηματοπωλείου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ακριβό μου «Εξοικονομώ» – Σχεδόν οι μισοί Αιτωλοακαρνάνες αποσύρουν το ενδιαφέρον τους 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ