ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΠροβληματίζουν τα «κενά» στην Αιτωλοακαρνανία-Αλλαγές στο Λύκειο φέρνει το Υπουργείο

Προβληματίζουν τα «κενά» στην Αιτωλοακαρνανία-Αλλαγές στο Λύκειο φέρνει το Υπουργείο

Προβληματίζουν τα «κενά» στην Αιτωλοακαρνανία-Αλλαγές στο Λύκειο φέρνει το Υπουργείο

Αλλαγές στο Λύκειο φέρνει το Υπουργείο – Προβληματίζουν τα «κενά» στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. «Η  μείωση της ύλης ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος» τονίζει στη “Σ” ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τις προωθούμενες αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας, «στέκεται» όμως στα πολλά κενά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Νέα «δέσμη» ρυθμίσεων και αλλαγών αναμένεται από το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές του λυκείου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Σπύρος Δουκάκης, το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει αλλαγές σε πολλές κατευθύνσεις με κύριες αυτή της μείωσης της ύλης και τον επανασχεδιασμό της τράπεζας θεμάτων! Έχουν δρομολογηθεί και άλλες ρυθμίσεις για νέα βιβλία και για το ζήτημα της αξιολόγησης, αλλά πρώτης προτεραιότητας είναι οι αλλαγές στην ύλη και την τράπεζα θεμάτων.

Μάλιστα, η  μείωση της ύλης ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών, ενώ η τράπεζα θεμάτων πρέπει να ρυθμιστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην «εγκλωβίζει» τους εκπαιδευτικούς στο κυνήγι της ύλης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας.

Ο κ. Τσούκας αναφέρθηκε επίσης σε ένα σοβαρό ζήτημα που ακόμη δεν έχει επιλυθεί, παρά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στα εναπομείναντα κενά στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία ξεπερνούν τα 70. Αυτός είναι και ο λόγος, που σήμερα, Πέμπτη 28/9, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες πραγματοποιούν διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Η κατάσταση με τα κενά των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, είναι οριακή! Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ πέρυσι δούλεψαν πάνω από 47.000 αναπληρωτές/τριες και φέτος προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση 28.353. «Δηλαδή η σχολική χρονιά ξεκίνησε ήδη με περίπου 20.000 κενά αφού οι διορισμοί που έγιναν καλύπτουν οριακά τις συνταξιοδοτήσεις» εκτιμά η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της. Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της ΔΟΕ που αναφέρει ότι τα κενά σε συνδυασμό με την μεγάλη περικοπή των πιστώσεων που δίνονται για την παράλληλη στήριξη των μαθητών, δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσούκας μιλώντας στη «Σ» για τις επερχόμενες αλλαγές – ρυθμίσεις που αναμένονται να γίνουν, αλλά και για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς τονίζει:

Ο Βαγγέλης Τσούκας

«οι αλλαγές αυτές ήταν δέσμευση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη στην ΟΛΜΕ. Είπε ότι θα προχωρήσει, χωρίς όμως να πει συγκεκριμένα πράγματα. Στο πλαίσιο της συνάντησης είπε γενικόλογα πως θα προχωρήσει στη μείωση της ύλης, όπως επίσης και στην αναμόρφωση της τράπεζας θεμάτων.

Σχετικά με τη μείωση της ύλης να πούμε πως ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος. Ζητούσαμε και ζητάμε μείωση με ένα ορθολογικό τρόπο σε Γυμνάσια και Λύκεια, συνεπώς επί της αρχής είμαστε σύμφωνοι, αφού όμως δούμε την πρόταση που υπάρχει.

Σχετικά με το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων αξίζει να τονίσουμε πως είναι μια διαδικασία που «εγκλωβίζει» τους εκπαιδευτικούς στο κυνήγι της ύλης και δυσκολεύει πολύ τη μαθησιακή διαδικασία.

Για παράδειγμα υπάρχει περίπτωση ένας εκπαιδευτικός να προσελήφθη σε ένα λύκειο το Φεβρουάριο, άρα πως ο εκπαιδευτικός αυτός θα βγάλει την τράπεζα θεμάτων γνωρίζοντας πως τα παιδιά στο τέλος θα κληθούν να εξεταστούν σε δύο θέματα από την τράπεζα θεμάτων από τα τέσσερα θέματα που θα υπάρχουν;

Αποτέλεσμα αυτού είναι να πιέζεται και ο εκπαιδευτικός για να ανταποκριθεί και να πιέζεται επίσης από το Διευθυντή του σχολειού και θα είναι δύσκολο όντως να το καταφέρει γιατί θα έχει αντίπαλο τον χρόνο.

Αυτό «εγκλωβίζει» σε μεγάλο βαθμό τους εκπαιδευτικούς στο κυνήγι της ύλης, αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών και επίσης οδηγεί τους μαθητές και την εκπαίδευση σε μεγαλύτερη φροντιστηριοποίηση.

Το ουσιαστικό που πρέπει να γίνει στα σχολεία είναι να μειωθεί η εξεταστέα υλη κυρίως στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και να υπάρξει μια διαδικασία αποσύνδεσης του λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.

Αυτά αποτελούν τον κύριο «βραχνά» που η δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση οδηγείται στην υποβάθμιση. Αυτά επηρεάζουν αρνητικά όλα τα παιδιά και τα παιδιά στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Το κυριότερο επίσης είναι να επιλυθεί το ζήτημα των κενών που είναι πάρα πολλά ακόμη. Περιμένουμε την δεύτερη φάση τοποθέτησης των αναπληρωτών στο τέλος του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία τα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται στα 70 με 75 και αυτό δυσχεραίνει πολύ τη λειτουργία των σχολείων. Υπάρχει διαδικασία να καλυφτούν τα κενά από το υπάρχον δυναμικό με τη χρήση του νόμου που ο εκάστοτε Διευθυντής μπορεί να αναθέσει μέχρι 5 ώρες υποχρεωτική υπερωρία τους εκπαιδευτικούς.

Αντί δηλαδή να καλύπτονται τα κενά με αναπληρωτές οδηγούνται οι Διευθύνσεις να καλύπτουν τα κενά με το να αποστέλλουν εκπαιδευτικούς σε 2 και 3 σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριο τους. Αποτέλεσμα συχνά είναι οι εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ρωσία: 41χρονος που τεμάχισε την κοπέλα του σε κρεατομηχανή πήρε χάρη γιατί συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία     

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ