ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗ αλήθεια για τους αντιοφικούς ορούς

Η αλήθεια για τους αντιοφικούς ορούς

Η αλήθεια για τους αντιοφικούς ορούς

Η αλήθεια για τους αντιοφικούς ορούς. Πολίτης από τη Λεπενού, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, έκανε αντιοφικό στην Πάτρα και άνοιξε τη συζήτηση.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με αφορμή το περιστατικό με πολίτη από τη Λεπενού που τον τσίμπησε φίδι την Κυριακή και χρειάστηκε να μεταβεί (με ιδιωτικό μέσον, όπως αναφέρουν σχόλια στο διαδίκτυο) για αντιοφικό ορό στην Πάτρα, ξεκίνησε πάλι η, συνήθως καλοκαιρινή, συζήτηση για φίδια, ορούς κι επικινδυνότητα.

Με άλλα λόγια, το κατά πόσον είναι ασφαλές οι αντιοφικοί οροί να χορηγούνται μόνο από Νοσοκομεία αναφοράς, δηλαδή στην ευθύνη της 6ης ΥΠΕ σε Τρίπολη, Πάτρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Γιάννενα.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές από το Νοσοκομείο Αγρινίου ο αντιοφικός ορός δεν είναι φάρμακο πρώτης γραμμής και είναι μάλιστα ένα εξαιρετικά τοξικό σκεύασμα που χορηγείται μόνο μετά από ειδική γνωμάτευση του γιατρού.

Παράλληλα στην Ελλάδα οι θάνατοι που έχουν παρατηρηθεί μετά από δήγμα φιδιού δεν έχουν να κάνουν με την τοξικότητα του δηλητηρίου κι αυτό γιατί κανένα είδος στην χώρα δεν διαθέτει θανατηφόρο δόση δηλητηρίου ικανή να σκοτώσει άνθρωπο.

Ειδικά το δάγκωμα της οχιάς, που είναι κι η μόνη περίπτωση στην οποία χορηγείται αντιοφικός ορός, μπορεί να προκαλέσει σοκ που θέλει ειδική φροντίδα ή να δημιουργήσει μια αλλεργική αντίδραση και να χαθεί μια ζωή επιτόπου.

Όπως  πιθανότητα συνέβη πριν από δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2020 στον Βάλτο, δυστυχώς στον εξαιρετικό νέο Γιάννη Τσιλίκα, οικονομολόγο και συνεργάτη του Θάνου Μωραΐτη, την περίοδο που ήταν υφυπουργός αλλά και της Χριστίνας Σταρακά, όταν ήταν Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας.

Νοσοκομειακές πηγές εξηγούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, αν είσαι άτυχος πεθαίνεις από το αλλεργικό σοκ σχεδόν αμέσως- όπως μπορεί να συμβεί και με το τσίμπημα μιας μέλισσας- και ο λόγος δεν είναι η τοξικότητα του δηλητηρίου, αλλά η αλλεργική αντίδραση που, ούτως ή άλλως, θέλει διαφορετική αγωγή κι όχι αντιοφικό ορό.

Μετά την η σχετική Υπουργική Απόφαση (Υ. Α. Αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.59418/31-7-2018) που ορίζει τα σχετικά με τα νοσοκομεία αναφοράς που μπορούν να υποστηρίξουν ασθενείς που χρειάζονται αντιοφικό ορό, είναι αλήθεια, ότι η ΠΟΕΔΗΝ είχε ξεκινήσει διαμαρτυρίες για το ότι δεν υπήρχαν παντού αντιοφικοί οροί.

Τότε αρκετά νοσοκομεία είχαν απαντήσει σε κατά τόπους καταγγελίες για την έλλειψη του φαρμάκου με τη μεθοδολογία που ακολουθείται στις περιπτώσεις δαγκώματος από φίδια στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι αντιοφικοί οροί δεν είναι ένα φάρμακο που πρέπει να χορηγείται από τον οποιοδήποτε και οπουδήποτε.

Ο αντιοφικός ορός (για δήγματα από οχιές) κοστίζει περίπου 120 ευρώ και είναι δύο τύπων (εταιρειών), δεν πωλείται στα φαρμακεία ή κάπου αλλού και για την προμήθειά του θα πρέπει να φροντίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Μόνο στην περίπτωση σοβαρών επιπλοκών (καρδιολογικές, αιματολογικές) επιβάλλεται το συντομότερο δυνατόν η χορήγηση αντιοφικού ορού, ενώ κανονικά οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) με εναλλακτική θεραπεία.

Συνοπτικά, για να μην ανησυχεί περισσότερο από όσο χρειάζεται ο πολίτης ακούγοντας φήμες και υπερβολικές κατηγορίες, μπορούμε να πούμε για το θέμα που ανέκυψε:

-Στη χώρα πολύ λίγα είδη φιδιών είναι δηλητηριώδη (τα είδη εχιδνών /οχιές)και το δηλητήριό τους δεν θεωρείται ότι προκαλεί θάνατο λόγω τοξικότητας.

-Η αντιμετώπιση του δήγματος φιδιών είναι κατά βάση συμπτωματική –συντηρητική – υποστηρικτική, σκοπεύοντας στην αποτροπή αντιδράσεων από τις ουσίες ή δηλητήριο που άφησε το φίδι στο σημείο του δαγκώματος, στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και της τυχόν αλλεργίας, στην προστασία των οργάνων στόχων του δηλητηρίου και στην υποστήριξη των οργάνων –συστημάτων που τυχόν θα επιβαρυνθούν

-Ο αντιοφικός ορός είναι φάρμακο πολύ τοξικό και δεν χορηγείται άμεσα σε δήγματα όφεως, αλλά μόνο αν πρόκειται για οχιά και μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια απειλητικής για την υγεία εξέλιξης και αντίδρασης στο τσίμπημα και συνεπώς σαφής απειλή του ασθενή.

-Αν χρειαστεί αντιοφικός ορός σημαίνει ότι ο ασθενής επιβαρύνεται σημαντικά από το δηλητήριο. Επίσης, το ίδιο το αντίδοτο έχει σοβαρές επιπτώσεις  και για τους λόγους αυτούς, η επιστημονική κοινότητα έκρινε ότι ο αντιοφικός ορός θα χορηγείται μόνο μετά από σοβαρή ένδειξη εξέλιξης των επιπτώσεων στον ασθενή από το δηλητήριο και μόνο με στενή ιατρική παρακολούθηση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ξάνθη: Οδηγός του ΚΤΕΛ ζήτησε σε κοπέλα να κατέβει από το λεωφορείο επειδή φορούσε τοπάκι (video)

 

 

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ