ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑλέκα Παπαρήγα από Αγρίνιο: Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την αφετηρία του

Αλέκα Παπαρήγα από Αγρίνιο: Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την αφετηρία του

Αλέκα Παπαρήγα από Αγρίνιο: Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την αφετηρία του

ΚΚΕ: Αλέκα Παπαρήγα: Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την αφετηρία του

Τα συμπεράσματα από τη δράση του ΚΚΕ την δεκαετία του 1940 δια στόματος Αλέκας Παπαρήγας

 Στο Αγρίνιο βρέθηκε χθες η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε σε εκδήλωση του ΚΚΕ προσέγγισε τη δράση του κόμματος κατά την κρίσιμη δεκαετία του 1940, δίνοντας παράλληλα και το σημερινό στίγμα του ΚΚΕ

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλιάς Αγοράς του Αγρινίου μίλησε χθες το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και πρώην Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα αποτύπωσε τα συμπεράσματα από τη δράση του ΚΚΕ κατά την δεκαετία του 1940, η οποία ήταν αναμφίβολα από τις κρισιμότερες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Δίνοντας το εισαγωγικό στίγμα της τοποθέτησής της η κ. Παπαρήγα τόνισε μεταξύ άλλων πως: «είναι υποχρέωση του ΚΚΕ και κάθε κομουνιστικού κόμματος να πραγματοποιήσει με επιστημονικούς όρους έρευνα – απολογισμό, καθώς η ιστορία γράφεται κάθε ημέρα. Η μελέτη όμως της ιστορίας και παλαιότερων δεκαετιών ξεκαθαρίζει με την παρέλευση του χρόνου με βάση τις υποκειμενικές ειδήσεις και αναλύσεις. Το ΚΚΕ θέλει να δώσει στην δημοσιότητα τα ιστορικά αρχεία. Τα δοκίμια, που προετοιμάζει τον ΚΚΕ δεν αποτυπώνουν μόνο της ιστορία του κόμματος, αλλά όλες τις ιστορικές αναλύσεις της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος, του κράτους, της διεθνούς θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Χωρίς το παρελθόν και την ιστορία δεν μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τις ημέρες που έρχονται, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την αφετηρία του και την πορεία του. Αποτυπώνεται η προσφορά των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και των άλλων στρωμάτων της κοινωνίας, της διανόησης και των ανθρώπων του πολιτισμού. Μέσα από το δοκίμιο της ιστορίας αποδεικνύεται, γιατί οι πόλεμοι που γίνονται στις μέρες μας είναι ιμπεριαλιστικοί, τόσο ο πρώτος, όσο και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικοί, ενώ και οι σύγχρονοι έχουν την ίδια λογική. Μόνο η Σοβιετική Ένωση δεν είχε ιμπεριαλιστικούς λόγους  σε σύγκριση λ.χ. με την Ιταλία ή άλλες χώρες. Η αστική τάξη στηρίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή κάθε μορφή απειλής, όλα τα κόμματα σήμερα στηρίζουν την στρατικοποίηση της Ε.Ε.».

Η κ. Παπαρήγα ανέλυσε τους λόγους που το ΚΚΕ πραγματοποιεί προσέγγιση στην δεκαετία του 1940 την στιγμή που τα προβλήματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα είναι μεγάλα, δίνοντας ταυτόχρονα την παρουσία του ΚΚΕ με τις ενέργειές του στα σημερινά προβλήματα και συνδέοντας την με το παρελθόν.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», όπου ο καθένας μπορούσε να προμηθευτεί νέες και παλιότερες εκδόσεις.

Δημοσιεύτηκε από Συνείδηση Εφημερίδα στις Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

10% κάτω η κίνηση στο Αστικό ΚΤΕΛ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr