ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΑλαμπάση: Ιστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Αλαμπάση: Ιστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Αλαμπάση: Ιστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφεται τον Ιανουάριο στην εκκίνηση νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με περισσότερες από 5.000 αιτήσεις και 1.000 νέες μηνιαίες ρυθμίσεις.

«Σε ένα μήνα είχαμε ρεκόρ νέων αιτήσεων, με πάνω από 5.000 αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Περισσότερες από 1.000 ευδοκίμησαν, δηλαδή οδήγησαν σε επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών» τόνισε στην ΕΡΤ η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα στο υπουργείο Οικονομικών.

«Συνολικά έχουμε πια πάνω από 13.000 επιτυχείς ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού, που αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από 5 δισ. ευρώ» επισήμανε.

Σε ότι αφορά το «κούρεμα» των χρεών, τόνισε πως «το 45% από τις επιτυχείς ρυθμίσεις, κοινώς από τις 13.000 αιτήσεις, έχει λάβει κούρεμα μεγαλύτερο του 30%».

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού με τις τράπεζες και το Δημόσιο, η κα Αλαμπάση ανέφερε πως μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τα χρέη που έχει και στις τράπεζες και στους servicers, δηλαδή τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

«Ως προς το Δημόσιο, η ρύθμιση είναι υποχρεωτική. Δηλαδή το Δημόσιο δεν μπορεί να πει όχι στον εξωδικαστικό. Με τις τελευταίες ρυθμίσεις που περάσαμε, αν κάποιος εντάσσεται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών, πάλι έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση της ρύθμισης από όλους τους πιστωτές.

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ