Αλαλούμ και στην Αιτωλοακαρνανία με την υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικά φαινόμενα - Ουρές στις ασφαλιστικές

Τρέχουν επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες οχημάτων. Ουρές στις ασφαλιστικές όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία επικρατεί αλαλούμ και στην Αιτωλοακαρνανία με την υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικά φαινόμενα
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Σε δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών, προχώρησε αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση με την δημοσίευση των σχετικών ΚΥΑ.
Στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και ο διαμοιρασμός του οικονομικού βάρους από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, έτσι ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι δημοσιονομικού εκτροχιασμού για το κράτος. Οι αποφάσεις θέτουν σε ισχύ την υποχρεωτική ασφάλιση για οχήματα και επιχειρήσεις από 1η Ιουνίου 2025.
Ωστόσο, τα εμπόδια κυρίως σε σχέση με τις επιχειρήσεις δεν είναι λίγα, καθώς λόγω της κλιματικής κρίσης, αυξάνονται και οι κίνδυνοι που οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ως «μη ασφαλίσιμους».
Νομικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες διατηρούν την ευχέρεια να αξιολογούν κινδύνους ως μη ασφαλίσιμους, σύμφωνα με την εσωτερική πολιτική ανάληψης κινδύνου που εφαρμόζουν, βάσει διεθνών κανονισμών και εποπτικών οδηγιών.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, αν για παράδειγμα ένα ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας, η ασφαλιστική μπορεί είτε να αρνηθεί κάλυψη, είτε να προσφέρει υψηλό ασφάλιστρο, είτε να ζητήσει εκτεταμένα αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι επιχειρήσεις αυτές οι οποίες εισπράττουν συνεχείς αρνήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες στο να συνάψουν συμβόλαιο, ανέρχονται σε 4.000 περίπου, και για αυτό τον λόγο πρόσφατα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος πρότεινε η ασφαλιστική κάλυψή τους να γίνεται μέσω συνασφάλισης με συμμετοχή και των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και του κράτους, έτσι ώστε να μοιράζονται το κόστος των αποζημιώσεων.
Επ’ αυτού, το οικονομικό επιτελείο συμπεριέλαβε στην ΚΥΑ ρητή πρόβλεψη ότι αν μια επιχείρηση λάβει δύο αρνήσεις από διαφορετικές εταιρείες, τεκμηριώνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι ασφαλίσιμος στην αγορά και εξαιρείται για δύο έτη από την υποχρέωση, ενώ αποφεύγει και το πρόστιμο των 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, προβλέφθηκαν τελικά ορισμένες εξαιρέσεις. Στην Αιτωλοακαρνανία ωστόσο φαίνεται ότι αρκετοί δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, με αποτέλεσμα να τρέχουν να ενημερωθούν για να προλάβουν τυχόν πρόστιμα.
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε. (Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδος) Δημήτρης Κρέτσης μιλώντας στη «Συνείδηση» διευκρινίζει πολλά ζητήματα που αφορούν την υποχρεωτική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα ο κ. Κρέτσης επεσήμανε: «Στην Αιτωλοακαρνανία αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί για την υποχρεωτική ασφάλιση, κάποιες άλλες που γνωρίζουν δεν έχουν προχωρήσει σε ενέργειες και όσες έχουν προχωρήσει έχουν αντίπαλο το χρόνο. Η διαδικασία ασφάλισης είναι χρονοβόρα, πρέπει να εξεταστεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες, να σταλούν αιτήσεις και να γίνει μια σειρά από άλλες ενέργειες.
Αν και ο νόμος «τρέχει», είναι σε ισχύει από τη 01.06.25, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία εκτιμώ πως δεν είναι ασφαλισμένες. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά αυτή την εκτίμηση έχω.
Να διευκρινίσουμε επίσης το εξής: υπάρχουν δύο νόμοι, ο 5116/24 που ψηφίστηκε αρχικά και είχε να κάνει με την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και μετά ήρθαν συμπληρωματικές διατάξεις στο νόμο 5162/24.
Από την αρχή ήταν υποχρεωμένες να ασφαλιστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές που ο τζίρος του ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ (νόμος 5116), όπου τελικά το ποσό έπεσε από τις 500.000 ευρώ και άνω με το νόμο 5162, ενώ πρόσφατα βγήκε και μια ΚΥΑ που δίνει κάποιες επιπλέον εξηγήσεις για την υπόθεση αυτή.
Τι ισχύει πλέον και για τις δύο περιπτώσεις με βάση το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας για την ασφάλιση από φυσικά φαινόμενα σε δύο κατηγορίες. Η μια κατηγορία αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τζίρο τις 500.000 ευρώ.
Βάσει νόμου είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις αυτές να ασφαλίσουν το ενεργητικό τους, τις ιδιόκτητες κτηριακές τους εγκαταστάσεις, όπως επίσης και όλα τα στοιχεία του ενεργητικού (εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και τα οχήματα που είναι στο όνομα της επιχείρησης) για φυσικά φαινόμενα, δηλαδή για δασική πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό. Τουλάχιστον στο 70% της αξίας του ενεργητικού, συγκεκριμένα όπως λέει ο νόμος.
Ωστόσο, προκύπτουν διάφορα προβλήματα από το νόμο αυτό, διότι δεν είναι ασφαλίσιμο το σύνολο του ενεργητικού μιας επιχείρησης (μετρητά, επιταγές κλπ).
Ο νόμος δηλαδή έγινε χωρίς να λάβει υπόψη του τι ασφαλίζουν και τι δεν ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και γι' αυτό ο νόμος έβαλε το 70% τουλάχιστον του συνόλου του ενεργητικού, αλλά και αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό, διότι πολλές επιχειρήσεις έχουν το 10% ως ενεργητικό.
Γενικά ο νόμος έχει πολλά προβλήματα και κάποια εξ' αυτών είναι δυσεπίλυτα. Για παράδειγμα δεν μπορείς να ζητάς ασφάλιση για πλημμύρα στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά κυρίως υπάρχει μια σειρά πολλών θεμάτων που είχαμε τονίσει εξ' αρχής ως Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και ζητούν απαντήσεις από την Πολιτεία και τους αρμόδιους που συνέταξαν το νόμο. Επίσης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις υπάρχει πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
Ο δεύτερος νόμος αφορά την ασφάλιση ιδιωτικών αυτοκινήτων από φυσικά φαινόμενα. Σ' αυτή την περίπτωση ισχύει υποχρεωτικά η ασφάλιση για δασική πυρκαγιά και πλημμύρα και μάλιστα οι δύο αυτές καλύψεις ισχύουν όχι μόνο όταν το όχημα βρίσκεται σε κυκλοφορία, αλλά και όταν το όχημα βρίσκεται σε ακινησία, ακόμη και αν έχει ο ιδιόκτητης καταθέσει πινακίδες, ενώ βάσει του νόμου περί αστικής ευθύνης κυκλοφορίας οχημάτων δεν είσαι υποχρεωμένος να το ασφαλίσεις περί αστικής ευθύνης, γιατί το όχημα δεν κυκλοφορεί. Είσαι όμως υποχρεωμένος να το έχεις ασφαλίσει για δασική πυρκαγιά και πλημμύρα. Υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη που χρίζουν διευκρίνησης.
Συνιστώ στον κόσμο, στους πελάτες μας, να κάνουν την ασφάλιση, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, όπως επίσης ποτέ δεν ξέρεις τελικά να ισχύει ως προς τη νομοθεσία σε συνάρτηση με τα αδιευκρίνιστα ζητήματα, βέβαια είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός να επιλέξει τι να κάνει».
Οι εξαιρέσεις
Η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:
Από την υποχρεωτική ασφάλιση, εξαιρούνται:
α) το Δημόσιο, οι φορείς του δημοσίου τομέα και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.,
β) οι αυθαίρετες κατασκευές που αποκλείονται από την κρατική αρωγή,
γ) τα πλοία, τα τρένα, τα εναέρια και εν γένει μεταφορικά μέσα που εντάσσονται στην έννοια του εξοπλισμού,
δ) οι πάσης φύσεως εναέριες, υπόγειες και υποθαλάσσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων,
ε) αγροτικές καλλιέργειες, φυτική παραγωγή, ιχθυοκαλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο και
στ) οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"