ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΑλαλούμ με τα βιβλία το βράδυ της καταμέτρησης

Αλαλούμ με τα βιβλία το βράδυ της καταμέτρησης

Αναστάτωση στα εκλογικά επιτελεία του Αγρινίου

Εξαιτίας απειρίας και κόπωσης πρακτικά των εκλογών παραδίδονταν ακόμα και χθες

Αναβρασμό, και μάλιστα δικαιολογημένο, προκάλεσαν στα επιτελεία των συνδυασμών τα απανωτά λάθη και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην κατάθεση των βιβλίων διαλογής από κάποιους δικαστικούς αντιπροσώπους, μετά το πέρας της καταμέτρησης το βράδυ της Κυριακής. Συγκεκριμένα, στα εκλογικά τμήματα 169 και 171 παρατηρήθηκαν αρκετά λάθη στη διαδικασία, ενώ περισσότεροι από δέκα δικαστικοί αντιπρόσωποι κατέθεσαν τα βιβλία με τα πρακτικά της καταμέτρησης μόλις χθες το μεσημέρι.
Οι παρατυπίες σημειώθηκα σε δύο εκλογικά κέντρα του πρώην δήμου Παραβόλας. Στο ένα τμήμα, η δικαστική αντιπρόσωπος κατέθεσε το πρακτικό με τη σταυροδοσία στην έδρα του δήμου, το Αγρίνιο και όχι στην Παραβόλα, όπως όφειλε, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει σχετικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην Παραβόλα μάταια περίμεναν όλη νύχτα να λάβουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Στην Παραβόλα παρατηρήθηκε και δεύτερο παρόμοιο περιστατικό, όταν μια άλλη δικαστική αντιπρόσωπος παρέδωσε με μια ολόκληρη μέρα καθυστέρηση τόσο το τηλεγράφημα όσο και το πρακτικό, ενώ μάλιστα την αναζητούσαν στην Αθήνα.
Τόσο ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αγρινίου, Λεωνίδας Υφαντής, όσο και ο προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου, Αθανάσιος Τσουράπης, συμφωνούν ότι επί της ουσίας δεν τίθεται ζήτημα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως συμφωνούν και οι δύο, δεν υπάρχει θέμα κυρότητας με την καθυστέρηση παράδοσης του πρακτικού. Ομοίως και για το γεγονός ότι το ένα πρακτικό δεν είχε περασμένους τους σταυρούς, το Πρωτοδικείο δεν θα το έκανε δεκτό και θα υποχρέωνε τον δικαστικό αντιπρόσωπο να το συμπληρώσει άμεσα και να το καταθέσει σωστά συμπληρωμένο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν προκλήθηκε μεγάλη δυσφορία στα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων. Ειδικά στην περίπτωση που η δικαστικός δεν απέστειλε το τηλεγράφημα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης, η δυσφορία έχει ενισχυθεί και με καχυποψία, ενώ αρνητικά προσμετράτε και το γεγονός ότι αυτή αναζητούνταν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το καταστατικό που περιγράφει αναλυτικά την ακολουθούμενη διαδικασία με κάθε λεπτομέρεια, η κάλπη ανοίγει παρουσία μόνο του δικαστικού αντιοπροσώπου, του γραμματέα και των μελών της εφορευτικής επιτροπής. Στον χώρο επιτρέπεται και η παρουσία αντιπροσώπων των συνδυασμών, ενός από κάθε παράταξη ο οποίος μάλιστα θα πρέπει να διαθέτει έγγραφο που να πιστοποιεί την ιδιότητά του, και οι οποίοι σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται ακόμη και να αγγίξουν φάκελο ή ψηφοδέλτιο.
Αρχικά, γίνεται η καταμέτρηση των φακέλων ώστε να διασταυρωθεί ο αριθμός τους με τον αριθμό των ψηφισάντων. Ακολούθως, οι φάκελοι ανοίγονται ένας-ένας και αριθμούνται τα ψηφοδέλτια, ενώ διακρίνονται σε έγκυρα, άκυρα και λευκά. Τα έγκυρα στη συνέχεια ταξινομούνται ανά συνδυασμό. Αφού λοιπόν γίνει η πρώτη καταμέτρηση και καταγραφούν τα ψηφοδέλτια του κάθε συνδυασμού, γίνεται η καταμέτρηση των σταυρών ανά συνδυασμό και υποψήφιο. Η διαδικασία μάλιστα είναι ιδιαίτερα ακριβής, αφού στο βιβλίο διαλογής που διατηρεί ο δικαστικός καταγράφεται αναλυτικά τόσο ο αριθμός του ψηφοδελτίου όσο και οι σταυροί που έλαβε ο κάθε υποψήφιος. Επιπλέον, κάθε ψηφοδέλτιο ξεχωριστά μονογράφεται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, τόσο στην κορυφή του όσο και δίπλα σε κάθε σταυρό. Δίπλα στην μονογραφή γράφεται ο αριθμός των σταυρών, ώστε να μην μπορεί να γίνει κανενός είδους παρέμβαση στη συνέχεια.
Με το πέρας αυτής της διαδικασίας, και αφού γίνουν οι σχετικές επαληθεύσεις και τα νούμερα «συμφωνούν», καταγράφονται αναλυτικά το βιβλίο διαλογής και στη συνέχεια συντάσσεται το τηλεγράφημα το οποίο αποστέλλεται με τον αγγελιοφόρο του ΟΤΕ. Το πρωτότυπο αντίγραφο κατατίθεται στο Πρωτοδικείο, ένα κρατά ο δικαστικός και ένα τρίτο αντίγραφο λαμβάνει ο δήμος. Το ζητούμενο είναι να γίνει άμεσα η αποστολή των στοιχείων με τηλεγράφημα τόσο προς την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας όσο και προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε περίπτωση όμως που τα στοιχεία είναι ορθά καταγεγραμμένα στο βιβλίο διαλογής, τότε μπορεί η καθυστέρηση αποστολής του τηλεγραφήματος να θεωρηθεί ως τυπικό συμβάν, δίχως να υπάρχουν συνέπειες. Ομοίως και στην άλλη περίπτωση, όπου από λάθος της δικαστικού το βιβλίο διαλογής παραδόθηκε στο Αγρίνιο αντί για την Παραβόλα, δεν προκύπτει ουσιαστικό θέμα, πέρα φυσικά από την… αναμπουμπούλα και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με το κυνήγι της δικαστικού.
Από τη στιγμή που όπως προείπαμε στα βιβλία διαλογής είναι αναλυτικά καταγεγραμμένη η σταυροδοσία του κάθε ψηφοδελτίου αλλά και αυτά είναι επίσης μονογραμμένα και μάλιστα πολλαπλά, είναι πρακτικά αδύνατο να προκύψει κάποιου είδους νοθεία σε επόμενο χρόνο.
Αυτές όμως οι δύο περιπτώσεις δεν αποτελούν τα μοναδικά λάθη που παρατηρήθηκαν στη διαδικασία, καθώς περίπου δέκα δικαστικοί αντιπρόσωποι παρέδωσαν τα πρακτικά μόλις χθες. Ο κ. Υφαντής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, αποδίδει την αργοπορημένη παράδοση στην φυσική κόπωση: «Νομίζω δεν τίθεται θέμα νοθείας, αλλά είναι θέμα αντοχής του δικαστικού αντιπροσώπου». Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση χρέη δικαστικών ανέλαβαν πολλά νέα πρόσωπα που δεν είχαν συμμετέχει στο παρελθόν σε άλλη εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι τα όποια λάθη παρατηρήθηκαν, μπορεί να οφείλονται και στην απειρία. Πρέπει να συμπληρώσουμε επίσης ότι πέραν της γενικής δυσφορίας, δεν έχει γίνει καμία καταγγελία από πλευράς συνδυασμών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr