ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑκτιο–ΒονιτσαΆκτιο: Ο Δ.Καραμανίδης μιλάει για το αρχαίο μαρμάρινο κεφάλι αγάλματος που εντόπισε

Άκτιο: Ο Δ.Καραμανίδης μιλάει για το αρχαίο μαρμάρινο κεφάλι αγάλματος που εντόπισε

Άκτιο: Ο Δ.Καραμανίδης μιλάει για το αρχαίο μαρμάρινο κεφάλι αγάλματος που εντόπισε

Ένα μαρμάρινο κεφάλι αρχαίου αγάλματος ανασύρθηκε από την θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας και μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Το κεφάλι, που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, πιθανότατα της περιόδου των Αντωνίνων ή των Σεβήρων (2ος – 3ος αι. μ.Χ.) διασώζεται σε καλή κατάσταση, με μικρές απώλειες σε τμήματα των βοστρύχων της κόμμωσης, τη μύτη, το δεξί αυτί καθώς και μικρό τμήμα του πηγουνιού.

Ο εντοπισμός του σε βάθος δέκα μέτρων έγινε από ιδιώτη, τον κ. Δημήτρη Καραμανίδη, ο οποίος ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας και στη συνέχεια συγκροτήθηκε κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχε και αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Ο κ. Καραμανίδης υπέδειξε την θέση και η κεφαλή φτιαγμένη από πεντελικό μάρμαρο ήρθε στην επιφάνεια. Καθώς όμως είναι καλυμμένη εν μέρει από θαλάσσιους οργανισμούς μεταφέρθηκε αμέσως στο μουσείο, όπου ξεκίνησαν εργασίες αφαλάτωσης και συντήρησής της.

Θυμίζουμε ότι η αρχαία Νικόπολη είχε ιδρυθεί από τους Ρωμαίους, από τον αυτοκράτορα Αύγουστο Οκταβιανό για την ακρίβεια, μετά την νίκη του κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.

Ήταν μία πόλη που άκμασε επί αιώνες, ενώ οι Ρωμαίοι λόγω της ιστορικής της σημασίας την είχαν κοσμήσει με εξαιρετικά έργα.

Η ακμή της συνεχίσθηκε και στη Βυζαντινή εποχή για να εγκαταλειφθεί τελικά τον 11ο αιώνα λόγω των βουλγαρικών επιδρομών.

Σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.

mononews.gr

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Προβληματίζουν τα μόλις 46 εκατ. για υποδομές

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr