ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΆκτιο – Αμβρακία: Ορατή η πρόοδος και στο τμήμα που “κουμπώνει” με την Ιόνια Οδό

Άκτιο – Αμβρακία: Ορατή η πρόοδος και στο τμήμα που “κουμπώνει” με την Ιόνια Οδό

Άκτιο – Αμβρακία: Ορατή η πρόοδος και στο τμήμα που “κουμπώνει” με την Ιόνια Οδό

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης (Νοέμβριος του 2020), τα έργα ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία προχωρούν με καλούς ρυθμούς. Το έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ το οποίο έχει αναλάβει η “Μυτιληναίος”, όπως πληροφορείται η “Σ” βρίσκεται σε ένα επίπεδο συνολικής προόδου περίπου στο 15%, ρυθμός που κρίνεται ικανοποιητικός, δεδομένου του γεγονότος πως η επιτάχυνση απορρόφησης των κονδυλίων είναι πάντα οπισθοβαρής στα έργα, δηλαδή προς το τέλος της εργολαβίας.

Πάντως η πρόοδος στο πρώτο τμήμα του έργου, τη λεγόμενη παράκαμψη της Αμφιλοχίας είναι πλέον ορατή, καθώς τόσο το τμήμα στο ύψος της λίμνης Αμβρακίας, που παρέμεινε αδιαμόρφωτο έχει πλέον διαμορφωθεί, όσο και στο τμήμα που ο νέος αυτοκινητόδρομος θα “κουμπώσει” με την Ιόνια Οδό. Ως γνωστόν το πρώτο ραντεβού για την τμηματική παράδοση του έργου είναι στους 18 μήνες από την υπογραφή του, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι του 2022 και αφορά ένα τμήμα περίπου 17 χιλιομέτρων που ξεκινά από τη λίμνη Αμβρακία και καταλήγει στην περιοχή του Δρυμού είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και η προαίρεση ύψους 10,5 εκατ. ευρώ που αφορά ένα τμήμα 400 μέτρων που θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο του Άκτιο-Αμβρακία με την Ιόνια Οδό στη λίμνη Αμβρακία στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου. Αυτό θα εξασφαλίσει την σύνδεση των δύο αξόνων και την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος της παράκαμψης Αμφιλοχίας.

Το υπόλοιπο έργο έχει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα χρόνο μέχρι το καλοκαίρι του 2023 για να ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, είναι το απόλυτο χρονικό όριο που έχει τεθεί από την Ε.Ε. και είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023. Μέχρι τότε ο αυτοκινητόδρομος στο σύνολο του πρέπει να είναι λειτουργικός.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Νέο Εξοικονομώ»: Διαθέσιμη από σήμερα η ιστοσελίδα του – Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr