Ακρίβυνε για να βρεθεί - Μέγα πρόβλημα με το «Ozempic» για το διαβήτη
Μέγα πρόβλημα με το «Ozempic» για το διαβήτη όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία ακρίβυνε για να βρεθεί. Πρόεδρος Φαρμακοποιών Τριχωνίδας: «Θα επιβαρυνθούν οι διαβητικοί με σχεδόν 50 ευρώ το μήνα»
Μέγα πρόβλημα με το «Ozempic» για το διαβήτη όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία ακρίβυνε για να βρεθεί. Πρόεδρος Φαρμακοποιών Τριχωνίδας: «Θα επιβαρυνθούν οι διαβητικοί με σχεδόν 50 ευρώ το μήνα»
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μέγα ζήτημα έχει προκύψει για τους διαβητικούς και στην Αιτωλοακαρνανία από την έλλειψη, αρχικά, και στην συνέχεια από την αυξημένη συμμετοχή που καλούνται να καταβάλουν για το ενέσιμο φάρμακο “Ozempic” που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πάθησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ούτε ένα σκεύασμα “Ozempic” στα φαρμακεία του Αγρινίου ενώ υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα που λένε ότι μπορεί να παρελήφθησαν νέες ποσότητες όμως, οι αυξημένες τιμές που κατέβαλε για την εκτός πλαισίου εισαγωγή του το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ανέβασαν σημαντικά την συμμετοχή των ασθενών! Αυτή την πληροφόρηση είχε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, μετά από διαδικτυακή συνάντηση την Παρασκευή (12/5) με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Ιωάννη Σωτηρίου.
Για πόση αλλαγή στην τιμή μιλάμε; Η μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων του 10%, διαφοροποιείται λόγω της υψηλότερης τιμής εισαγωγής των προαναφερθέντων ενέσιμων σκευασμάτων και για το σκεύασμα των 0,5mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στα 35€ από τα 24 που ήταν αλλά για το 1mg και λόγω καθολικής έλλειψης(!) η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί πάνω από τα 40 ευρώ ενώ ήταν στα 11 ευρώ!
Τι λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος
Σε ερώτηση της «Σ» ο κ. Αχιλλέας Κοντοπάνος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και για τη περιοχή μας ειδικά από την στιγμή που το φάρμακο ήταν και δημοφιλές αλλά και αποτελεσματικό. «Φαινόταν να αποδίδει πολύ καλά η θεραπεία και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έλλειψη όταν ένα φάρμακο συνταγογραφείται πολύ. Ίσως φταίει και ότι το έλαβαν πολλοί που δεν είναι διαβητικοί για απώλεια βάρους, όμως το φάρμακο έχει εξαφανιστεί από τα φαρμακεία μας. Ειδικά το σκεύασμα του 1mg απλά χάθηκε. Αυτό έχει επίπτωση στους ασθενείς και στην θεραπεία αλλά και στην διαβίωσή τους. Οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά ακόμη και με 50 ευρώ το μήνα παραπάνω, που στην τρίμηνη θεραπεία είναι 150 ευρώ! Δεν τα έχουν αυτά τα χρήματα πολλοί και πρέπει να βρεθεί μια λύση», τονίζει ο κ. Κοντοπάνος που αναφέρει ότι ακόμη στις αποθήκες δεν έχει έρθει το φάρμακο απλά γράφεται ότι αναμένεται, ενώ λέγεται ότι θα έχει διαφορές και στην συσκευασία. «Δυστυχώς την έκτακτη κατάσταση της προμήθειας από το ΙΦΕΤ θα την πληρώσει ο κόσμος με την συμμετοχή του αλλά το χειρότερο είναι οι παλινωδίες στις θεραπείες, πάνω που αυτό το ενέσιμο απέδιδε πολύ καλά», συμπληρώνει.
Οι πληροφορίες λένε ότι αυτή η αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, έως ότου, δηλαδή, η εταιρία NOVO NORDISC, που έχει την αποκλειστική διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα μας, καταφέρει να συνεχίσει την εισαγωγή τους. Τα σκευάσματα της δοσολογίας 1mg που αναμένεται να διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα, όμως, θα καλύψουν λιγότερους από 2.000 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή!
Το ΙΦΕΤ δήλωσε ότι έχει προμηθευτεί περίπου 9.000-10.000 συσκευασίες του φαρμακευτικού σκευάσματος GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη των 0,5mg και 1mg και επιβεβαίωσε ότι μόλις έλαβε κωδικούς διακίνησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για περίπου 3.000 συσκευασίες μηνιαίας θεραπείας των 0,5mg, περίπου 2.400 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας των 0,5mg και περίπου 1.350 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του 1mg. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουν προωθηθεί στις φαρμακαποθήκες και από εκεί στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Η υπερκατανάλωση από μη διαβητικούς φταίει ή κάτι άλλο;
Πρόσφατα είχε γίνει ζήτημα για τη χρήση του φαρμάκου που προορίζεται για ασθενείς με διαβήτη, από ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ανακοινώσει ότι «για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετά από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή. Γιατί όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του». Κάποιοι μάλιστα έφταναν να το συνταγογραφούν για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη!
Ο Π.Φ.Σ. είχε επισημάνει ακόμη: «Οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική. Τέλος για όσους εμπιστεύονται τις διαδικτυακές πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι ο Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ».
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν η έλλειψη που παρουσιάστηκε στο φάρμακο ήταν αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής στην συνταγογράφηση σε μη διαβητικούς ή ήταν τρόπος για τεχνητή άνοδο της τιμής, ειδικά όταν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο, ώστε μετά να… περικοπεί σε ένα επίπεδο πάνω από το σημείο που ήταν μετά την έλλειψη.
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"
Κλιματική αλλαγή: Έντονη ξηρασία για το φετινό καλοκαίρι περιμένει την νότια Ευρώπη