ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑκριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Έως και 40% πάνω τα αμνοερίφια, μικρότερα αυξήσεις στα άλλα κρέατα

Οι τιμές των κρεάτων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και φέτος αναμένεται να είναι σχεδόν αμετάβλητες, αλλά όχι σε όλα τα προϊόντα, καθώς υπάρχουν και είδη που ανέκαθεν είχαν την «τιμητική» τους τις γιορτές και οι τιμές πλέον είναι αρκετά τσιμπημένες!

Το κλίμα, μέχρι στιγμής, δεν θυμίζει σε τίποτα παρελθόντα έτη, κατά τα οποία η τσέπη δεν ήταν γεμάτη, αλλά η διάθεση και το κλίμα ήταν άκρως εορταστικό.

Η μη έλευση των ετεροδημοτών μέχρι στιγμής είναι σημαντικό στοιχείο, το οποίο επηρεάζει το τζίρο των κρεοπωλών και το κλίμα του εορταστικού τραπεζιού.

Την ίδια στιγμή ήδη έχουν ψωνίσει αρκετοί συμπολίτες μας κρέας για να το αποστείλουν στα παιδιά τους, που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επισκεφτούν την πατρική εστία για τα Χριστούγεννα!

Παραδοσιακά οι Αγρινιώτες κάνουν τα ψώνια τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες και γι αυτό οι εκτιμήσεις των κρεοπωλών είναι φέτος πως σήμερα και αύριο η κίνηση θα φανεί και θα φτάσει στο αποκορύφωμά της!

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης

«έχουν περιοριστεί οι έξοδοι και οι μετακινήσεις των Αγρινιωτών και αυτό βοηθάει λίγο την αγορά κρέατος. Τις ημέρες αυτές και λόγω των συνθηκών τα οικογενειακά τραπέζια θα αυξηθούν.

Οι κρεοπώλες είμαστε έτοιμοι με ντόπια κρέατα να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, ο οποίος κάνει τις απαραίτητες και μόνο αγορές του χωρίς να υπάρχει βέβαια το εορταστικό κλίμα.

Σε σχέση με άλλα χρόνια οι αγορές κρέατος δεν μειώθηκαν πολύ, διότι, ο κόσμος περιόρισε τις εξόδους και τις μετακινήσεις του με αποτέλεσμα  να μένει σπίτι, επομένως η κίνηση στην λιανική κατανάλωση να είναι η ίδια πάνω – κάτω. Το χοιρινό κρέας ξεκινάει από 4,50 και φτάνει μέχρι και 6,50, ανάλογα το είδος.

Στο αρνί και στα μοσχάρια υπάρχει αύξηση σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα το αρνί φέτος είναι στα 10 με 11 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν περίπου στα 8,50 τα λουκάνικα είναι από 6,00 έως 6, 50, τα κοτόπουλα από 5,00 μέχρι και 6,00 ευρώ, τα κατσίκια περίπου στα 12,00 ευρώ.

Πολλοί είναι οι πελάτες μας που έχουν ψωνίσει και έχουν στείλει κρέας σε μέλη της οικογένειάς τους που είναι σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι ετεροδημότες εκτιμώ πως θα ξεκινήσουν να έρχονται από την Τετάρτη – Πέμπτη και μετά και τότε θα φανεί η κίνηση, αλλά η αίσθηση που έχουμε ως κλάδος είναι πως δεν θα υπάρξει μεγάλη μετακίνηση ετεροδημοτών φέτος.

Επειδή υπάρχει μεγάλη παραγωγή κρέατος στην περιοχή δεν γίνεται να αυξηθεί η τιμή σε όλα τα προϊόντα, στα μοσχάρια και τα αρνιά η αύξηση του 10% δεν είναι μεγάλη, διότι υπάρχει μεγάλο κοστολόγιο.

Το ζήτημα είναι η αύξηση του 30% με 40% στα αμνοερίφια, εκεί εντοπίζεται το ζήτημα φέτος και αυτό θα το δούμε, όταν θα γίνεται η αποτίμηση των εορτών, γιατί σε γενικό πλαίσιο μπορώ να πω πως ενώ στο παρελθόν έδιναν κατά μέσο όρο μέχρι και 60 ευρώ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ τώρα ο μέσος όρος έχει πέσει στα 40 ευρώ.

Το κλίμα και οι απαγορεύσεις που διογκώνονται μέσω των τηλεοπτικών καναλιών έχουν επισκιάσει το εορταστικό κλίμα και όλο αυτό έχει δημιουργήσει και αρνητικό κλίμα στην κατανάλωση».

Να υπενθυμίσουμε πως πέρσι το αρνί κυμαίνονταν περίπου στα 8.50 ευρώ και μέχρι 9 ευρώ ήταν τα κατσίκια. Το χοιρινό κυμαίνονταν μεταξύ 4.50 και 5.80 ευρώ, ανάλογα με το κομμάτι που θα επέλεγε κάποιος.

Τα λουκάνικα επίσης είχαν κερδίσει μεγάλο έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών και κόστιζαν περίπου 6.50 ευρώ, ενώ η τιμή της γαλοπούλας ήταν περίπου στα 7.50 ευρώ, αν και τα τελευταία χρόνια η γαλοπούλα έχει σχεδόν «εξαφανιστεί» από το μενού των Αγρινιωτών!

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”    

Κορονοϊός: 83 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 6.667 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ