ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΗ ακρίβεια παγκόσμια, ο λαϊκισμός ελληνικός

Η ακρίβεια παγκόσμια, ο λαϊκισμός ελληνικός

Η ακρίβεια παγκόσμια, ο λαϊκισμός ελληνικός

Η ακρίβεια παγκόσμια, ο λαϊκισμός ελληνικός

Μεγάλη κουβέντα γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται, όπως φαίνεται, στην αγορά για το «κύμα» των ανατιμήσεων που παρατηρείται ¨το τελευταίο χρονικό διάστημα σχεδόν παντού.  Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, καθώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έκλεισε τον Οκτώβριο στο 3,4% και πιθανότατα θα γίνουν δυστυχώς ακόμα πιο δύσκολα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οι Ηνωμένες Πολιτείες τρέχουν το 2021 με πληθωρισμό 6,2% το μεγαλύτερο εδώ και 30 χρόνια. Και πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το «κύμα» των ανατιμήσεων;

Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για επιδόματα για αυξήσεις μισθών κτλ. Τα επιδόματα όμως θα πληρωθούν από την τσέπη του φορολογούμενου που δεν αντέχει και πολλά, οι αυξήσεις των μισθών θα πληρωθούν επίσης από τις επιχειρήσεις που λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας δεν αντέχουν ιδιαίτερες αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος. Καλό είναι λοιπόν να σταματήσουμε λιγάκι με το λαϊκισμό και να επιστρέψουμε στους χρυσούς κανόνες της οικονομίας. Για παράδειγμα, στον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης.

Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε ότι σε μεγάλο βαθμό και ίσως με μία μικρή εξαίρεση τον τομέα της ενέργειας, οι αυξήσεις έρχονται ως επιπτώσεις του lockdown παγκοσμίως και της κατακόρυφης ανόδου της ζήτησης το τελευταίο διάστημα, όταν η παραγωγή είχε καθηλωθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Εκεί έγκειται ο πυρήνας του προβλήματος και εκεί ίσως έγκειται και ο πυρήνας της λύσης.

Για τον απλούστατο λόγο πως θα πρέπει κάποιος αφού λίγο-πολύ τα πάντα έχουν ακριβύνει, να περιοριστεί σε εκείνα τα αγαθά που αντέχει το πορτοφόλι του και να μην αγοράσει τα περιττά ή τα λιγότερο αναγκαία. Έτσι θα περιοριστεί η ζήτηση και σύντομα θα αποκλιμακωθούν και οι τιμές. Το να λαϊκίζουμε συνεχώς και να υποστηρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, δεν πρόκειται να φέρει λύσεις.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Την ακρόπολη της Αμφίπολης έρευνα το Ιστορικό – Αρχαιολογικό (για λίγο ακόμη) του Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr