ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΑκόμη και αποσχιστικές τάσεις επανέφερε το θέμα του Πανεπιστημίου

Ακόμη και αποσχιστικές τάσεις επανέφερε το θέμα του Πανεπιστημίου

Ακόμη και αποσχιστικές τάσεις επανέφερε το θέμα του Πανεπιστημίου

Αποσχιστικές τάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαμε κάποτε και εμείς εδώ στην Αιτωλοακαρνανία.

Γιατί, θέλαμε να απαγκιστρωθούμε από την Πάτρα (την «κακιά»), που δεν άφηνε το Αγρίνιο να φτιάξει δικό του Εφετείο ή επειδή θέλει να μας πάρει το Πανεπιστήμιο, πράγμα που το κατάφερε με την Οικονομική Σχολή στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Θέλαμε να κάνουμε δική μας Περιφέρεια με την Ευρυτανία και τη Λευκάδα. Και τελικά φάγαμε τα μούτρα μας. Όχι βέβαια πως το παλέψαμε και ιδιαίτερα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Πιο εύκολο είναι να ανατείλει ο ήλιος από τη Δύση, παρά να γίνουν χωροταξικές αλλαγές στο διοικητικό χάρτη των Περιφερειών, γιατί οι παρεπόμενες συνέπειες είναι κολοσσιαίες, κυρίως σε ότι αφορά πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.

Τα λέμε όλα αυτά, γιατί είδαμε πως και ο Δήμαρχος του Πύργου, με αφορμή την υπόθεση της κατάργησης Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών εμφανίζει αποσχιστικές τάσεις. Η ρητορική αυτή έχει ένα ενδιαφέρον τουλάχιστον ως προς το να εκδηλωθεί η αγανάκτηση, όταν κάποιος νοιώθει αδικημένος. Όμως επί της ουσίας κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συζητηθεί στα σοβαρά. Γιατί, το πρόβλημα δεν είναι η εχθρική, όπως χαρακτηρίζεται, στάση της Πάτρας. Κακώς φανταζόμαστε ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος της Πάτρας και οι βουλευτές της Αχαΐας ξυπνούν το πρωί και η πρώτη τους σκέψη είναι το τι θα «κλέψουν» από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία… Δεν συμβαίνει αυτό. Ό,τι συμβαίνει και δημιουργεί τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και το αίσθημα της αδικίας στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία συμβαίνει με τη σφραγίδα των Κυβερνήσεων. Μια σφραγίδα στην οποία ούτε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αντιταχθεί. Βγήκε και Αγρινιώτης Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, που κάθε άλλο ήθελε να πάρουν αυτή την τροπή τα πράγματα σε σχέση με το Πανεπιστήμιο, αλλά στο τέλος έγινε αυτό που ήθελε η Πρυτανεία των Πατρών, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο κάτω – κάτω της γραφής είναι περισσότερο αρμόδιοι για το θέμα του Πανεπιστήμιου από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.

Οι αποσχιστικές τάσεις λοιπόν σε σχέση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι καλές για επικοινωνιακούς λόγους, γιατί και πάλι η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία θα υπόκεινται στην ίδια κυβερνητική φιλοσοφία, που διαχρονικά παίζει το «χαρτί» της Πάτρας. Εκτός κι αν θελήσουμε να γίνουμε…  μικρές Καταλονίες…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr