ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘερμοΑκόμα να δουν βοήθεια στο Θέρμο από την ΕΕΤΑΑ

Ακόμα να δουν βοήθεια στο Θέρμο από την ΕΕΤΑΑ

Ακόμα να δουν βοήθεια στο Θέρμο από την ΕΕΤΑΑ

Ακόμα να δουν βοήθεια στο Θέρμο από την ΕΕΤΑΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Δήμαρχος Σπ. Κωνσταντάρας αναφέρει μεταξύ άλλων: “Μέχρι στιγμής η βοήθεια που λαμβάνουμε κυμαίνεται από 0 έως 0,01%”! – Ακόμη αναμένουν τη στήριξη από την νεοσύστατη Διεύθυνσης της Τεχνικής Υπηρεσίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Όπως κυκλοφόρησε έντονα τα τελευταία 24ωρα στον περιφερειακό Τύπο, εννοείται ότι η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.). είναι πανέτοιμη να παράσχει την πολύτιμη βοήθειά της, ώστε οι πιο μειονεκτικοί δήμοι της χώρας, δηλαδή οι ορεινοί και τα νησιά με λίγο πληθυσμό, να πραγματοποιούν έργα μέσα από δική της τεχνική βοήθεια.

Αυτό, γιατί ξεκίνησε η λειτουργία της νεοσύστατης Διεύθυνσης της Τεχνικής Υπηρεσίας, που καλείται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων αυτών.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δημήτρης Παπαστεργίου συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Γιάννη Καραγιάννη, είχαν πρόσφατα συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρη Μαραβέλια και Σπύρο Σπυρίδων αντίστοιχα.

Εκτός των άλλων, έγινε και ενημέρωση από την Διοίκηση της ΕΕΤΑΑ για την πορεία των έργων που υλοποιεί αυτήν την περίοδο η Εταιρία.  Να σημειωθεί επίσης ότι η ΕΕΤΑΑ έχει αντίκτυπο και σε άλλους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, αφού συνεχίζεται η πορεία του Προγράμματος της Δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης»(πρώην Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής), της περιόδου 2022 – 2023.

Αν διαβάσει κανείς όλες τις αναφορές θα δει ότι τόσο από το υπουργείο όσο και από την ΚΕΔΕ εξαγγέλλεται πως «κοινός στόχος, η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση δράσεων και έργων που αναλαμβάνει η ΕΕΤΑΑ, προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και τελικά των πολιτών». Είναι όμως έτσι για τον πιο μειονεκτικό δήμο της περιοχής το Θέρμο που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Ορεινών Περιοχών και έχει δει τον πληθυσμό του να έχει μειωθεί δραματικά, πάνω από 30%, από την προηγούμενη απογραφή; Κι εξυπηρετείται εξολοκλήρου από τις τεχνικές υπηρεσίες του Αγρινίου;

Δήμαρχος Θέρμου: “Αν δεν διχοτομηθεί η Μητρόπολη οι αντιδράσεις θα είναι περισσότερες”
Ο Σπ. Κωνσταντάρας

«Όπως δήλωσα και στον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή μας στη Βόνιτσα, ενόψει των εγκαινίων της παράκαμψης Αμφιλοχίας, στον τομέα αυτό η βοήθεια που λαμβάνουμε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κυμαίνεται από 0% έως 0,01%! Όπως το περιγράφω, τόσο αμελητέα είναι η πρόσβασή μας και η βοήθεια που λαμβάνουμε στο θέμα των τεχνικών υπηρεσιών από την ΕΕΤΑΑ και άρα στον προγραμματισμό έργων που θα φέρουν οικονομία κλίμακας», τονίζει ο δήμαρχος Θέρμου Δ. Κωνσταντάρας. «Εύχομαι σύντομα να αλλάξουν τα πράγματα αλλά, μέχρι τώρα, η πραγματικότητα είναι αυτή ακριβώς και με δημόσιες σχέσεις και δελτία Τύπου δεν θα αλλάξει κάτι. Βέβαια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε μια προσπάθεια προ ημερών με τις συναντήσεις του για να κινητοποιήσει την εταιρία, όμως φοβάμαι ότι υπάρχει αρκετή γραφειοκρατία στο θέμα. Ελπίζουμε να αλλάξει όλο αυτό σύντομα», ξεκαθαρίζει ο κ. Κωνσταντάρας θέτοντας το ζήτημα στην σωστή του διάσταση.

Τι είναι η ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1985, λειτουργεί με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, και διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2190/20 και του ιδρυτικού της νόμου. Διοικείται από ενδεκαμελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο και έχει μετόχους: φορείς της Αυτοδιοίκησης, το Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του Κοινωνικού τομέα.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, καθώς και φορέων της Κεντρικής Διοίκησης σε θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Τοπική Ανάπτυξη. Η Εταιρεία στην τριακονταετή λειτουργία της έχει συνεργαστεί με τα συλλογικά όργανα της Τ.Α. (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΕΔ), με το σύνολο σχεδόν των Ο.Τ.Α., με το Υπουργείο Εσωτερικών, τους Φορείς Κεντρικής Διοίκησης, καθώς και με φορείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα, δραστηριότητες της ΕΕΤΑΑ αποτελούν:

-Η υποστήριξη προς τους ΟΤΑ και προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και επιχειρήσεις, καθώς και προς Ενώσεις Δήμων, επί θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Η υποστήριξη προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την δημιουργία επιχειρήσεων και τη συμβατική συνεργασία αυτών με φορείς του δημοσίου, του κοινωνικού και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Η εκπόνηση μελετών, η διενέργεια ερευνών και η παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την υλοποίηση έργων από τη τοπική αυτοδιοίκηση.

-Η επιμόρφωση, κατάρτιση και ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην υλοποίηση έργων οριζόντιας στήριξης για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, των συλλογικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) και άλλων φορέων της Κεντρικής Διοίκησης επί θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Η υλοποίηση σύνθετων έργων, χρηματοδοτούμενων από Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

-Η υλοποίηση έργων πιλοτικού χαρακτήρα, κατ΄ εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρωτοβουλιών, τα οποία προκηρύσσονται και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Υπογειοποίηση των κόμβων «Αγ. Δημητρίου» και «Σταδίου»

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ