Αιτωλοακαρνανία: «Μπλόκο» στα ακίνητα - Χιλιάδες «κολλημένες» μεταβιβάσεις

Στο Αγρίνιο, αν ένας γείτονας δεν συμφωνεί, ή απλά δεν μπορεί καν να βρεθεί(!) ή ζητά ανταλλάγματα για να συνυπογράψει, η ιδιοκτησία είναι μπλοκαρισμένη χωρίς καμία δυνατότητα μεταβίβασής της

«Μπλόκο» στα ακίνητα - Χιλιάδες «κολλημένες» μεταβιβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία λόγω των διαφορών στα εμβαδά

Στρεβλώσεις εμποδίζουν 2 στις 3 αγοραπωλησίες ακινήτων. «Μπλόκο» στα ακίνητα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία χιλιάδες «κολλημένες» μεταβιβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία λόγω των διαφορών στα εμβαδά

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μείζον θέμα έχει ανακύψει, τόσο πανελλαδικά όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, από ασυμφωνία των εμβαδών των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους τους! Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα είναι εκτός συναλλαγής και πηγή του προβλήματος είναι οι ακόμη και ελάχιστες διαφορές στα εμβαδά που προκύπτουν από τις επιμετρήσεις για την κατάρτιση της Ταυτότητας Κτιρίου, που ισχύει από την 1η Απριλίου 2022, σε σχέση με αυτά που αναφέρονται στα συμβόλαια κτήσης τους.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αυτές οι μικροδιαφορές έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη σύνταξη των συμβολαίων με αποτέλεσμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε μονομερή διόρθωση στοιχείων και συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας, ώστε να συμφωνούν με την απεικόνιση στην Ταυτότητα Κτιρίου. Ωστόσο, όπως λένε, μέχρι στιγμής, οι ανησυχίες τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα τα περισσότερα συμβόλαια να είναι στον αέρα!

Σύμφωνα με μέλος της αγοράς ακινήτων στο Αγρίνιο, αν ένας γείτονας δεν συμφωνεί, ή απλά δεν μπορεί καν να βρεθεί(!) ή ζητά ανταλλάγματα για να συνυπογράψει, η ιδιοκτησία είναι μπλοκαρισμένη χωρίς καμία δυνατότητα μεταβίβασής της! Κι αυτό ενώ σήμερα σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο, το εμβαδόν του ακινήτου πρέπει να συμπίπτει απολύτως με οκτώ(8) έγγραφα! Το συμβόλαιο απόκτησης ακινήτου, την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, το Κτηματολογικό Απόσπασμα γεωτεμαχίου, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου, την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ή διηρημένης ιδιοκτησίας) δίμηνης ισχύος, την κάτοψη του κτίσματος, την άδεια δόμησης, τη βεβαίωση δήλωσης και μη οφειλής ΕΝΦΙΑ. Σήμερα στα δύο τρίτα των υπό σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων προκύπτει ανάγκη διόρθωσης των εμβαδών στους δύο πρώτους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους και η όποια διόρθωση απαιτείται, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πρακτικά αδύνατη!

«Τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ σε όλη την Ελλάδα προτείνουν κάτι απλό, όπως το περιέγραψε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πρόσφατα σε έγγραφό του προς το υπουργείο όπου υπάρχει σαφής πρόταση για συγκεκριμένη πρόβλεψη νόμου», εξηγεί ιδιοκτήτης ακινήτων εντός του Αγρινίου. «Ο ιδιοκτήτης ενός ή περισσοτέρων κτισμάτων επί γεωτεμαχίου επί του οποίου δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες θα μπορεί να προβεί μονομερώς στη διόρθωση των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου εφόσον  δεν μεταβάλλεται κανένα περιγραφικό στοιχείο του γεωτεμαχίου και να μπορεί να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο ανέγερσης – κατασκευής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Αυτό θα δώσει στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ουσιαστική αξία για πλήρη αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν», εξηγεί.

Το πρόβλημα αυτό υφίσταται ήδη δύο χρόνια (με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου) και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία λύση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο μεταξύ, οι διαμαρτυρίες συνεχώς αυξάνονται και στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικά στο Αγρίνιο όπου υπάρχει οξύ πρόβλημα κατοικιών λόγω ασθενούς οικοδομικής δραστηριότητας και πολλών οικογενειών που ζητούν στέγη σε μεγάλα σπίτια. Έτσι, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται είτε για πώληση, είτε για γονική παροχή αντιλαμβάνονται πως είναι πλήρως παγιδευμένοι.

«Αγνώστου ιδιοκτήτη» λόγω δικαιώματος για συμμετοχή στο… πανωσήκωμα!

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αιτωλοακαρνανία, μια άλλη τεράστια στρέβλωση που έχουν πολλές ιδιοκτησίες στην περιοχή και τις εμποδίζει να μεταβιβαστούν είναι το δικαίωμα του «υψούν» που υπάρχει και επιτρέπει σε κάποιον που φαίνεται ότι κατέχει μέρος της κοινής ιδιοκτησίας για να το κάνουν… πανωσήκωμα δηλαδή επιπλέον ορόφους! Μόνο που οι συντελεστές έχουν πλέον εξαντληθεί και πολλές τέτοιες ιδιοκτησίες εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη!

Όπως αναφέρει έγγραφο της ΠΟΜΙΔΑ στα μέλη και το υπουργείο «στις πολυκατοικίες που κατασκευάζονταν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ο κατασκευαστής ή ο οικοπεδούχος, ή και οι δύο, συνηθέστατα διατηρούσαν ως ιδιαίτερη οριζόντια ιδιοκτησία ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, προκειμένου να το αποδώσουν σε μελλοντικούς ορόφους (δικαίωμα υψούν), με δικαίωμα μονομερούς ανακατανομής των ποσοστών συγκυριότητας του δικαιώματος αυτού στο γεωτεμάχιο (οικόπεδο). Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, οι συντελεστές δόμησης εξαντλήθηκαν εξαρχής ή μειώθηκαν αργότερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον οποιαδήποτε δυνατότητα υλοποίησης αυτών των δικαιωμάτων.

Το ποσοστό συνιδιοκτησίας πρέπει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και να φορολογηθεί στον ΕΝΦΙΑ και στις λοιπές φορολογίες κεφαλαίου ως αυτοτελές περιουσιακό στοιχείο και, προκειμένου να αποφύγουν την σχετική άδικη πλέον φορολογική επιβάρυνση αλλά και τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις που συνεπάγεται η καταχώρηση των «δικαιωμάτων» τους αυτών, οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες τέτοιων ποσοστών συνιδιοκτησίας δεν τα έχουν δηλώσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα αυτά να φαίνονται σήμερα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»! Μετά, δε, την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έτσι θα καταστεί αναγκαστικός συνιδιοκτήτης στο «δικαίωμα υψούν» σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα!

Αυτό θα δημιουργήσει πραγματικό χάος τόσο τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών, αφού το Δημόσιο θα πρέπει να συμμετέχει και να ψηφίζει (!) στις Γενικές Συνελεύσεις τους, όσο και στις υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίες θα κληθούν να «διαχειριστούν» όλα αυτά τα άνευ οποιασδήποτε αξίας ή αντικειμένου περιουσιακά «δικαιώματα» ως δήθεν περιουσία του Δημοσίου!

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δυτική Ελλάδα: Εντατικοί έλεγχοι της αγοράς εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα - Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούν επιστάμενους ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρέατος