ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑκαταδίωκτο πρώτα στους ανθρώπους του πεδίου: «Ψηφίζουν» υπέρ οι Αιτωλοακαρνάνες γιατροί

Ακαταδίωκτο πρώτα στους ανθρώπους του πεδίου: «Ψηφίζουν» υπέρ οι Αιτωλοακαρνάνες γιατροί

Ακαταδίωκτο πρώτα στους ανθρώπους του πεδίου:  «Ψηφίζουν» υπέρ οι Αιτωλοακαρνάνες γιατροί

Τι λένε οι Πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων Αγρινίου και του Μεσολογγίου για την επέκταση του ακαταδίωκτου σε όλους τους ιατρούς που καθημερινά δίνουν μάχη απέναντι στον κορονοϊό

 Μπορεί η τροπολογία για το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας να προκάλεσε σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, ο ιατρικός και επιστημονικός κόσμος της χώρας όμως έχει διαφορετική άποψη. Έτσι την επέκταση του ακαταδίωκτου, που ισχύει για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών, ζητούν για το σύνολο του ιατρικού κόσμου, οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα.

Το αίτημα αυτό αποτελεί νομική «ασπίδα» σε όλους τους γιατρούς των ελληνικών νοσοκομείων, που καθημερινά αντιμετωπίζουν περιστατικά κορονοϊού, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί αθωράκιστοι απέναντι σε μια ενδεχόμενη νομική «εμπλοκή», η οποία μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και σε δικαστικούς αγώνες, την στιγμή μάλιστα που οι γνώσεις τους απέναντι στον κορονοϊό δεν επαρκούν και μάλιστα αποκτήθηκαν μετά από καθημερινό και σκληρό αγώνα επί του πεδίου….

Ανάμεσα στους Ιατρικούς Συλλόγους, που επιθυμούν και συνυπογράφουν για την επέκταση του ακαταδίωκτου είναι και οι δύο μεγαλύτεροι σύλλογοι της Αιτωλοακαρνανίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Μεσολόγγι, Άρης Τριβλής

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Μεσολόγγι Άρης Τριβλής τόνισε: «το ακαταδίωκτο της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο για την επιτροπή ή θα πρέπει να εφαρμοστεί, αφού προηγουμένως θεσπιστεί το ακαταδίωκτο για όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι αυτή την στιγμή εργάζονται στις ΜΕΘ και αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό.

Κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθούν υπόδικοι μετά από θάνατο ασθενούς από covid-19. Αν θεσπιστεί και γι’ αυτούς το ακαταδίωκτο, που είναι κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, θα μπορεί να ισχύει και για την επιτροπή. Ο κορονοϊός είναι μια νόσος καινούρια, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα και ό,τι έχουμε μάθει το μάθαμε μέσα στον τελευταίο χρόνο, το 2020 και το 2021 που «τρέχει».

Ξέρουμε σίγουρα πως δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Η νόσος αυτή δεν αποκλείεται να δημιουργεί βλάβες σε πολλά όργανα, ακόμη και όταν συνέλθει ο ασθενής η περίοδος αποκατάστασης μπορεί να είναι μακρά και υπάρχουν και θα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που ίσως – επαναλαμβάνω ίσως, να χρειαστεί να απευθυνθούν σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης. Όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ζητηθούν νομικές ευθύνες για πράγματα, που δυστυχώς ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει. Πόσα δηλαδή να μπορέσει να κάνει ο γιατρός, όταν τα όπλα του δεν είναι πολλά, αλλά είναι περιορισμένα επιπλέον; Αυτή την στιγμή το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να ακούμε, να προσέχουμε, να τηρούμε τις αποστάσεις και να εμβολιαστούμε όλοι.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει πει κάτι πολύ εύστοχο, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο, διότι, εμβολιαζόμενο το 60% με 70% του πληθυσμού θα αποκτηθεί το τοίχος ανοσίας, το οποίο όταν αποκτηθεί τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε πως κατά ένα μέρος έχουμε νικήσει στην πρώτη μάχη κατά του κορονοϊού. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Ακόμη, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ο Θανάσης Εξαδάχτυλος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής αποποιήθηκε ο ίδιος το ακαταδίωκτο αν δεν ισχύσει για τους συναδέλφους που μάχονται στην πρώτη γραμμή».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Παντελής Παπαθανάσης

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε: «συμφωνούμε απόλυτα και εναρμονιζόμαστε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο για το θέμα αυτό. Πρέπει να ψηφιστεί νόμος, ώστε οι γιατροί της πρώτης γραμμής, που ασχολούνται με τους ασθενείς του κορονοϊού να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δίνουν τιτάνιο αγώνα με όλες τις δυνάμεις τους, ο οποίος είναι πολύ δύσκολος και πρέπει να προστατευτούν, καθώς οι γνώσεις απέναντι στον covid-19 είναι ελάχιστες και αυτές που έχουμε τις αποκομίσαμε πέρσι και φέτος δίνοντας ταυτόχρονα την μάχη με τη νόσο. Το ακαταδίωκτο πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, που καθημερινά αντιμετωπίζει τον κορονοϊό».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – Ο χάρτης της διασποράς

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr