ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΑκάρ εκτός ελέγχου! Σύγκρουση με Έλληνες βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Σπ. Λιβανός, στην Κωνσταντινούπολη για Κυπριακό και παραβιάσεις

Ακάρ εκτός ελέγχου! Σύγκρουση με Έλληνες βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Σπ. Λιβανός, στην Κωνσταντινούπολη για Κυπριακό και παραβιάσεις

Ακάρ εκτός ελέγχου! Σύγκρουση με Έλληνες βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Σπ. Λιβανός, στην Κωνσταντινούπολη για Κυπριακό και παραβιάσεις

Ένταση προκλήθηκε στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπειών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βγήκε εκτός ελέγχου όταν άρχισε να δέχεται ερωτήσεις μετά την ομιλία του και από Έλληνες βουλευτές, περιλαμβανομένου του Αιτωλοακαρνάνα Σπήλιου Λιβανού.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία, έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και χωρικών υδάτων ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών, Σπήλιου Λιβανού, Θεοδώρας Τζάκρη, Ανδρέα Λοβέρδου και Μανούσου Βολουδάκη. Εκείνοι του απάντησαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ότι η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία και ότι δεν μπορεί να μιλά για κυριαρχία την στιγμή που η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο και αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών και απειλεί με πόλεμο (casus belli). Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, οι Έλληνες βουλευτές συνέχισαν να του απαντούν και να συνομιλούν με ένταση μαζί του την ώρα που ο Ακαρ αποχωρούσε από την αίθουσα.

Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και με πρώτο τον Σπήλιο Λιβανό, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».

Ο Χουλουσί Ακάρ μάλιστα ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές (Θεοδώρα Τζάκρη, Σπήλιος Λιβανός, Ανδρέας Λοβέρδος, Μανούσος Βολουδάκης), μιλώντας στην τουρκική γλώσσα, ενώ η αρχική του τοποθέτηση έγινε στα αγγλικά.

Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του Casus Belli, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε για 12 με 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την αίθουσα. «Πολλοί Έλληνες μίλησαν, δεν θέλω να ακούσω άλλο, έχω υποχρεώσεις» είπε κατά πληροφορίες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και απομακρύνθηκε από την αίθουσα εκνευρισμένος, χωρίς να περιμένει να ακούσει όσα είχαν επιλέξει να πουν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ανδρέας Λοβέρδος για να του απαντήσουν!

Ο Ακαρ μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι: «Ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις 27 Απριλίου, υπάρχουν εικόνες από ραντάρ τις οποίες μοιραστήκαμε με τις χώρες συμμάχους. Απαντήσαμε στις 28 Απριλίου. Εμμένουμε συνέχεια ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και διαλόγου. Οι τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΔ έγιναν, δηλώσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την 4η συνάντηση στην Άγκυρα αλλά δεν πήραμε ποτέ απάντηση για δυο χρόνια».

Για το Κυπριακό είπε: «Αν λέτε ότι το βόρειο κομμάτι της Κύπρου είναι υπό κατάληψη, θέλετε να πολεμήσετε. Η Τουρκία δεν έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, μάχες και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το ’74. Οι ζωές και των Ελλήνων βρίσκονταν σε κίνδυνο, μέχρι τώρα και το βόρειο και το νότιο κομμάτι ζούσαν ειρηνικά και με ηρεμία. Είναι σημαντικό να το δούμε αυτό. Το 2014 οι Τούρκοι δέχτηκαν τη λύση του Ανάν αλλά δεν τη δέχτηκε η ελληνική πλευρά».

Πηγή: newsit.gr, protothema.gr

6η ΥΠΕ: Rapid tests στο Κέντρο Υγείας Αστακού την Παρασκευή

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ