ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Ξανά στις επάλξεις ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

Αιτωλοακαρνανία: Ξανά στις επάλξεις ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

Αιτωλοακαρνανία: Ξανά στις επάλξεις ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

Καθολική αντίδραση των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας

Εντάθηκαν τα τελευταία 24ωρα πριν τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους φορείς της Θεσσαλίας για την επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου, οι αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία. Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της  Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου δηλώνει  ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή απόπειρα παραβίασης της νομιμότητας, που θα οδηγούσαν στο έγκλημα της  εκτροπής του Αχελώου.

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Θέση μάχης απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει η μερική εκτροπή του Αχελώου, λαμβάνουν οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή την χθεσινοβραδινή παρουσία των φορέων της Θεσσαλίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) και τη σύσκεψή τους με τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, προκειμένου να απεγκλωβιστούν τα έργα του Αχελώου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται από τους Θεσσαλούς. Στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία 24ωρα αυτοδιοικητικές παρατάξεις, φορείς, ορισμένοι βουλευτές καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της  Αιτωλοακαρνανίας με ανακοινώσεις τους καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδιά της για την μερική εκτροπή του Αχελώου και να σεβαστεί τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα.

Προ μηνός πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τη Θεσσαλία μιλώντας για τη μερική εκτροπή του ποταμού, που κατά τη γνώμη του δεν θα επηρεάσει το υδατικό δυναμικό της Δυτικής Ελλάδας, δεσμεύτηκε ότι το 2022 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το φράγμα της Μεσοχώρας, ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθεί ο φράγμα της Συκιάς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να γίνει πειστικός αναδεικνύοντας την ενεργειακή διάσταση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων και το γεγονός ότι τις προηγούμενες δεκαετίες δαπανήθηκαν για τα έργα αυτά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. «Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα ή ενδεχομένως και η Συκιά» είχε πει χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση η εκτροπή του Αχελώου έχει αποκλειστεί εντελώς από τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, τα οποία είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018 και τα οποία δεν μπορούν να αναθεωρηθούν εκ νέου πριν την παρέλευση πενταετίας.

Από την πλευρά της η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της  Αιτωλοακαρνανίας συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης στο δημαρχείο Αγρινίου για να εκτιμήσει την κατάσταση που εσχάτως διαμορφώνεται και να επαναδιατυπώσεις τις πάγιες θέσεις της. Στην συνεδρίαση της επιτροπής έλαβαν μέρος, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, εκ μέρους της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος ο Αντιπερειφεριάρχης Περιβάλλοντος κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωσταντάρας, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς και ο Γραμματέας της Επιτροπής κ. Δημοσθένης Καπώνης.

«Άτυπη μεν, διαρκής όμως συνεδρία»

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής η σοβαρότητα της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες ήμερες. Παράλληλα όμως υπογραμμίστηκε η  θεσμική  θωράκιση και η νομική υπεροχή που η επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέσα από μακροχρόνιες επιτυχημένες κινήσεις  και νομικούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της «η επιτροπή βρίσκεται πάντα σε άτυπη μεν, διαρκή όμως συνεδρία, προκειμένου να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει αναλόγως και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος».

Σε νομική ετοιμότητα

Η Συντονιστική Επιτροπή μέσω του ανακοινωθέν της καλεί τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας τα πολιτικά κόμματα, την Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς της περιοχής «να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση και να συνταχθούν μαζί της στον αγώνα μέχρι την οριστική αποτροπή του εγκλήματος της εκτροπής». Παράλληλα δηλώνει πως «σε συνεργασία με τους νομικούς της παραστάτες και τους τεχνικούς της συμβούλους βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε πιθανή απόπειρα παραβίασης της νομιμότητας και καταστρατήγησης των νόμων της χώρας μας που θα οδηγούσαν στο έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου».

Για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις η Συντονιστική Επιτροπή σχολιάζει πως οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις της εκτροπής του Αχελώου έχουν τύχει πέντε καταδικαστικών αποφάσεων από το  Συμβούλιο της Επικρατείας και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και με νόημα υπογραμμίζει πως «η σκοπιμότητα της έχει αποκλειστεί εντελώς μέσα από τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, τα οποία είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018 στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Καταλήγει μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνοντας ότι «οι μικροκομματικές της μεθοδεύσεις και οι ανεδαφικές της πρακτικές μέσα από τις οποίες πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια απείλησαν  να διχάσουν  δυο από τις πιο παραγωγικές περιοχές της πατρίδας μας, τη στιγμή που ο έντονος ανταγωνισμός και η κλιματική αλλαγή απειλούν με στραγγαλισμό τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας».

Αγρίνιο: Πανηγύρισε ο Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου (ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr