ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Το βάρος των νέων εμβολιαστικών γραμμών πέφτει… στις πλάτες των Νοσοκομείων

Αιτωλοακαρνανία: Το βάρος των νέων εμβολιαστικών γραμμών πέφτει… στις πλάτες των Νοσοκομείων

Αιτωλοακαρνανία: Το βάρος των νέων εμβολιαστικών γραμμών πέφτει… στις πλάτες των Νοσοκομείων
  • Η πανδημία έκανε τα Νοσοκομεία μονοθεματικά και τώρα… εμβολιαστικά κέντρα
  • Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Μεσολογγίου παραχωρεί το χώρο του ΚΑΠΗ Μεσολογγίου για να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο
  • Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Μεσολογγίου: Να μην λειτουργήσουν επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στο Νοσοκομείο

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πλέον ο Δήμος Μεσολογγίου ζητά από το Υπουργείο Υγείας και την 6ηΥΠΕ να αξιοποιήσουν το χώρο του ΚΑΠΗ Μεσολογγίου ως εμβολιαστικό κέντρο, προκείμενου να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου αποφάσισε ομόφωνα τη Μεγάλη Τετάρτη να εγκρίνει τη λειτουργία του Κ.Α.Π.Η. του Δήμου, ως εμβολιαστικό κέντρο με λειτουργία τριών εμβολιαστικών γραμμών, από τις έξι νέες γραμμές που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου από την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να το αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο. Ζητά από το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που εξάλλου, είναι αίτημα, όχι μόνο της διοίκησης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, αλλά και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Λειτουργική κατάρρευση και συνθήκες συμφόρησης

Υπενθυμίζεται ότι από 05/05/2021 προστίθενται έξι νέες εμβολιαστικές γραμμές στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, στα πλαίσια υλοποίησης της επεκτατικής πλέον πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για μαζική διεύρυνση του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού της χώρας. Έτσι οι εμβολιαστικές γραμμές στο Νοσοκομείου Μεσολογγίου γίνονται οκτώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με μία γραμμή γίνονταν 50 εμβολιασμοί ημερησίως, με δύο που είναι σήμερα 160 εμβολιασμοί ημερησίως και με την προσθήκη των νέων, τα ραντεβού των πολιτών εκτινάσσονται σε 600 ημερησίως.

Επισημαίνεται δε, ότι το Νοσοκομείο είναι σε πλήρη λειτουργία (επείγοντα, εξωτερικά Ιατρεία, λειτουργία όλων των κλινών, έκτακτα χειρουργεία, κλινική COVID, εργαστήρια – μικροβιολογικός έλεγχος, ακτινοδιαγνωστικός τομέας) και ως εκ τούτου, η επιβάρυνση θα είναι ανυπολόγιστης αξίας στο Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και λοιπό προσωπικό και η ενδεχόμενη ταλαιπωρία προσέγγισης και αναμονής από τους πολίτες που θα έχουν ραντεβού, ξεπερνάει τα ανθρώπινα όρια αντοχής, οργάνωσης και αποτελεσματικότητας. Με αυτά τα δεδομένα ο ορίζοντας κατάρρευσης του Νοσοκομείου είναι κοντινός -εάν συνεχιστεί επί μακρόν η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί– και επιβάλλεται η λειτουργία ενός εμβολιαστικού Κέντρου σε δομή ή εγκατάσταση της πόλης π.χ. Κλειστό Γυμναστήριο, ΚΑΠΗ κ.α., ώστε οι εμβολιασμοί να έχουν επιτυχία. Υπό αυτό το πρίσμα προέκυψε και η πρόταση του Δήμου Μεσολογγίου για την παραχώρηση του ΚΑΠΗ.

Μετακινήσεις και προσλήψεις

Από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου πάντως ζητείται άμεσα την ενίσχυση του εμβολιαστικού κέντρου –το οποίο θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων – από το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ μέσα από μετακινήσεις και προσλήψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα ζητείται :
• Μετακίνηση επτά Γενικών Ιατρών των Κέντρων Υγείας Ναυπάκτου και Αιτωλικού για την κάλυψη των νέων γραμμών σε συνεργασία με αυτούς που έχουν οριστεί από το Νοσοκομείο σε εβδομαδιαία βάση.
• Μετακίνηση επτά Νοσηλευτών –τριών των Κ.Υ. Μεσολογγίου και Ναυπάκτου για αντίστοιχη υποστήριξη.
• Προσλήψεις Επικουρικού προσωπικού από την 6η ΥΠΕ και συγκεκριμένα πέντε ΤΕ Νοσηλευτών –τριών , δύο ΤΕ Επισκεπτών –τριών Υγείας και τριών Διοικητικών ΠΕ – ΤΕ.

Παρόμοια εικόνα στο Αγρίνιο

Ανάλογα προβλήματα χώρων και στελέχωση των νέων εμβολιαστικών γραμμών υπάρχουν και στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Πέντε νέες εμβολιαστικές γραμμές πρόκειται να προστεθούν στις δύο υπάρχουσες, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί λύση για τη στελέχωσή τους και τα χωροταξικά ζητήματα που ανακύπτουν. Ενώ η αντίστοιχη πρόταση του Δήμου Αγρινίου για παραχώρηση του χώρου της παλιάς Λαχαναγοράς παραμένει στα συρτάρια των ιθυνόντων.…

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας : Επιτελική ανοργανωσιά η αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Για ανέφικτους σχεδιασμούς σε βάρος των πολιτών μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή τις αντιδράσεις των υγειονομικών της περιοχής αναφορικά με τις εμβολιαστικές γραμμές, που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου αμέσως μετά το Πάσχα.

«Η επιτελική ανοργανωσιά συνεχίζεται και στο νομό μας, με την 6η ΥΠΕ να δίνει εντολή για αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά το Πάσχα, προγραμματίζεται η λειτουργία 7 εμβολιαστικών γραμμών στο Νοσοκομείου του Αγρινίου και 8 (!) στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου. Πραγματικά αναρωτιόμαστε πως είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χωρίς να καταργηθεί όλη η υπόλοιπη λειτουργία των νοσοκομείων. Αντί να ενισχυθεί αποφασιστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έδωσαν προτεραιότητα στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το ρόλο τους ως δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εγκυμονεί κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατό να μην αξιοποιούνται σωστά οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις οποίες μπορούν να γίνουν οι εμβολιασμοί με την κατάλληλη προετοιμασία και την απαραίτητη στελέχωση από το εξειδικευμένο προσωπικό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου:

«Όχι στη μετατροπή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε εμβολιαστικό Κέντρο»

Συμπολίτισσα-τη,
Εδώ κι ένα χρόνο, το προσωπικό του Νοσοκομείου μας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, έχει «βάλει πλάτη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν του αντιστοιχούσαν.
Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της 6ης Υ.Π.Ε. εξέδωσε εντολή για λειτουργία 6 εμβολιαστικών γραμμών επιπλέον των 2 που ήδη λειτουργούν στο Γ.Ν. Μεσολογγίου.

Η εφαρμογή της άνωθεν εντολής για λειτουργία 8 συνολικά γραμμών:
-Θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο συνωστισμό 600-1000 ατόμων σε χώρους ακατάλληλους, καθιστώντας τη διαδικασία επισφαλή τόσο για το προσωπικό όσο και για το εμβολιαζόμενο κοινό, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα διασποράς του ιού.
-Θα υποβαθμίσει το Νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο, καθότι η εμβολιαστική διαδικασία δύναται να καλυφθεί μόνο με μεταφορά του ήδη μειωμένου προσωπικού από άλλα τμήματα (κλινικές, τμήμα επειγόντων περιστατικών κ.α). Ωστόσο, ακόμα και με αυτή την «αποψίλωση» των τμημάτων του Νοσοκομείου, η καθημερινή στελέχωση ενός εμβολιαστικού κέντρου τέτοιας κλίμακας καθίσταται αδύνατη.
-Θα είναι πηγή συνεχών διενέξεων μεταξύ ασθενών και προσωπικού, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Συμπολίτισσα-τη,
Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει με κατάφωρη ανευθυνότητα, χρεώνοντάς το ως πάρεργο στο Νοσοκομείο.
Επιχειρούν να μας βάλουν απέναντί σας, ενώ επί της ουσίας ευθύνονται αυτοί, που από τα γραφεία τους, παίρνουν ανεύθυνες αποφάσεις.

Ζητάμε:
-Τη μη λειτουργία επιπρόσθετων εμβολιαστικών γραμμών στο Νοσοκομείο
-Τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στην πόλη σε κατάλληλο χώρο και την επαρκή στελέχωσή του με προσωπικό από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Φωτογραφία:cretapost.gr

Βαρύ πένθος στην Κατούνα – «Έφυγε» ξαφνικά 30χρονη έγκυος

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr