ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Την ανιούσα πριν καλά – καλά αυξηθεί η ζήτηση έχει πάρει το πετρέλαιο θέρμανσης – “Σκαρφάλωσε” στο 1,20

Αιτωλοακαρνανία: Την ανιούσα πριν καλά – καλά αυξηθεί η ζήτηση έχει πάρει το πετρέλαιο θέρμανσης – “Σκαρφάλωσε” στο 1,20

Αιτωλοακαρνανία: Την ανιούσα πριν καλά – καλά αυξηθεί η ζήτηση έχει πάρει το πετρέλαιο θέρμανσης – “Σκαρφάλωσε” στο 1,20

Πριν καλά-καλά χειμωνιάσει και ανέβει η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης οι τιμές λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η διάθεση του έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται ήδη στη χορεία των νόμων της χώρας που η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,20 ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν πρατήρια ακόμη και στο Αγρίνιο -και όχι μόνο σε απομακρυσμένα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας- όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται πάνω από το 1,20 ευρώ και φτάνει ακόμα και το 1,25!

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του διαμορφώνονταν στην Αιτωλοακαρνανία περίπου στο 1,16 με 1,18 λεπτά του ευρώ. Ενώ αυτό το επίπεδο κινείται τουλάχιστον μέχρι στιγμής ο πανελλαδικός μέσος όρος στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς με βάση τα χθεσινά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων η μέση τιμή πανελλαδικά διαμορφώνεται στο 1,166 ευρώ.

Αυξητικές τάσεις και στα καύσιμα
Οι αυξητικές τάσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ζήτηση καθώς μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι καλές και η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι σχεδόν μηδαμινή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την ανιούσα έχουν πάρει και τα καύσιμα, καθώς ήδη στην Αιτωλοακαρνανία η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,80 ευρώ (πανελλαδικά η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1.775 ευρώ) ενώ η μέση τιμή στο diesel κίνησης έχει ανέβει στο 1, 537.

Ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το επίδομα

Και επειδή το κόστος της θέρμανσης ανεβαίνει η διαδικασία της επιδότησης παίρνει φέτος τη μορφή express. Το πρώτο βήμα είναι ότι η πλατφόρμα myθέρμανση θα ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου, ένα μήνα αργότερα, δηλαδή έως τις 10 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι θα έχει καταβληθεί η πρώτη δόση και μάλιστα με το σύστημα της προκαταβολής για τους περίπου 700.000 περσινούς δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ακριβώς το ίδιο ποσό που πήραν και πέρυσι, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει και η δεύτερη πληρωμή στους νέους αλλά και στους παλιούς δικαιούχους που θα έχουν μεγαλύτερης αξίας τιμολόγια από αυτά που πληρώθηκαν ως προκαταβολή. Με δεδομένο ότι η υποβολή των τιμολογίων θα γίνει έως το Μάρτιο – Απρίλιο του 2022 αναμένεται να γίνει και η τελική εκκαθάριση της φετινής επιδότησης στις αρχές του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι φέτος το επίδομα θα είναι διπλά αυξημένο και ως προς το επίδομα βάσης, που «κουμπώνει» με τους ειδικούς συντελεστές ανά περιοχή και ως προς την προσαύξηση ανά παιδί. Συγκεκριμένα αυξάνεται η βάση του υπολογισμού του επιδόματος από 220 ευρώ στα 300, ενώ το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20% αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.

Δεν συζητά μείωση φόρων το ΥΠΟΙΚ

Επί του παρόντος το Υπουργείο Οικονομικών κλείνει τη συζήτηση για μείωση της φορολογίας επί των καυσίμων, αν και η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έγινε σε άλλες εποχές που δεν υπήρχε καν σύστημα εισροών-εκροών και έτσι μοιραία το βάρος πέφτει στην επιδότηση των νοικοκυριών που πληρούν εισόδημα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι μετά την διεύρυνση αυτών των κριτηρίων το 80% των νοικοκυριών θα καταφέρει να πάρει επίδομα θέρμανσης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αναστασίου: Με την απόφαση του πέναλτι χάσαμε τη συγκέντρωσή μας – Κάναμε λάθη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr